12 lästips för lata sommardagar

Steget före | 10 juni 2016

Sommarveckor kan innebära chansen att leva någon annans liv och tänka någon annas tankar. Eller att läsa ikapp om framtidsspaningar som ändrar vardagen. Här är Make it:s lästips för hängmattan, eller klippan vid havet.

Elon Musk
Av: Ashlee Vance, Virgin Publishing.
Mobbad till tusen och misshandlad av sin pappa. Elon Musk har inte saknat hinder att övervinna i livet. Han tog sig genom universitetsstudierna ekonomiskt, genom att ordna fester. Idag har superentreprenören bakom Paypal och Tesla rymdfärder i sikte. Techreportern Ashlee Vance berättar historien om en av de riktigt spännande stortänkarna i dag.

Yes please
Av: Amy Poehler, Dey Street Books.
Komikern som toppar New York Times boklista – ja det är Amy Poehler från Saturday Night Live, som nyligen också synts i tv-serien Welcome to Sweden, med sin bror Greg Poehler. I boken finns stories från Amy Poehlers uppväxt precis som hennes syn på Hollywood. Och underhållande råd om hur vi tar oss genom livet.

Half of a yellow sun
Av: Chimamanda Ngozi Adichie, Harper Collins.
Boken Americanah, om kärlek rasism och klass i USA och Nigeri, har rosats till max och blivit mångas favoritroman. Half of a yellow sun är författarinnans tidigare verk, som utspelar sig i Nigeria, lika skickligt berättad som Americanah.

Originals
Av: Adam Grant och Sheryl Sandberg, Viking förlag
Boken Ge och ta, av Adam Grant gav riktigt instressanta inblickar i forskning kring avd som egentligen lönar sig – att vara hjälpsam och generös eller målinriktad egoist? I nya boken Originals berättar författaren om hur vi känner igen en originell idé och hur vi kan förverkliga den, trots skeptiker där ute.

M Train
Patti Smith, Bloomsbury
Kanske har du läst Just kids, sångerskans första skildring av sitt liv. Kanske inte. Du behöver egentligen inte vara helt fanatiskt såld på Patti Smith från början, för att uppskatta de tankar och livserfarenheter som ryms i M Train.

Jag var precis som du
Av: Negra Efendic, Natur & Kultur
Den som sluppit lämna allt och alla och byta land – kan den någonsin förstå hur det är att kämpa sig fram och bygga upp en ny tillvaro? Lite närmre kanske kan vi komma i alla fall, tack vare skildringar som Negra Efendics. Att läsa är att låna någon annans tankar, sägs det, och bli en smula mer empatisk. Få fler perspektiv. Prova.

Paper Garden
Av: Fideli Sundqvist, Natur & kultur
Alla de ritböcker för vuxna som sålt som smör, med meditationsliknande argument, står sig egentligen slätt mot den här boken. Oavsett om du har tålamod för att faktiskt pyssla fram de otroligt fantasifulla växterna eller inte så är det lite som att få behålla sommaren extra länge, via vackra verk som fångats på bild. Lite roligt att veta att det finns folk som orkar och kan åstadkomma så skickligt hantverk. Skön motvikt till datorknattrande och mobilprat.

Get digital or die trying
Av: Arash Gilan och Jonas Hammarberg, Bullet Point Publishing
Det är lätt som entreprenör att känna irritation när begreppet digitalisering kommer på tal, eftersom det är vitt, brett och emellanåt ganska luddigt. Det vill Arash Gilan och Jonas Hammarberg ändra på, med sin bok, som självklart finns i digitalt format, som e-bok. Du får konkreta råd och tips för att ta dig och företaget genom den digitala transformationen.

Peak – Secrets from the new science of expertise
Av: Anders Ericsson och Robert Pool, Vintage publishing
Det var forskning från den svenska, Floridabaserade psykologen Anders Ericsson som låg till grund för Malcolm Gladwells världskända bok Outliers, om att det krävs 10 000 timmars träning för att bli riktigt bra på något. Nu ger Anders Ericsson, tillsammans med Robert Pool, ut en egen version där han snarare drar slutsatsen att det krävs rätt sorts övning.

The inevitable
Av: Kevin Kelly, Pam Krauss Books
Vilka tolv tekniska framsteg och trender styr de kommande 30 åren? En spännande framtidsvision för alla som klurar på nya idéer, investeringar eller riktningar.

The orchard of lost souls
Av: Nadifa Mohamed, Simon Schuster Ltd
Tre kvinnors öden skildras i ett Somalia där inbördeskriget är på väg att bryta ut. Soldaten Filsan kämpar mot rebeller, änkan Kawsar misshandlas svårt av polisen, och nioåriga Deqo har just lämnat flyktinglägret där hon är född, på jakt efter ett par skor.

Miss Peregrine’s home for peculiar children
Av: Ransom Riggs, Quirk Books
I höst kommer den här berättelsen på bioduken, i regi av självaste Tim Burton. Såväl den här boken som de två efterföljande – Hollow city och Library of lost souls – är ovanligt fantasifullt och spännande berättade, på ett sätt som gör att både vuxna och yngre familjemedlemmar sugs in i läsningen. Böckerna bygger en hel del på att författaren samlat svartvita, fascinerande gamla foton som han sedan skapat figurer av till berättelserna. Extremt underhållande och välberättad. För dig som inte nödvändigtvis suktar efter realism i hängmattan.