Från idé till företag på 14 veckor – med Silicon Valley-acceleratorn

Skapa lönsamhet | 18 augusti 2017 |

Med hjälp av 14 intensiva träffar med erfarna entreprenörer såg Ahmed Chaari till att göra verklighet av sin affärsidé. Samtidigt duckade han de vanligaste fällorna för nya snabbväxande företag.

Under en premiäromgång i Stockholm har 24 deltagare gått startup-acceleratorn Founder institutes program, vars mål är att ge tech-entreprenörer en smartare start. Programmet riktar sig till den som redan har sju-åtta års arbetslivserfarenhet, som nu vill starta eget.

I höst har fler – uppemot 30 personer – möjlighet att gå det som numera utvecklats till ett 16-veckors program, med start 3 oktober. Här kan du läsa mer om programmet och flera seminarier med start i augusti.

Läs mer: Därför kraschar företag: 4 vanligaste felen första året

Rivstartade på 14 veckor

En av de som nådde längst med sitt företag under premiäromgången av accelerator-programmet är Ahmed Chaari, som grundat Shop analytics. Företaget utvecklar digitala lösningar som hjälper butiksföreståndare att öka sin försäljning.

– Han har en jättespännande produkt. Det handlar om att ta den typen av analys som finns i e-handeln till retailvärlden. Ahmed är doktor i bildanalys och från butikskameror kan man få användbara data till analyser, säger Joel Sunnehall som driver Founder institute i Sverige, tillsammans med två kollegor.

Läs mer: Supercoachens 3 tips – Så går du från idé till bolag

Lockades av ryktet kring Europas Silicon Valley

Ahmed Chaari kom från Frankrike till Stockholm i slutet av 2016, för att starta ett företag.

– Jag hade läst artiklar om startup-ekosystemet här och ambitionen att bli Europas Silicon Valley. Jag känner också personer som gått Founder institutes program i Paris och de lovordade programmet. Så när jag såg att det skulle starta i Stockholm tog jag chansen. Det hjälpte mig också att utöka mitt kontaktnät här.

Vilka förhoppningar hade du inför programmet?
– Jag hoppades kunna validera min idé och utmana mig själv genom ett hårt program på en hög nivå.

Läs mer: Innovation – Sveriges ekosystem vs Silicon Valleys?

Vad var det nyttigaste som du fick med dig?
– Research- och kundmomentet gav mig allra mest. Jag hade granskat de tekniska aspekterna av min idé men hade inte pratat med potentiella kunder. Det var en utmaning. Jag pratar inte svenska än och min engelska är knackig, men nu har jag genomfört över 30 intervjuer med butikschefer i Mall of Scandinavia och på Götgatan.

Vilka är dina mål med och drömmar kring företaget?
– Jag vill skapa fler broar mellan retail och e-handeln, via mer teknik i butikerna. Över 75 procent av butikscheferna driver sin fysiska butik och sin onlinebutik för sig idag, som multikanaler. Jag vill hjälpa dem att skapa en kanal och göra livet lättare för kunderna. Min vision är europeisk. Jag tror att jag kan skala upp det här ganska fort. Jag börjar i Stockholm och sedan fortsätter jag i Frankrike, följt av Tyskland.

Läs mer: Susanne Birgersdotter: ”Så fick jag möten med ängelinvesterare”

Hur långt har du kommit idag?
– Jag jobbar med en pilotkund nu för att göra klart min prototyp. Jag behöver validera mitt koncept med två-tre kunder för att sedan, från september, börja sälja produkten. Samtidigt ansöker jag om medel för produktutveckling.

Vad säger du till andra som funderar på att gå programmet?
– För att vara entreprenör behöver du en vision, kunna jobba hårt och prestera under press, med tajta tidsramar. Founder institute-programmet hjälper dig dels att se om du pallar trycket, dels får du en knuff ut på marknaden för att se vad kunderna verkligen behöver. Och under tiden har du en superchans att fråga ut olika erfarna företagsgrundare, som är dina mentorer, om allt du vill veta.

Prenumera på nyhetsbrevet Scale up!