Tech-entreprenören Alisa Stevanovic: ”Så startar fler kvinnor företag”

Skapa lönsamhet | 3 juli 2017 |

Hur får vi fler kvinnliga entreprenörer i Sverige? Alisa Stevanovic, grundare av snabbväxande Findie och debattör i Almedalen, har sitt svar klart: bättre hjälp till små företag som vill växa.
– Problemet är att en stor del av det stöd som finns i dag främst riktar sig till större och väletablerade företag.

För Alisa Stevanovic började allt med ett övningsföretag på skoltid under ett gymnasieår, via Ung företagsamhet, där ungdomar får chansen att driva så kallade UF-företag.

Alisa Stevanovic ringade in ett vardagsproblem – att ta reda på vad restauranger erbjuder till lunch på ett enkelt sätt.

– Det fanns ingen plattform på marknaden som kunde visa lättillgänglig information om lunchrestauranger. I stora drag har restaurangbranschen inte hunnit med i digitaliseringen och som krögare har man oftast inte tid, råd eller energi att spendera på sin marknadsföring för att skapa en bättre relation med sina kunder.

Läs mer: Almedalen-debatt: Hur får vi fler kvinnliga entreprenörer?

Skalade upp affärsidén

För att testa marknaden och använda UF-året som en språngbräda, utvecklade hon och övriga i UF-företaget en app, skapade en kundbas och en grogrund för ett ‘’riktigt bolag’’. I dag driver Alisa Stevanovic idén vidare via egna företaget Findie, där hon skalat upp affärsmodellen.

– Vi arbetar med att förändra restaurangbranschens arbetssätt genom att introducera digitala verktyg. Som krögare kan du inte längre förlita dig på att leverera bra mat och service för att gå runt. Kommunikationen utåt blir allt viktigare och den behöver vara på minst lika hög nivå som maten och service för att locka folk idag. Vi erbjuder olika tjänster för att bygga upp kundens varumärke lokalt, via vår plattform Findie.se.

Läs mer: Growth-o-meter: Så accelererar du företagets tillväxt

Hur långt har du kommit i företagsbygget?
– Under knappt ett års tid har jag gått från att ha drivit UF-företag till att starta bolaget som ekonomisk förening och nu slutligen aktiebolag. Efter att UF-företaget avslutades byggde jag tillsammans med mina externa utvecklare ett helt nytt system från grunden, samtidigt som jag på egen hand har skapat en stabil kundbas i Västerås samt har tusentals användare på Findie.se.

Läs mer: Klubben – skräddarsytt initiativ stärker framgångsrika bolag

Vad är nästa steg?
– Vi lanserar snart nya funktioner och tjänster som på allvar ska digitalisera branschen genom att ge krögare tillgång till analog och digital data i kombination. Allt för att krögare ska förstå kunderna bättre och utforma sin verksamhet så att de ökar sin lönsamhet.

Vad eller vem har du mest stöd av som entreprenör?
– Det ger oändliga adrenalinkickar när jag säljer in Findies koncept till nya kunder, får god feedback om att våra tjänster ger resultat och att kunder tror på mig och min affärsidé. Jag har dessutom fantastiska mentorer som stöttar mig inom de områden där jag behöver bli bättre och som pushar mig att fortsätta leverera resultat och ta bolaget till högre nivåer.

Läs mer: Experttips: Så sätter du ihop ditt företags styrelse

Vad har varit det största hindret i företagsbyggandet?
– Det behövs bättre hjälp lokalt för att lyfta unga, nyblivna företagare. Det är ingen per automatik som tar en i handen och visar vägen, du behöver hitta vägen själv idag. Att hjälpa oss att ta steg in i näringslivet, och öppna dörrar som vi inte ens vet existerar, skulle underlätta. Den som redan kan en del om att driva företag blir inte fattigare av att dela med sig av sin kunskap.

Vad har fått dig att tveka själv som entreprenör?
– Det är lätt att starta sitt företag men för att behålla utvecklingstakten när du driver ett techbolag behöver du ständigt utveckla din tjänst och ta fram nya funktioner, för att erbjuda mervärde till kunderna och i slutändan en bättre tjänst. Det kräver kapital och för att undvika att ta lån, letar man stöd och bidrag. Problemet är att en stor del av stödet som finns i dag främst riktar sig till större och väletablerade företag. Samtidigt måste små företag konkurrera på samma villkor som stora jättar, när det gäller skatter och avgifter. Sverige har en stark start up-kultur men ett dåligt stöd för småföretag som vill växa.

Vad tror du skulle göra att fler kvinnor startar eget?
– De flesta människor har någon i sitt liv som de vill följa och lära sig av. Jag tror att vi behöver ge kvinnliga entreprenörer mer rampljus, för att fler ska följa i deras fotspår. Det finns otroligt många förebilder idag, men de lyfts inte fram tillräckligt i media.

Läs mer: Hur bedöms olika entreprenörer i jakten på investeringar?

Prenumera på nyhetsbrevet Scale up!