Anne Sandstjärna: ”Anställ utifrån vem du behöver om tre år”

Skapa lönsamhet | 20 april 2017 |

– Att hotellmagnaten Petter Stordalen köpte mitt företag är det häftigaste jag varit med om, säger Anne Sandstjärna, grundare av Vox Hotel och Sandstjärna Holding AB.

När Anne Sandstjärna var 25 år arbetade hon som annonssäljare och ringde det lokala bed- and breakfast-stället med elva rum. Samtalet slutade med att hon köpte företaget, istället för att sälja en annons.

–  Utan pengar, erfarenhet eller bankkontakt borde det ha varit omöjligt men det hade ingen berättat för mig, säger hon.

Läs mer: Klubben – skräddarsytt initiativ stärker framgångsrika bolag

Gjorde sin första exit

Fem och ett halvt år senare hade ett litet bed and breakfast med elva rum förvandlats till ett välrenommerat boutiquehotell med 35 unikt designade rum. Anne Sandstjärna utsågs dessutom till en av landets mest framgångsrika unga entreprenörer.

2012 gjorde hon sin första exit och sålde sitt första hotell, vilket ”var en lika stor konst som att köpa ett företag”. Med den resan bakom sig blev Anne Sandstjärna kontaktad av en av Jönköpings största lokala fastighetsägare som ville bygga ett nytt stort och exklusivt hotell mitt i Jönköping.

Läs mer: Så lyckas du med ditt företag – råden från superentreprenörer

Utveckling i konservativ bransch

– Med möjlighet att skapa helt från början byggde jag inte ett klassiskt standardhotell utan jag bestämde mig för att uppfylla alla drömmar och tankar jag någonsin har haft, med fokus på utveckling inom en annars konservativ och traditionell bransch styrd av stora kedjor, berättar Anne Sandstjärna.

Den 1 november 2014 öppnade så Vox Hotel med 143 hotellrum och en restaurang som korats till nummer ett i Jönköping av White Guide. Första verksamhetsåret 2015 omsatte företaget 38,5 miljoner kronor, med en vinst på 8,5 procent. Under 2016 steg omsättningen till 47,7 miljoner kronor med en vinst på 15 procent.

Läs mer: Venture capital-rekord: Så får du del av kapitalet

Du sålde nyligen din skapelse till Petter Stordalen?
– Ja, i oktober 2016 fick jag en propå som jag inte kunde säga nej till. Vox Hotel var egentligen inte till salu och jag hade tackat nej till två andra propåer tidigare. Den här gången var jag gravid med vår första bebis och det var min största förebild i branschen som kom med budet. Att hotellmagnaten Petter Stordalen ville köpa just mitt företag – med min affärsidé, mina tankar och mina idéer – är det häftigaste jag har varit med om i min karriär.

Hur gick det till?
– De brukar komma över flera hotell på samma gång i lite större uppgörelser, eller hotell som har haft ekonomiska utmaningar. Det här är första gången de går in och pinpointar ett enskilt nybyggt hotell i Sverige som går så bra och som de är nyfikna på. De frågade vad jag har fått alla idéer ifrån till ett så nytänkande koncept och de innovativa hotellrummen. Det ska bli väldigt spännande att följa deras utveckling framåt med Vox Hotel. I dag äger jag i stället mitt holdingbolag Sandstjärna Holding AB.

Hur har du hittat finansiering till bolagen? 
– Inför Huskvarna Stadshotell hade jag lån från Almi och banken medan det räckte med banken inför Vox Hotel. Nu ska jag vara föräldraledig på heltid och bara fokusera på familjen innan jag smider vidare planer för framtiden.

Läs mer: Lön eller utdelning 2017: Hur ska du göra?

Vilket har varit det största hindret och hur har du tagit dig förbi det?
– Alla som har sagt att ”det går inte”… ”Det går inte att starta ett så stort hotell i en stor stad utan att vara med i en hotellkedja.” ”Det finns en anledning till att ingen har öppnat ett nytt hotell i Jönköping city på över 25 år.” I dag är Vox Hotel är näst störst i Jönköping city. Jag har också visat att det går att göra det till exceptionellt höga vinstmarginaler, vilket är väldigt ovanligt i hotellbranschen.

Vilka har stöttat dig eller lärt dig mest på vägen, med företaget?
– Jag har alltid varit extremt noggrann när jag har valt ut mina konsulter, du är aldrig bättre än din sämsta rådgivare. Min revisor, advokat och bankman har varit väldigt viktiga – jag ser dem som mina samarbetspartners med samma mål som jag. Min nyfikenhet har också drivit mig att be många andra entreprenörer om råd och tips, vilket många gånger har varit väldigt effektivt och värdefullt.

Läs mer: Founder Institute-coachen: 7 viktiga steg för en startup

Har du haft någon mentor under åren?
– Ja, 2008 fick jag en mentor som jag fortfarande har kvar och som jag har ringt någon gång i veckan och träffat minst en gång i månaden. Det har varit ovärderligt. Själva matchningen är väldigt viktig för att det ska bli fruktbart och långvarigt. Mitt tips är att fråga någon man ser upp till i samma bransch.

Vilka är ditt tips till andra som nyss startat företag?
– Lita 110 procent på din magkänsla, tro på dig själv och kompromissa inte när det kommer till din affärsidé. Jag tror alltid att allt är möjligt vilket det har visat sig vara, om man aldrig ger upp. Dessutom: Du kan aldrig lägga ner för mycket tid på en rekrytering – dina medarbetare är det viktigaste du har för att nå framgång. Ha din kravspecifikation klar för dig innan du skriver annonsen och kompromissa inte. Tänk efter var företaget är om tre år och anställ den du behöver då. Sist men inte minst: Teckna tydliga och professionella avtal vad det än gäller.

Prenumera på nyhetsbrevet Scale up!