Årets Nybyggare 2016 är Moa Gürbüzer

Hållbart företagande | 3 november 2016 |

Moa Gürbüzer med företaget MRG Wines som säljer alkoholfritt högkvalitativt vin, har utsetts till Årets Nybyggare 2016.
– Det här priset vill jag dela med alla barn som inte blivit sedda av sina föräldrar på grund av alkohol, säger Moa Gürbüzer.

Tisdag 1 november fick hon ta emot utmärkelsen Årets Nybyggare 2016 från Kung Carl Gustaf. För tre år sedan, efter en karriär som socionom valde Moa Gürbüzer att vid 57 års ålder starta eget.

– Som socionom har jag sett på nära håll hur alkohol förstör högtider som jul och nyår för många barn. Vin används också för att fira eller belöna, säger Moa Gürbüzer som även intervjuas i Dagens industri om sitt pris.

Lika naturligt att välja alkoholfritt

Att inte dricka vin ses ofta som avvikande i vårt samhälle, och därför väcktes tanken på att ta fram högkvalitativa alkoholfria viner.

– Med våra viner vill jag skapa en ny vinkultur där frågan ”vill du ha vin med eller utan alkohol” ska vara lika naturlig som ”vill du ha kaffe med eller utan mjölk”, säger Moa Gürbüzer.

År 2013 inledde hon ett samarbete med champagneexperten Richard Julin. Tre år senare omsätter Moa Gürbüzers företag MRG Wines 16 miljoner kronor och har i dagsläget fyra anställda. Vinerna säljs i dag i Sverige, Norge, Tjeckien och Hongkong och näst på tur står Finland och Japan.

FAKTA// ÅRETS NYBYGGARE
Priset Årets Nybyggare är instiftat av kungen, men delas ut av stiftelsen IFS i samarbete med bland andra SEB och Almi. Priset går till företagare med utländsk bakgrund, som med begränsade resurser och genom hårt och målmedvetet arbete har nått framgång i sitt företagande.

100 000 kronor till Årets Nybyggare

För tionde året i rad sponsrar SEB priset Årets Nybyggare. Under ceremonin på slottet fanns Belgin Fortaci, ansvarig för SEB:s entreprenörssamarbeten, på plats för att dela ut prischecken på 100 000 kronor.

– Vårt samarbete med IFS och Årets Nybyggare är en del av SEB:s arbete med att stötta entreprenörskap. Vi har i dag många partners inom ramen för vårt engagemang för entreprenörskap. Det som är speciellt med just Årets Nybyggare är att det inte bara är ett entreprenörspris, utan också ett ställningstagande för i vilken riktning vi vill att Sverige ska utvecklas, säger Belgin Fortaci.

Prenumera på nyhetsbrevet Scale up!

Under ceremonin delade IFS även ut priset Årets Pionjär som går till en person med utländsk bakgrund som bott i Sverige under en längre tid och som lyckats skapa ett tillväxtföretag som står för nytänkande i sin bransch.

Årets vinnare är Mohammed Homman med sitt dataprogrammeringsföretag Vironova som utvecklar programvara för identifiering, kvantifiering och bestämning av virus.

Under prisceremonin för Årets  Nybyggare 2016 konstaterade Årets Pionjär, Mohammed Homman:
– Med föräldrar från ett annat land och uppväxt i Sverige är jag är inte halv, jag är dubbel.

Läs mer: Nybyggare visar vägen framåt