Årets sociala entreprenör 2016: Från motarbetad till hylladHållbart företagande | 29 september 2016 |

Charlie Eriksson, 25 år, är Årets sociala entreprenör 2016. Hans projekt Aldrig Ensam lyfter fram psykisk ohälsa på ett nytt, avdramatiserat sätt – för att få unga att våga söka hjälp.

I snart tre år, sedan i november 2013, har Charlie Eriksson drivit informationsprojektet Aldrig Ensam. Målet är att sudda bort tabun kring psykiska ohälsa bland 18-25-åringar, att få fler att prata om hur de mår och söka hjälp i tid.

Initiativet bottnar i hans egna erfarenheter från ångestattacker under studietiden, som ledde till flera självmordsförsök. En frustration över krånglig information på läkarfackspråk fick Charlie Eriksson att själv börja skriva om sina tankar och känslor.

Når en miljon läsare
I dag når varje facebook-inlägg från Aldrig ensam i snitt en miljon läsare och i somras snuddade vissa inlägg vid tremiljonersgränsen. Men vägen dit har inte varit spikrak.

Läs mer: Årets sociala entreprenör 2015 tipsar: Så får du in kapital

– I början blev jag ifrågasatt av traditionella organisationer och motarbetad från olika håll. Aldrig ensam jobbar på vårt eget sätt, via sociala medier, med mycket humor och ett språk som aldrig är byråkratiskt. 

Det ska vara lätt att ta till sig information och fler ska våga prata om hur de mår, resonerar Charlie Eriksson som i starten fick inspiration från den ideella organisationen Ung cancers arbete.

– Jag tittade lite på deras upplägg, hur de jobbar. Men framförallt har jag lyssnat på folk och funderat på vad jag själv saknade när jag mådde dåligt.

Webbshop som finansiering
Charlie Eriksson föreläser numera om psykisk ohälsa runtom i landet, driver en webbshop och har fått in en rad sponsorer, samtidigt som flera Aldrig ensam-diskussionsforum vuxit fram för unga.

– Jag öppnade webbshoppen – där till exempel Aldrig ensam-armband säljs – för att finansiera verksamheten och det har fungerat fint. Jag har aldrig lagt tid på att söka anslag, även om jag vet att det finns en del bidrag och stipendier för sociala entreprenörer.

Läs mer: Guide: Vilka backar sociala entreprenörer?

Föreläser via en show 
Målet i sikte för Göteborgsbaserade Charlie Eriksson är att nå ut till ännu fler. I vår turnerar han landet runt med en föreläsning, eller kanske snarare en föreställning.

– Jag ska göra en show ihop med en känd svensk, det är ungefär det jag kan berätta just nu.

charlie_eriksson Aldrig ensamOm utnämningen till Årets sociala entreprenör 2016 säger han:

– Det är roligt, en fin bekräftelse. 

Det stora kvittot på att Charlie Eriksson uppnår det han vill kommer samtidigt via feedback i vardagen:

– Alla som hör av sig och berättar att de kämpar mot sina sjukdomar och att de fått hjälp via Aldrig ensam – det driver mig framåt.

Läs mer: Finalisterna: ”Så fick våra projekt finansiering”

Skriv en kommentar

Vi ber dig som lämnar kommentarer att respektera svensk lag, särskilt med hänseende på personuppgiftslagen. Genom att registrera dig för att lämna kommentarer samtycker du till att vi behandlar dina personuppgifter enligt personuppgiftslagen

  • (will not be published)

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>