Årets sociala entreprenör 2017: ”En bekräftelse på att vi har en riktigt bra affärsidé”

Hållbart företagande | 4 oktober 2017 |

Andreas König är Årets sociala entreprenör 2017. Under den stora flyktingströmmen till Sverige 2015 la han och hans team grunderna till företaget Just Arrived som hjälper nyanlända in på den svenska arbetsmarknaden.

2015 var året då 163 000 flyktingar kom till Sverige för att söka asyl. Samtidigt gick Andreas König sista året på Chalmers School of Entrepreneurship och han gjorde sitt examensarbete på konsultföretaget Universum.

FAKTA// JUST ARRIVED
* Startade 2016.
* Matchar nyanlända med uppdrag hos svenska arbetsgivare.
* Drivs som aktiebolag.
* Ägs huvudsakligen av stiftelser.
* Andreas König är vd och Årets sociala entreprenör 2017

– Vi arbetade med HR-tech – digitalisering av HR – och eftersom det kom så många flyktingar föll det sig naturligt att titta på deras situation. Vi kunde konstatera att efter tio år i Sverige kunde 40 procent ännu inte försörja sig själv och 20 procent hade aldrig haft ett jobb, berättar Andreas König.

Digital plattform för hållbar integration

Behovet av jobb var stort och tanken på att kunna göra något åt situationen blev till ett projekt på Universum.

– Vi var ett team som tillsammans utvecklade idén med en digital plattform som skulle kunna koppla ihop nyanlända med jobbtillfällen i Sverige, säger Andreas König.

Den plattformen var grunden till Just Arrived, som med hjälp av insatser från 200 volontärer kunde dra igång verksamheten 2016.

Läs mer: Årets sociala entreprenör 2016: Från motarbetad till hylladStor efterfrågan på matchning

Just Arrived är specialiserade på att hitta jobb till nyanlända och för att nå dem gäller det att söka i rätt kanaler.

– Sociala medier är viktiga för oss. Vi använder också Metro Jobb, Linked in, Arbetsförmedlingen med flera, för att annonsera ut våra lediga tjänster. De som kommer till Sverige lär sig snabbt var de ska leta, säger Andreas König.

Efterfrågan på företagets tjänster är stor.

– Min uppfattning är att de som har behov av arbetskraft inte lägger vikt vid vad en person har för ursprung, däremot kan vissa arbeten kräva att man behärskar det svenska språket, eller en viss nivå av engelska. Det har vi respekt för och arbetar alltid hårt för att hitta rätt person för uppgiften, säger Andreas König och tillägger:

– De största hindren för utrikesfödda och nyanlända att få ett arbete här är att de inte ser de jobbtillfällen som finns. Arbetsgivarna ser inte heller den här gruppen av potentiella arbetstagare och all den kompetens och potential som den har.

Läs mer: Femtech, grön kemi och vatteninnovation – Sveriges hetaste nya startups utsedda

Axlar arbetsgivaransvaret

Just Arrived synliggör de två grupperna för varandra. De validerar de arbetssökande, intervjuar dem och säkerställer att rätt kompetens kommer till rätt arbetsplats. Sist men inte minst tar de arbetsgivaransvaret.

– Just Arrived arbetar hårt med att skapa den bästa matchningen efter kundens kravprofil. Vi har en schysst tjänst till ett bra pris som är enkel att använda och som dessutom leder till hållbar integration. Det är en unik kombination, konstaterar Andreas König.

Just Arrived drivs som ett aktiebolag och ägs huvudsakligen av fyra sociala stiftelser, däribland Norrsken Foundation som startades av Klarna-grundaren Niklas Adalberth.

– Det är viktigt för oss att bygga en affärsmässigt hållbar verksamhet. Vi är ett vinstdrivande företag där yttersta syftet är att få nyanlända i jobb.

I dagsläget har Just Arrived förmedlat cirka 500 uppdrag. Nästa steg är att fortsätta få ut nyanlända i jobb. Detta gör man genom att jobba ännu smartare och på så sätt se till att verksamheten är långsiktigt hållbar, både socialt och affärsmässigt samt ta affärsidén vidare utanför Stockholmsområdet.

Hur känns det att bli Årets sociala entreprenör 2017?

– Det känns fantastiskt! Vi i grundarteamet tog tillsammans ett stort kliv ut i det okända när vi grundade Just Arrived. Vi började arbeta med en målgrupp som få arbetade med. Det här är en bekräftelse på att vi slagit in på rätt väg och att vi har en riktigt bra affärsidé.

Prenumera på nyhetsbrevet Scale up!

En kommentar

  1. Cecilia Silfwerbrand skriver:

    Bra koncept