Backing Minds: ”Vi ska hitta företagen andra missar”

Hitta finansiering | 21 september 2016 |

Nya riskkapitalfonden Backing Minds har över 100 miljoner kronor att investera. Målet är att backa entreprenörer som andra venture kapital-aktörer missar. 

I fjol kom Di-undersökningen som visade att nio av tio riskkapitalinvesteringar i tech-sektorn i Sverige går till bolag grundade av män, som du kan läsa mer om här. Dessutom har stort fokus legat på bolag i Stockholm. Grundarna av Backing Minds, Susanne Najafi och Sara Wimmercranz siktar på att bredda den bilden.

Målet är att investera i 10-15 bolag och Backing Minds har hittills träffat runt 250 företag från över 40 olika kommuner i landet. De två bolag som redan fått napp är Transfer Galaxy, en tjänst för pengaöverföring som beskrivs som ”swish för utlandsbetalningar” och Horse Me Up, en ridsportbutik på nätet.

Läs mer: Nytt statligt riskkapital ska hjälpa startups att växa

Om ditt företag behöver finansiering, hur skulle du kunna öka chansen att övertyga Backing Minds om en investering? Susanne Najafi berättar:

Backing Minds_Susanne Najafi
Vilka bolag letar ni efter?
– Vi letar efter bolag som är skalbara och som har hittat sin intäktsmodell, gärna i underinvesterade branscher. Det ska finnas en existerande kundrelation som vi kan utvärdera.

Vad avgör om ni investerar? 
– Vi vill gärna se hur man konkret bidrar med värde i en kundrelation, det vill säga om man har tagit fram en produkt eller tjänst som gör något bättre, enklare eller billigare. Fantastiska entreprenörer ser hela tiden möjligheter och löser ständigt problem. Så det är något vi tittar på: vilka problem har uppstått under resans gång och hur har man löst de problem som dykt upp på entreprenörsresan?

Läs mer: Venture capital-rekord: Så får du del av kapitalet

Vilka är de vanligaste misstagen?
– Finansiering är en av nyckelkomponenterna för att växa och därför tycker vi för det första att det är ett misstag att inte söka kapital. Riskkapitalbranschen kan kännas främmande eller man vet inte hur man ska komma in i matchen. Vi tycker att man ska våga söka kapital och vi vill också förändra möjligheterna för alla duktiga entreprenörer att få tillgång till kapital, eftersom den absoluta majoriteten av allt kapital idag stannar i tighta nätverk kring Stockholms innerstad.

Fler tips just till den som är ovan vid söka-kapital-processen?
– Vi upplever att entreprenörer ibland tror att de måste passa in i en mall. Det är bättre att vara sig själv och att ärligt beskriva de problem som man har. Finns det en massa problem så gnuggar vi händerna för det betyder att det kan skapa barriärer för andra och att det finns roliga utmaningar att sätta tänderna i framöver.

Läs mer: Investerare: ”Så övertygar ni oss”

En kommentar

  1. […] investerarna absolut inte höra? Så här svarar Sabina Wizander på Creandum. Och så här säger Susanne Najafi på Backing […]