Bedragare passar på när vikarier är på plats i företagen

Steget före | 24 april 2018

Semestertider är bedrägeritider. Får du till exempel mejl från leverantörer som påstår sig ha bytt konto för nästa betalning? Det kan vara ett försök till bedrägeri. Här är expertråden inför sommarens bemanning i bolaget.

– Kunskap och sund misstänksamhet är bästa motmedlen, säger Dzenana Dzemidzic, security officer på SEB.

Aktuellt just nu är att bankkunder blir uppringda och luras att lämna inloggningsuppgifter med förevändningen om att stoppa ett pågående bedrägeri. Du kan till exempel luras att tro att ditt kort har använts utomlands och att pengar nu dragits från kontot, vilket du såklart gärna vill göra något åt.

– Syftet från bedragarens sida är att komma över inloggningsuppgifter och få tillgång till kundens bankkonton, säger Dzenana Dzemidzic.

– Stressen som man upplever när bedragarna ringer om obehöriga transaktioner och förmågan de har att övertyga ökar riskerna att bedrägeriet lyckas, fortsätter hon. Tyvärr kan dessutom avsändaren vara falsk, genom att bedragaren via en app kan välja vilket nummer som ska synas på displayen. Det kan till och med se ut att vara ett nummer från banken.

– Mitt tips är att inte lämna ut några uppgifter alls, säger Dzenana Dzemidzic. Gör inget överilat utan kontrollera dina konton först. Ring alltid banken för att få det verifierat.

Läs mer: 100 000-tals företagare lurade av fejkade myndighetsutskick

Falska mejl från högt uppsatta chefer eller leverantörer

En annan vanlig metod är falska mejl från företagets VD eller från någon annan högt uppsatt chef till anställda i företaget, ofta till anställda på en ekonomiavdelning. Mottagaren uppmanas att överföra pengar, och att göra det snabbt utan att tala om det för någon. Ärendet är högst konfidentiellt. I själva verket är mejlet falskt.
– Bedöm sannolikheten att just du skulle få en sådan uppmaning och verifiera alltid ärendet genom att ringa till chefen som ”mejlar” via interna nummer.

– Ytterligare ett annat sätt är falska mejl från leverantörer. Om du får mejl från en leverantör som uppger ett nytt kontonummer för nästa inbetalning, se alltid till att få det bekräftat av din kontakt på företaget. Återigen är tipset att ringa tillbaka och verifiera, säger Dzenana Dzemidzic. Använd inte kontaktuppgifterna i mejlet, utan använd det telefonnummer du brukar ringa.

– Kunskap och sund misstänksamhet är bästa motmedlen, säger Dzenana Dzemidzic. En av nycklarna är att företaget informerar sina medarbetare om den här typen av bedrägerier och hur man ska agera. Det kan aldrig vara så hemligt att du inte kan dela informationen eller så brådskande att du inte hinner följa reglerna. Rutiner och processer måste vara tydliga för de anställda.

Läs mer: Så undviker du de vanligaste bedrägerierna

Då bör du vara extra vaksam

Helena Netz, service coordinator inom Private Banking, får ofta frågan om vad man själv kan göra för att öka säkerheten och när man ska vara extra vaksam.

– Om någon ber dig legitimera dig bör du fundera kring vem du legitimerar dig inför och varför, säger Helena Netz.

Hantera dina inloggningsuppgifter med försiktighet, liksom koden till din digipass. Det är inte digipassen eller det mobila bankID:et i sig som är osäkert utan hur du hanterar dina koder. Ring tillbaka och verifiera uppgifterna.

– Tänk också på att inte klicka på länkar eller ladda ner filer från mejl som är oväntade eller där du är osäker på avsändaren.

Läs mer: 6 tips: Tar du lön eller utdelning från ditt företag 2018?

Fler tips för större säkerhet

• Ta för vana att kontrollera dina konton regelbundet och följ upp okända transaktioner.

• Det finns flera kostnadsfria tjänster som kan hjälpa dig att öka säkerheten. Du kan till exempel samla myndighetspost i en digital postlåda, ett exempel är Kivra.

• För att snabbt få besked om någon uppgift i din kreditupplysning ändras kan du använda dig av tjänsten UC ID-skydd.

• Byt lösenord ofta, eller använd SafeInCloud som hjälper dig att hantera dina lösenord på ett tryggt sätt.

• Adressbevakaren hos Svensk Adressändring ger dig en varning via e-post eller sms om dina adressuppgifter ändras.

Läs mer: Så förverkligar du drömmen om en tidig pension

Kontakta banken och polisen

Om du har blivit utsatt för bedrägeri där pengar har försvunnit från kontot, kontakta banken omgående och anmäl brottet hos Polisen.