Boontariga Pipatanangura: ”Ha tydliga kompanjonsavtal”

Skapa lönsamhet | 10 april 2017 |

– Om du startar du bolag tillsammans med andra, se till att ni har tydliga kompanjonsavtal, säger Boontariga Pipatanangura som driver tre bolag med 16 anställda, och en omsättning på totalt cirka 40 miljoner kronor. 

Workmint är ett digitalt rekryteringsbolag med fokus på entreprenörsledda bolag.

Growby är en partner för företag som vill uppnå en accelererande tillväxt genom försäljning, produkt- och affärsutveckling inom platsannonsering, employer branding och rekryteringslösningar. Bolaget håller på att fusioneras.

Bopi Invest (som byter namn inom kort) investerar i andra verksamheter såsom mark- och fastighetsinvesteringar, ägande av varumärket Workmint samt  har ägarintressen i andra bolag som just nu är hemliga.

Läs mer: Leasa bil – så blir det lönsamt

När du fick företagsidén, vilka steg tog du i starten?
– Workmint startade jag 2008 tillsammans med Daniel Kaplan men från 2013 har jag ägt och drivit det tillsammans med Ida Garamvölgyi. Growby startade jag med två andra delägare. Till en början var tanken att jag skulle hjälpa till med rekrytering men jag slutade istället som delägare och vd. Bolaget genomför i dagsläget en fusion. Bopi startades för att köpa loss varumärket Workmint, samt för innehav i andra bolag så som fastighetsinvesteringar, e-handel och annat ägande. Samtliga mina bolag har fler delägare och kompanjoner.

Hur har du hittat finansiering? 
– Blandat. Workmint hade riskkapital inledningsvis, bolaget tog in cirka 10 miljoner kronor totalt inklusive egna medel. Övriga bolag har varit eget kapital från delägare.

Läs mer: När ska du ta företaget till börsen?

Vilket har varit det största hindret hittills och hur har du tagit dig förbi det?
– Största problemet, anser jag, har varit att visionerna och handlingsplanerna varit oklara eller att vi haft olika tankar kring bolagen. Det har löst sig genom att parterna gått vidare. Jag har haft turen att arbeta med människor jag respekterar och tycker väldigt mycket om.

Vilka har stöttat dig eller lärt dig mest på vägen, med företagen?
– Kompanjoner, mentorer och vänner som är entreprenörer.

Vad är dina tre bästa tips till andra som nyss startat företag?
– Tänk på vad du verkligen vill uppnå (exit, leva på bolaget etcetera – och håller dina delägare med? Ha tydliga kompanjonsavtal (aktieägaravtal). Och sist men inte minst, fokusera på att göra saker i bolaget som du är bra på.

Läs mer: Så lyckas du med ditt företag – råden från superentreprenörer

Prenumera på nyhetsbrevet Scale up!