Checklistan som hjälper ditt företag att växla upp

Skapa lönsamhet | 25 juni 2018 |

Sugen på att få ditt företag att växa? Då finns det några viktiga bitar du behöver tänka igenom för att skapa en plan som får dig att lyckas. Här är experternas råd.

Vilka är framgångsnycklarna till en lyckad tillväxt? Det avslöjade Mahesh Kumar och Adrian McDonald från företaget Result på SEBs senaste Scaleup Session. Result har sedan starten 1999 hjälpt över 350 bolag med tillväxtambitioner att etablera sig runt världen, bland annat succéer som Blocket och Google.

Mahesh Kumar från Result.

De menade att du behöver skapa en tydlig tillväxtstrategi, en plan för hur ert bolag ska växa. Genom att tänka igenom ert upplägg ordentligt blir ni bättre rustade att ta över världen.

– Det handlar om att se över var du är nu och vart du vill, vad det innebär konkret och hur du når dit, förklarar Adrian McDonald.

Checklista: Här är 8 frågor som kräver svar om ni vill växa

 1. Vill kunderna köpa er produkt?
  För att lyckas med en scale up behöver du först och främst ha en produkt som marknaden vill ha.
 2. Är ni rätt personer?
  Du måste också ha ett bra team på plats – att hitta rätt personer är en viktig framgångsnyckel. Kom också överens internt om er ambitionsnivå.
 3. Varför vill ni växa?
  Ditt ”varför” är helt avgörande för om du ska lyckas ta dig genom en tillväxtresa. På vilket sätt och inom vilket område vill ni växa?
 4. Vilka är era kunder?
  Vilka är era olika kundsegment? Vem är det ni vill nå? Vilket är ert erbjudande och löfte till varje segment? Vilka kanaler når ni era kunder genom, och hur?
 5. Hur ska ni göra vinst?
  Nästa område som behöver tydliga svar är hur ni ska tjäna pengar. Du behöver ha stenkoll på din ekonomi och pengaflöde för att lyckas
 6. Vem ska göra vad?
  När din plan börjar ta form, fundera igenom vilka som är era nyckelresurser, nyckelaktiviteter och eventuella partners som kan hjälpa er nå dit ni vill. Vilka aktiviteter behöver ni göra? Vem ska göra vad?
 7. Vilka blir kostnaderna?
  Vilka kostnader är associerade till er handlingsplan, hur ser er kostnadsstruktur ut?
 8. När är ni i mål?
  Sätt mätbara mål som ni kan följa upp, så att ni vet när ni har lyckats eller behöver justera strategin.

Läs mer: Silicon Valley-gurun: 3 viktiga steg för scaleups

”Det är häftigt att växa”

En som fått hjälp av Result är Pernilla Ramslöv. Hon är vd, ägare och grundare av it-konsultbolaget Nox, ett virtuellt konsultföretag med ett nätverk på över 3000 IT-konsulter i Sverige och England.

Pernilla Ramslöv, Nox.

Sedan starten för sex år sedan har Nox växt sin omsättning från 0 till 300 miljoner kronor, med bara egna pengar.
– En utmaning för oss var att svara på frågan ”vill vi verkligen växa?”, och jag har lärt mig under det här året att det är skitkul och häftigt att växa. Det är dessutom i mångt och mycket både roligare och lättare att ha stora bolag. Tänk: ”bigger och bolder”.

Att de ska fortsätta på den inslagna vägen är därför numera självklart.

– Om tre år omsätter vi en halv miljard, är världens bästa arbetsplats och har skapat ett ekosystem för gigekonomin, säger Pernilla.

Tillväxt handlar om att bygga relationer, enligt Pernilla.
– För det första behöver du en produkt eller tjänst som någon vill köpa och sedan är det otroligt viktigt att skapa långsiktiga relationer och bry sig genuint om sina kunder. Annars kan du ta ner skylten och gå hem.

Läs mer: Så tar du ditt företag förbi de 5 vanligaste tillväxthindren

En kommentar

 1. Rolf Kenmo skriver:

  Tänkte att jag skulle kolla, om jag höll med om checklistan. Det finns så många tyckare…

  Gillade den i sin enkelhet. Det svåra är att avgränsa en sådan checklista. Vad är det viktigaste? Ha det som en ständig styrning, så du inte vilar bort dig i andra detaljer. Precis som när man går efter kompass – det gäller att hålla riktningen konsekvent, så länge det inte finns starka skäl att ändra kursen. Pivotera, som det numera heter;-)

  Säger jag som jag har drivit eget sedan 1981 och började köra med pivotering ca år 2000. Nu blir det tätare och snart ska lyftet inträffa;-)