Coworking och hubbar – smart med delade lokaler?

Steget före | 7 september 2016 |Du har säkert hört beskrivningen ”som Airb’nb fast för kontorslokaler”. Tjänsterna för att hitta och dela kontorsplats växer så det knakar, samtidigt som så kallade startup-hubbar finns i alltfler städer.

Det är ofta svårt att förutspå hur fort ditt företag ska växa ur en lokal. Alternativet att hyra plats på ett kontorshotell, istället för att jaga egen lokal, har funnits rätt länge. Det nyare begreppet coworking space syftar också på delade lokaler, men ofta med mer nätverkande och en gemensam kultur och värderingar inbakat.

här skriver Vinnova om coworking spaces och här är ytterligare en definition. Harward Business Review summerar forskning om fördelarna med coworking spaces, som att många upplever arbetet som mer meningsfullt i delade lokaler.

Läs mer: ”Här föds framtidens tillväxtföretag”

Mer nöjda medarbetare på coworking-kontor

Prognoser pekar på att 10 000 nya coworking-kontor kommer att ha öppnas runtom i världen innan 2016 är slut, varav en hel del i Sverige. Di-krönikör Sara Öhrvall lyfter fram forskning publicerad i Harvard Business Review om bättre problemlösning, högre innovationstakt och mer nöjda medarbetare på coworking-kontor. 80 procent av medlemmarna i delade kontor fått ett bättre affärsnätverk och 75 procent anser att de blivit mer produktiva.

Flera så kallade startup-hubbar har vuxit fram de senaste åren i Sverige, som en sorts kusin till inkubatorer. I Göteborg finns exempelvis G-lab 21 och Malmö har Minc (som även är inkubator och kontorshotell-verksamhet) samt Malmö Coworkingspace. I Stockholm finns Epicenter, Sup46, Impact hub med flera – läs hela listan här. I juli öppnade även Uppsalas egen startup-hub, Space.

Nyss kom också beskedet att Klarna-grundaren Niklas Adalberth, som lagt 170 miljoner på sitt Norrsken foundation, ska bygga Norrsken house, en hubb för 300 sociala entreprenörer.

Läs mer: Gig-ekonomin – den nya flexibla arbetsmarknaden

Den som hyr plats i en startup-hubb – oftast under företagets första år – får som regel tillgång till investerarnätverk, evenemang, med mera, dock utan att hubbarna investerar i bolagen, som i en inkubator. Så här säger Belgin Fortaci, ansvarig för entreprenörssamarbeten, på SEB:

– Många pratar om startup-hubbar som ett bra ställe att finnas på i början, eftersom det finns en tydlig, generös anda. Sharing is caring, är det mindset som gäller. Folk ger råd, delar med sig av erfarenheter och kontakter. Det leder ofta till samarbeten eller att du hittar nya kunder och investerare.

Fler tjänster för coworking

Ett nylanserat alternativ för den som är ute efter en tillfällig kontorsplats är att hyra in sig per timme på några av Stockholms topprestauranger och caféer, som annars står tomma under delar av dagen. Här ser du SVT:s inslag om nyheten.

Samtidigt har en rad andra tjänster vuxit fram just för att utnyttja lokaler smartare, nischade på olika vis, såsom Workaround.se, Meetrd.sePoppice.se och Timetomeet.se. Workaround är en digital plattform för att snabbt och enkelt hitta passande kontor, med fokus på små, nystartade och snabbväxande företag – upp till 50 medarbetare. Alltifrån platser som blivit över hos andra snabbväxande företag, till utrymmen hos storföretag eller på kontorshotell.

Rikard.Hegelund_WorkaroundRikard Hegelund, en av Workarounds grundare, vet vad du bör tänka på i valet av kontorslokaler:

1. Börja med att flytta runt. Provjobba på lite olika ställen för att känna på miljön och servicen – det finns en app för enkel dagsbokning på kontor.
2. Tänk på priset. Vad behöver du egentligen och vad får det kosta? Varje krona du lägger på lokalen är en krona du inte lägger på din produkt eller tjänst. Kolla vad som ingår i priset – behöver du till exempel betala extra för tillgång till mötesrum eller annan service?
3. Flexibla villkor. Vilka uppsägningstider gäller? Undvik ett för stelbent kontrakt eftersom du kan växa eller krympa snabbare än du trott, eller behöva andra typer av lokaler.
4. Extra utrymme? Kolla om det finns möjlighet att växa i samma lokal framöver. Varje flytt kostar.
5. Bygg en mobil verksamhet. Kan du skapa en flexibel kultur i ditt företag, där alla inte behöver sitta på samma plats? Det gör dig bättre rustad för olika scenarion. Ett alternativ är till att börja med är att öppna ett andra kontor istället för att flytta till större lokaler direkt.
6. Hitta en atmosfär du tycker om. Det vill säga ett sammanhang där det finns andra du gillar – inte nödvändigtvis såna som gör samma sak som du. Det leder oftast till kreativitet, samarbeten, nya kunder. Stora dolda vinster.
7. Tydliga krav. Ju tydligare du är med vad du behöver och vad du förväntar dig – supersnabbt wifi, lila väggar, jättecentralt läge – desto mindre tid behöver du lägga på att lösa problem eller byta lokal senare.

Läs mer: Nya spelregler med gig-ekonomi – hitta rätt kompetens

En kommentar

  1. […] bygger Norrsken house, en hubb för 300 sociala entreprenörer, som du också kan läsa mer om här. Norrsken house sägs öppna från och med kring […]