Uber, Airbnb och delningsekonomi – vad menas?

Nöjda medarbetare | 10 februari 2018 |

Dagens arbetsmarknad är fragmenterad med en mångfald av anställnings- och försörjningsvägar. Tillsvidareanställningarna blir färre, de tidsbegränsade uppdragen fler liksom antalet entreprenörer och frilansare. Och, inte minst delningsekonomin med Uber, Airbnb och DogBuddy i spetsen har fått fäste. Men vad menas? Jackie Kothbauer, futurist med inriktning på framtidens arbete och personligt entreprenörskap, förklarar.

Jackie KVad är delningsekonomi?
– Delningsekonomi är entreprenörskap i mikroformat. Den vanliga människan tar sin kunskap, sin tid eller sina ägodelar och skapar en affärsverksamhet. Marknadsföring och försäljning sker via stora nätplattformar som Uber, Airbnb, DogBuddy. Där finns kunder som vill bli körd från A till B, hyra en lägenhet eller hitta en hundvakt. Bokning och betalning sker ofta via plattformen. Därför är delningsekonomin ett enkelt att starta eget i liten skala.

Varför har Uber och Airbnb blivit globala framgångshistorier?
– För att det är ett gammalt beteende (ta en taxi eller bo på hotell) som kan göras till lägre pris. Dessutom har världen blivit nätsmart och Über o AirB’nB:s appar är enkla att använda och minskar rädslan för att anlita en främling. Bägge låter både taxichauffören/hyresvärden och kunden att sätta betyg på varandra. Betyg som gör det lättare för alla andra på plattformen att våga lita på dig och vice versa.

Läs mer: Gig-ekonomin – den nya flexibla arbetsmarknaden

Hur blir delningsekonomin populär?
– En god vän arbetar med en startup för att hyra kläder. Av butiker och privatpersoner. Det är ett helt nytt beteende. Jag tror att de kommer att få svårt att lyckas på kort sikt. AirDine är en app för att gå på restaurang hemma hos folk. Den är perfekt. Alla människor äter varje dag. Dessutom har de erfarenhet av att gå på krogen. Därför är det enkelt att prova tjänsten, sätta betyg och bli stamgäst. Nyckeln till framgång är att ta ett gammalt beteende och göra det billigare och därmed tillgängligt för fler. Att skaffa hundvakt eller läxhjälp har varit krångligt. Nu kan det bli enkelt och billigt.

*Fotnot: Delningsekonomin är den försörjningskategori på den nya arbetsmarknaden, som ofta förknippas med gig-ekonomin. Men delningsekonomin är också en viktig del av den cirkulära ekonomin. Läs mer om den cirkulära ekonomin och vägen till ett hållbart samhälle här.