VR, rymden och jobbsökarhjälp på Entrepreneur camp

Steget före | 4 juli 2017 |

En blivande rymdjurist med VR-idéer och en tech-älskare som ska göra mobilskal av återvunna däck. I fem dagar har 18 ungdomar lärt sig mer om hur man utvecklar företag och vad det innebär att vara entreprenör, på SEB:s Entrepreneur camp.

Innanför glasdörrarna på ett kontor i centrala Stockholm jobbar 17-åriga Polina Otto (till höger på bilden) koncentrerat med sin grupps presentation.

När fem intensiva dagar är slut ska hon och hennes grupp presentera sin företagsidé inför en jury som bland annat består av SEB:s vd Johan Torgeby och Ted Elvhage från affärsängelnätverket Keiretsu.

– Jag har alltid gillat entreprenörskap och har velat skapa något. När jag var tio och ville tjäna pengar köpte jag godis billigt och sålde det till mina kompisar, skrattar Polina Otto.

Läs mer: Vad får framtida generationer att drömma om att driva eget?

Blivande rymdjurist med företagsidéer

Hon pluggar till jurist och har ett särskilt område i åtanke i framtiden.

– Jag ska bli rymdjurist. Företagandet kring rymden växer och det görs mycket affärer på området. Det intresserar mig, konstaterar Polina Otto som även lockas av virtual reality och annan innovativ teknik.

Idén som hon finslipar för ögonblicket, och som hennes grupp ska pitcha för en jury i slutet av sin entreprenörsvecka, handlar dock inte om rymden. Snarare en tjänst för att hjälpa unga att ro i land jobb.

– Under vår första dag hade vi en workshop där vi kom på idéer tillsammans som vi presenterade direkt efter 20 minuter. Jag lärde mig att bara börja, säger Polina Otto.

– Vi ska hjälpa ungdomar med att skriva cv och ta cv-porträttbilder. Lite som läxhjälp, fast med cv:et. Några kommer hit idag så att vi får testa metoden och få feedback. Jag skrev själv mitt första cv för några veckor sedan och första utkastet var skit. De cv-mallar som finns på nätet är rätt komplicerade och oftast inte anpassade efter de jobb som ungdomar söker, berättar hon.

Läs mer: Tech-entreprenören Alisa Stevanovic: ”Så startar fler kvinnor företag”

Ny bild av företagande

I samma grupp jobbar Frida Bogren, 16 år, som pluggar ekonomi och juridik. Hennes bild av företagande har uppgraderats några dagar in på Entrepreneur camp.

– Innan jag kom hit hade jag ingen tanke på att bli företagare. Det verkade för krångligt. Men nu tänker jag att det är en möjlig väg för mig, säger Frida Bogren.

Under entreprenörsveckan får hon och de övriga deltagarna träffa spännande föreläsare samtidigt som de får stöttning och vägledning med sina idéer och presentationer.

– Jag har blivit motiverad att ta tag i saker, oavsett om jag tänker bli företagare eller inte. Jag har lärt mig att se förbi problem och jag blir inspirerad av dem som pratar. Det handlar inte bara om företagande utan även till exempel privatekonomi och meditation, berättar Frida Bogren.

Läs mer: Locker room talk: Prisbelönta företagare förebygger machokultur

Event-app som ger unga ett försprång

Intill henne jobbar Arash Quanbary, 18 år, som kom till Sverige från Afghanistan för 1,5 år sedan. I höst börjar han gymnasiet och kanske startar han företag framöver.

– Jag drömde om att starta eget men min bild var att du var tvungen att ha mycket pengar, typ en miljon kronor, för att kunna göra det. Nu vet jag att det inte är så, säger han.

Den pitch som Arash Quanbary och hans grupp jobbar på handlar om en eventapp som samlar alla chanser för unga att få viktiga, nyttiga och roliga erfarenheter.

– Ta till exempel Entrepreneur camp. Det är gratis och en jättebra chans, men många missar det eftersom de inte visste att det finns, säger han.

Läs mer: Ted Valentin: ”Så bygger du upp ett mobilt företag”

Från bildäck till mobilskal med labyrintspel

Arash Quanbary filar också redan på en helt egen affärsidé.

– Jag uppfinner en ny sorts mobilskal, av återvunna däck. På baksidan finns ett labyrintspel, för när mottagningen inte räcker för andra spel – eller för att helt enkelt pausa med att vanligt analogt spel. Jag har ritat upp skalen i 3D.

Belgin Fortaci, som ansvarar för SEB:s entreprenörssamarbeten, är en av dem som lotsat ungdomarna genom entreprenörsveckan. Redan innan de olika grupperna försökt sälja in sina idéer till juryn konstaterar hon att de överträffat förväntningarna.

– Jag är oändligt imponerad av dem och deras engagemang, nyfikenhet och kreativa idéer. Det blir spännande att se om det såtts några företagsfrön under Entrepreneur camp.

Prenumera på nyhetsbrevet Scale up!