Ansvarskod eller kollektivavtal för snabbväxande företag?

Joakim Gustafson | Nöjda medarbetare | 6 november 2016 |

Ansvarskod – vad innebär det och kan det vara ett alternativ för ditt företag? När ditt företag växer brukar frågan om kollektivavtal förr eller senare dyka upp. Nu har ett alternativ lanserats, för att visa på schyssta villkor.

Den svenska modellen utmärks av breda överenskommelser mellan arbetsmarknadens parter. Det man kommer överens om och fastställer i kollektivavtal är blanda annat lönesättning, arbetsmiljö, arbetstid, pensioner och försäkringsskydd.

Avsikten är att ha goda arbetsvillkor på den svenska arbetsmarknaden.

Det finns dock många små företag som valt att inte teckna kollektivavtal av olika skäl. Man tycker inte alltid att avtalen är anpassade till den egna verksamheten. Detta har bland annat lett till att hundratusentals anställda bland annat saknar en vettig tjänstepension.

Nytt steg för svenska modellen

Företagarna, Sveriges största organisation för små och medelstora företag, vill som de säger ”utveckla den svenska modellen med schyssta villkor”. De arbetar nu med att ta fram en ansvarskod som ska se till att de företag som förbinder sig till koden har goda arbetsvillkor för sina anställda.

Läs mer: Gig-ekonomin – den nya flexibla arbetsmarknaden

Företagarna menar att ansvarskoden är bättre anpassad till villkoren på dagens arbetsmarknad än kollektivavtalen. Ansvarskoden diskuterades bland annat i Almedalen i somras, efter att beslutet fattats i maj på Företagarnas kongress, om att ta fram ett alternativ till kollektivavtal.

Blandat mottagande hittills av ansvarskoden

Såväl Svenskt Näringsliv som från fackligt håll menar man att ansvarskoden aldrig kan ersätta ett kollektivavtal även om Unionen ser initiativet i sig som lovvärt, vilket du kan läsa mer om här.

Det ska bli spännande att följa utvecklingen av det arbete som Företagarna initierat. Och inte minst vad det skulle kunna innebära för landets snabbväxande företag?

Prenumera på nyhetsbrevet Scale up!

Erfarenheter av en blockad

För Paus Bagarstuga i Västerhaninge ledde avsaknaden av kollektivavtal nyligen till en blockad av företaget, vilket inneburit en tuff period för entreprenörerna. Här berättar de om hur företaget påverkats.

Vad tycker du om Företagarnas framväxande ansvarskod, som alternativ till kollektivavtal? Berätta gärna.

Läs mer: Kan ditt företag locka till sig talanger på en global nivå?


En kommentar

  1. Byggkonsult Arne Hellström skriver:

    Ansvarskod är toppen eftersom kollektivavtal ses som ett svart (rött) spöke av många företagare