I huvudet på en investerare: Är fintech en hype?

Kristina Söderberg | Steget före | 29 april 2016 |

Efter London kommer Stockholm, på europeiska fintech-tronen. Och när Europas 100 bästa startup-bolag listas till European fintech awards är hela tolv av dem svenska. Fintech-framtiden är ljus – eller?

Nu i veckan bjöd SNS Digitech Forum in till ett seminarium om fintech och bankers framtid, där jag ingick i en expertpanel tillsammans med Sebastian Siemiatkowski, grundare och vd för Klarna samt Robin Teigland, professor Handelshögskolan i Stockholm. Här kan du läsa Breakits summering av seminariet.

Som investerare på SEB Venture Capital fokuserar jag på en viss nisch bland startups. Jag letar främst efter just fintech-företag, en gruppering som de flesta banker i dag funderar på hur de ska förhålla sig till. Vi träffar entreprenörer som siktar på att förändra – disruptera – den finansiella industrin genom sina digitala nischade erbjudanden mot privatkunder.

Machine learning, big data och artificiell intelligens
Vi träffar också bolag som vill förändra hur exempelvis betalningar sköts i framtiden genom blockkedjeteknik eller som har utvecklat tekniska lösningar som göra att banker kan automatisera interna processer eller dra nytta av all den mängd data som finns om kunder, betalningar med mera. Om du inte redan läst om machine learning, big data och artificiell intelligens som lösningen på en del av bankers utmaning, så kommer du säkert göra det från och med nu.

På en resa över till Silicon Valley, som du kan läsa om här, passade jag på att träffa andra investerare med fintech-fokus, för att förstå hur deras uppdragsgivare valt att hantera den stora förändring som vi banker och finansiella institut befinner oss i och ser framför oss.

Bland annat träffade jag Citi Ventures i Palo Alto, där de under de senaste fem åren byggt upp en investeringsverksamhet och ett globalt innovationslab med syfte att stödja Citi Bank i sin transformation och digitalisering. Jag hann även ta en kaffe med en representant för Propel, den spanska banken BBVA:s nya fintechfond – som agerar helt självständigt – samt fick en guidad tur hos techinvesterarna 500 Startups som sedan starten för sex år sedan gjort 80 investeringar i fintech och upp emot 1600 investeringar totalt.

Orosmoln och övervärderingar
Före årsskiftet fanns det en hel del orosmoln på den amerikanska marknaden men i dagsläget verkar de flesta ha fått tillbaka tilltron, det är mer här hemma i Sverige med omnejd som vi ser övervärderingar inom fintech och en strid ström av konferenser på temat kan vara ytterligare ett orostecken.

Frågan om fintech är en hype och diskussionen kring övervärderade bolag, som för bara några år sedan kallades för ”financial innovators”, finns absolut där. Men samtidigt är de flesta numera, undertecknad inkluderad, övertygade om att banker och finansiella institut är näst i tur för att disrupteras, omvälvas, på samma sätt som mediebranschen, musikbranschen och filmbranschen. Här kan du läsa mer om läget för fintech i Sverige och här hittar du de tolv svenska bolag som nominerats till European fintech awards i Amsterdam.

Låt oss se i vilken takt utvecklingen nu sker och hur samverkan mellan banker och fintech-företag utformar sig. Jag ser framemot dina funderingar och kommentarer – och att få vara en del av det skiftet.

Skriv en kommentar

Vi ber dig som lämnar kommentarer att respektera svensk lag, särskilt med hänseende på personuppgiftslagen. Genom att registrera dig för att lämna kommentarer samtycker du till att vi behandlar dina personuppgifter enligt personuppgiftslagen

  • (will not be published)

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>