Experttips: Så blir du attraktiv som leverantör och partner

Anette Andersson | Hållbart företagande | 4 oktober 2017 |

Att rapportera ditt företags hållbarhet blir mer och mer av en nödvändighet. Nu finns en ny guide ute, med tips på hur du blir attraktiv både som leverantör och samarbetspartner.

Kraven från konsumenter, kunder och samhället ökar – de kräver mer transparens kring hur och var varor är producerade.  Även investerare lägger allt mer vikt vid så kallad icke-finansiell information.

Från att ha varit något som fått begränsat utrymme i årsredovisningar, börjar det bli vanligare med integrerad rapportering, det vill säga att företag kombinerar finansiell och hållbarhetsinformation i årsredovisningen. Varför har det blivit så viktigt?

Effekterna från klimatförändringar och de enorma kostnader som de för med sig, bland annat via förstörd infrastruktur, påverkar företags möjlighet att producera varor. Nu i år har exempelvis Thailand drabbats av både omfattande torka och översvämningar, något som fått stora konsekvenser för gummiindustrin.

Läs mer: Silicon Valley-gurun: 3 viktiga steg för scaleups

Nästa stora finanskris

Englands centralbankchef, Mark Carney, anser att klimatförändringar kan orsaka nästa finansiella kris. Samtidigt diskuteras fenomenet ”stranded assets”. Ska vi klara av att hålla jordens temperatur under den satta gränsen, kommer vi troligtvis inte att kunna förbruka reserverna av fossila bränslen. De blir kvar i jorden.

Institutionella ägare, fondbolagen, granskas betydligt oftare numera av organisationer som Fair Finance, WWF och Amnesty International kring sina investeringar och hur de lever upp till olika mål och regler. Det har seglat upp ett antal hållbarhetsrankningar för fonder och ännu fler är på väg.

Så hur gör du egentligen, som snabbväxande entreprenör, för att bli attraktiv både som leverantör och samarbetspartner? Stockholmsbörsen, Nasdaq Nordic, har nu getts ut med en rapporteringsguide, sin så kallad ESG-guide, för företag som vill bli noterade, det vill säga bli börsfäiga. För den som funderar på förkortningen ESG så rör det frågor om miljö, samhälle och bolagsstyrning (Environment, Social, Governance).

Läs mer: Växa-stödet: Billigare att nyanställa även i aktiebolag?

Insikter för att bli en attraktiv leverantör

Guiden visar på hur och vad som bör rapporteras. Den är utformad enligt ”comply or explain”, vilket innebär att bolag bara rapporterar det som är relevant. Dessutom förväntas stora bolag rapportera mer än mindre bolag.

Även om guiden riktar sig till blivande börsbolag finns här mycket information att dra nytta av även för mindre bolag, om vad som ska rapporteras och hur olika standarder ser ut. Dessutom är guiden nyttig läsning för den som vill kunna attrahera storbolagen som kunder eller samarbetspartners.

Prenumera på nyhetsbrevet Scale up!

5 kommentarer

 1. Ali Abdulahi skriver:

  Jag behöver finensering

 2. Kenneth Andersson skriver:

  Tycker att det jag läst är mitt i prick. Vill ha mer via denna sida. Hållbarhet och attraktiv samarbetespartner hel rätt….

  Kenneth

 3. Anette Andersson skriver:

  Hej Ali,
  jag vet inte riktigt vilken fas ditt företag är i men här är en summering av olika typer av finansiering: https://makeit.seb.se/dags-for-expansion-sa-hittar-du-finansiering/

  I slutet av det inlägget hittar du dessutom ett videoklipp med både entreprenörers tips och expertråd. Du kan också ringa Telefonbanken för företagare, på 0771-625353.

  Lycka till!
  Vänliga hälsningar,
  Anette

 4. Staffan Filipsson skriver:

  Hej Anette,
  Jättebra att ni engagerar er i frågor om hållbart företagande, låter som ni har bra idéer om detta. Jag tänkte därför höra med dig hur detta rimmar med uppgifterna i dagen SvD om att ni i en fond ökat ert innehav i Lundin oil sedan Parisavtalet skrevs under. Är det i linje med ett hållbart företagande?
  Hälsningar Staffan

 5. Anette Andersson skriver:

  Hej Staffan!
  Vi har inga innehav i våra aktivt förvaltade fonder. Några av våra indexfonder är dock investerade i bolaget och då dessa har växt i volym har också innehaven gjort det eftersom indexfonder enligt lag måste spegla sitt jämförelseindex. Som större ägare är vi engagerade i Lundins valberedning för att säkerställa att rätt kompetens tas in i bolagets styrelse. Vi arbetar också genom bolagsdialoger med bolagets ledning för att påverka bolaget.
  Det är ju det klassiska dilemmat: att stanna kvar som ägare och påverka eller sälja av och inte ha den förlora den möjligheten.
  Vänliga hälsningar,
  Anette