Entreprenörernas ABC: Vem gör vad i start-up-djungeln?

Belgin Fortaci | Hitta finansiering | 24 mars 2016 |

För den som är i start-up-fasen med sitt företag finns det ganska mycket hjälp att få. Men vilka gör vad och hur hittar du dem? Här är listan.

I början av mars arrangerade vi tillsammans med våra partners Things och Venture Cup ett event, Stockholm Start Up Landscape. Syftet var att låta aktörer inom Stockholms ekosystem för entreprenörskap presentera sig själva och under en tre minuters pitch berätta för start-ups om hur just de kan stötta entreprenörer, vilka som kan ta hjälp av dem och så vidare. 

Håll utkik efter vårt nästa event, då bjuder vi in olika aktörer inom finansiering. Som start-up kan det vara bra att hålla koll även på det landskapet.

Dessutom hålls Startup-Sweden Boot camp fyra gånger i år. Det riktar sig till digitala startups inom alla branscher, uppbackat av aktörer som Almi Invest, NorthZone, Industrifonden, The Springfield Project, med flera. För att kunna söka ska du ha ett svenskregistrerat aktiebolag och i slutänden väljs tio bolag ut. Här kan du läsa mer om kriterierna och här ansöker du.

Vilken hjälp finns och från vilka aktörer?
Faktum är att det finns en hel del hjälp och stöttning och många olika nätverk, speciellt i Stockholm som seglat upp som en av världens bästa städer för start-ups. Är du på gång med en egen idé, behöver du stöttning eller vill du komma i kontakt med andra start-ups, kolla in listan här nedanför.

Business Challenge – Tävlingen riktar sig till dig som är 18-30 år och som ska starta ett företag alternativt nyligen har startat ett som du vill komma igång med eller vidareutveckla. 

Under tävlingen får du feedback av erfarna entreprenörer, företagsledare, riskkapitalister och experter samtidigt som vinnare får ta del av affärsutvecklingsprogram, kompetensutveckling och kapital.

Drivhuset – Drivhuset hjälper nya entreprenörer att starta och driva företag eller på andra sätt förverkliga sina idéer. Primär målgrupp är studenter och ungdomar. Fokus ligger på entreprenören – inte idéerna.

Start-up Stockholm – Start-up Stockholm erbjuder kostnadsfri affärs- och innovationsrådgivning för dig som vill starta företag. Läs även mer här och här i tidigare inlägg.

SSES – Via Stockholm School of Entrepreneurship har fem universitet gått ihop för att hjälpa studenter att vässa sitt entreprenörskunnande och få en skjuts in i företagarlivet. Den 23 april arrangerar SSES Startup Day 2016 i Münchenbryggeriet, som du kan läsa mer om här.

Excitera KTH – Excitera är KTH:s entreprenörsboostare, med lunchföreläsningar, casetävlingar, hackathons, pubkvällar och via social media.

Venture Cup – Har du en företagsidé? Genom att delta i tävlingen Venture Cup får du hjälp att utveckla och testa din och starta ditt företag. Läs även mer här och här tidigare inlägg.

KI Innovation Office / KI Innovations / KI Science Park – KI Innovation Office är en länk mellan den akademiska världen och industrin. Bistår med råd och stöd och är öppet för alla med idéer inom medicin och hälsa. 
KI Innovations bidrar med expertis för att identifiera och verifiera affärsmöjligheter och stödjer forskningsprojekt med potential att bli en framgångsrik business. KI Science Park stöttar kommersialiseringen av forskning inom life science och hjälper såväl start-ups som etablerade life science bolag I sin utveckling.

STING – Här får framtida teknikbolag skjuts framåt via exempelvis business-coachning, affärsängelnätverk och rekryteringshjälp, för att kunna växa internationellt. Läs även mer här.

KiC InnoEnergy – fungerar som innovationsmotor för hållbar energi, inom Europa. Via accelerationsprogrammet The KIC InnoEnergy Highway knyts entreprenörer med spännande idéer ihop med rätt människor för att utveckla hållbara företag.

Connect Sverige – När det är dags att ge dig ut på marknaden kan du få hjälp att bygga upp ditt affärsnätverk och stresstesta ditt företag med hjälp av specialister och erfarna. Du kan också få chansen att pitcha inför Connect’s business stora affärsängelnätverk.

SUP46 – Hos start-up-hubben SUP46 får företag som blir antagna som medlemmar växa och utvecklas i ett år med stöd. Det är samtidigt en öppen mötesplats för hela start-up-scenen, med över 30 000 besökare varje år. Här har jag berättar om dem tidigare i bloggen.

Epicenter – Innovationshus med delat kontorsutrymme (co-working space) för samarbetsprojekt och start-ups som kan utbyta erfarenheter och idéer kring innovation. Kika även här.

Slottet / The Castle – är ett delat kontor/co-working space med cirka 200 medlemmar från olika företag och organisationer, som ligger just I lokaler med anor från 1800-talet, som jag bloggat om här.

H2 Health Hub – även H2 är ett så kallat co-working space, med inriktning på digitala hälsoentreprenörer och start-ups. Där hålls även event, seminarier och workshops.

OpenLab – ett öppet innovationscenter som kan bli din arbetsplats och där du kan utbyta idéer och lösa problem tillsammans med andra inom nätverket.

Impact Hub Stockholm – finns i såväl Amsterdam och Johannesburg som Singapore, San Francisco och en rad andra städer i världen. Har nu över 11 000 medlemmar på fler än 70 platser. Tänk inkubator, event och nätverkande. Och läs mer här.

THINGS – på 2000 kvadratmeter på KTH:S campus i Stockholm ryms Things co-working space för utvalda start-ups med internationella ambitioner. Företagen här sysslar med exempelvis Internet of Things, bärbar teknologi, 3D scanning/printing, automation och robotik.

Stockholm Business Region – marknadsför Stockholm internationellt mot investerare, start-ups, talanger och media. Jobbar också för ett bättre företagarklimat.

Startup Guide Stockholm – en digital guide med råd och tips för den som startar företag i Stockholm.

Vilka fler skulle du vilja lägga till i listan? Tipsa gärna!

Fler, inkomna tips:
The Park – ett co-working space med kontor, event-ytor och konferensrum på två adresser i Stockholm. Den som blir medlem blir en del av The Park Network med drygt 300 entreprenörer fördelade på cirka 120 bolag, inom alla tänkbara branscher. Här kan du fokusera på ditt arbete och knyta nya ovärderliga kontakter.