Hur gör du en bra budget för 2017?

Wilhelm Nisser | Skapa lönsamhet | 13 oktober 2016 |

Det är högtryck för ekonomerna nu. Året går mot sitt slut och du börjar se konturerna av hur ditt år kommer att sluta. Det är också startskottet för att fundera över hur nästa år blir. Det är kort sagt budgetdags.

De flesta företag skapar en bild över hur framtiden kommer att se ut, ungefär så här års. Affärsplanens mål stäms av mot dina utfall. Är du där du trodde? Vad behöver du justera när du gör en budget för 2017?

Egentligen kan man konstatera att en budget aldrig kommer att stämma. Du kan komma nära, men inte på kronan rätt. Men deppa inte över det. Budgeten bygger du på affärsplanen och tillsammans blir de kompassen som pekar in i året som kommer.

Läs mer: Lån och leasing: Hur kan företaget finansiera investeringar?

Vad är realistiskt när du gör din budget?

Att driva företag är att bygga din dröm, samtidigt som du ska försöka vara realist. Du planerar för tillväxt. Det är kanske i en mogen marknad eller i helt nya områden där det inte är lika lätt att förstå terrängen – hur tar du dig fram och i vilken takt kan du göra det? Det är nu det blir svårt, att balansera förhoppningar och verklighet.

Frågor som de flesta betar av för att kunna sätta en budget för kommande året är: Hur stora intäkter räknar du med? Finns kunderna där och kommer du att kunna leverera? Vilka resurser ska du använda dig av och när ska du göra det?

Läs mer: Dags för expansion – så hittar du finansiering!

Du närmar dig snabbt frågan om likviditeten. Säsongsvariationer och betaltider kan påverka hela din situation, för att inte tala om dina kunders betalförmåga.

Att få betalt av kunden innan du betalar dina leverantörer är såklart en fördel, men sällan en verklighet. Du måste då fundera på om du har tillräckligt med kapital eller tillgång till finansiering för att täppa till det gapet. Till och med när det går riktigt bra kan du alltså hamna i bekymmer.

Viktig koll på kostnader

En viktig del av din planering är de kostnader du har. Kostnader är en trögrörlig materia som har en förmåga att finnas där oavsett vad du gör. Om sen inte intäkterna kommer som du trodde så hamnar du lätt i likviditetsproblem. Här kan du läsa mer om hur du kan göra en likviditetsbudget.

Du kan få stöd för din budget och din finansiella planering. Använd din egen historik som hjälp och titta på dina betalningar och ditt kassaflöde. En del affärssystem innehåller budgeteringsmöjligheter och du kan också vända dig till din rådgivare på din bank för att få råd och hjälp. Du kan också laddar ner Almis budgetmallar som stöd.

Ta dig tid att göra din budget. Rätt gjort så blir det ett viktigt hjälpmedel för dig som företagare. Till sist är det ändå dina erfarenheter som betyder mest. Använd dem på ett klokt sätt så kan verkligheten matcha dina förhoppningar.

Läs mer: Så förbättrar du likviditeten i ditt bolag

Skriv en kommentar

Vi ber dig som lämnar kommentarer att respektera svensk lag, särskilt med hänseende på personuppgiftslagen. Genom att registrera dig för att lämna kommentarer samtycker du till att vi behandlar dina personuppgifter enligt personuppgiftslagen

  • (will not be published)

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>