Vilka hållbarhetstrender påverkar ditt företag 2018?

Anette Andersson | Hållbart företagande | 24 november 2017 |

Företag ställer om sina affärsmodeller för fullt, för att passa in i nya konsumtionsmönster och för att vara relevanta för sina kunder. Vad kan vi vänta oss av 2018? Vilka hållbarhetstrender gör störst avtryck?

Affärsidéerna är redan otaliga, knutna till den växande delningsekonomin, men fortfarande kläcks nya företagsidéer i snabb takt på flera nya områden. Yngre generationer vill bara inte äga prylar i samma utsträckning som deras föräldrar, utan är ofta mer nöjda med att ha tillgång till den. Vi har kort sagt gått ifrån att prioritera äganderätten till att fokusera på nyttjanderätten. Och den hållbarhetstrenden ser vi bara mer av under 2018.

Den amerikanska organisationen Shareable – med sitt initiativ Map jam – har nu fått efterföljare i Sverige. Konsumenter samarbetar kring smarta kartor som visar var i en stad du kan låna, hyra eller byta prylar för att underlätta hållbar konsumtion.

I Göteborg finns Smarta kartan, framtagen av den ideella föreningen Kollaborativ Ekonomi Göteborg. Den visar till exempel var du kan hyra skalkläder och laga cykeln hos företaget Houdini, samt var du kan hyra kläder månad för månad hos Klädoteket.

Läs mer: Experttips: Så blir du attraktiv som leverantör och partner

Kommande hållbarhetstrender

Via svenska företaget Refurnish the world, med varumärket Beleco, kan du numera också prenumera på din inredning hemma, istället för att köpa möbler. Nästa steg är att lansera en webbplats där privatpersoner kan hyra ut sina egna möbler till varandra.

Vid sidan av spännande nya initiativ och affärsmodeller kring delningsekonomin förändrar så kallade ”disruptive technologies” i rask takt affärsmodeller på andra sätt. Det är mycket diskussioner kring elektrifiering av fordon och även självkörande fordon just nu.

Det har naturligtvis en direkt påverkan på bil- och drivmedelsindustrierna, men företag i så många fler sektorer kommer att behöva ställa om. Vad händer exempelvis med bilverkstäder när drivmedlet i våra fordon är elektricitet och inte förbränningsmotorer?

Klarar vårt elnät av att vi alla ska tanka bilen på natten och vad kommer den elen från? Och om vi får självkörande bilar – vad händer med transportsektorn och taxibilar?

Läs mer: Vattenbrist i rampljuset – ny hållbar business växer fram

Smartare vattenhantering

Vid sidan av elektrifieringsvågen fortsätter världens fokus att kretsa kring bristen på rent vatten i världen och behovet av smartare vattenhantering. Svenska företaget Orbital Systems, med grundaren och vd:n Mehrdad Mahdjoubi i spetsen, driver på utvecklingen. Orbital Systems har utvecklat en klimatsmart dusch som återanvänder vatten istället för att skicka ner allt i avloppet direkt. Bolaget har gått från att ha tio patent i början av 2016 till ungefär 50 patent vid slutet av 2017.

Många startups såväl i Sverige som runtom i världen letar efter andra sätt att producera hållbara förpackningar och att ta fram biobaserade plaster. Tidiningen Wired lyfter fram trenden att använda tång som ett alternativt råmaterial till olja och kallar det en ”revolution i det tysta”.

Läs mer: Så kan ditt företag göra business med blockchain

Slutet för spill?

Något som samtidigt växer snabbt är omställningar kring produktion för att minska, eller bättre ta tillvara, spill från produktion. Ett exempel är fejk-läder som tillverkas av ananasblad som tidigare bränts upp eller fått ruttna. I Sverige gör företaget Organoclick tillsammans med bland andra designföretaget Offecct möbler av havreskal som blir över i Lantmännens produktion.

Hittills har hållbarhet mest förknippats just med miljö och miljöutmaningar men nu inkluderas mer och mer om även de sociala aspekterna. En av vår tids stora utmaningar är integrering av nyanlända till Sverige där vi ser att arbetslösheten i den gruppen är betydligt högre än det är för de som är födda i Sverige.

Vi delade ut priset Årets sociala entreprenör 2017 till Andreas König och hans projekt Just Arrived där de arbetar just med att koppla ihop företag med kompetensen hos nyanlända.

Världen blir allt mer global och då behöver bli bättre på att ta tillvara på den utländska kompetens som kommer till Sverige. För att vara framgångsrika och konkurrenskraftiga på den internationella marknaden som vi som ett litet land är beroende av är detta en nödvändighet.

Det är som entreprenören Dimitris Gioulekas, vd för Knightec, skriver i en debattartikel: ”Helsvenskt funkar inte i tio år till”.

Prenumera på nyhetsbrevet Scale up!

 

En kommentar

  1. Sara skriver:

    Tack för en intressant artikel! Håller helt med om sharing-trenden och kan passa på att tipsa om appen Hygglo. Funkar som Blocket, fast man hyr saker av varandra i stället för att köpa. Har använt den ett par gånger och hela processen funkar supersmidigt. Ha en god jul! 🙂