Hur påverkar blockchain ditt företag?

Kristina Söderberg | Steget före | 21 januari 2016 |

Det talas om blockchain som grund för framtidens betalningar och affärer. Men vad är det egentligen och hur påverkas ditt företag?

Numera är blockkedjetekniken, som på engelska heter blockchain, och den digitala kryptovalutan bitcoin på allas läppar. De täcker framsidorna på världens mest välrenommerade ekonomimagasin och de står högst upp på agendan på alla framåtblickande bankers strategimöten.

Hösten 2015 var det något som hände. Vetskapen om vad denna teknik kan möjliggöra spreds utanför de redan initierades innersta krets. Men fortfarande är det få som på riktigt greppat vad en blockkedja är, varför en miljard dollar venture kapital har investerats, vilka förändringar tekniken kan innebära för gemene man och när det sker.

Stryka mellanledet?
Vad är det egentligen vi pratar om då? Blockkedjetekniken gör det möjligt att utbyta värden mellan två parter, utan att gå via en tredje part (där till exempel banktransaktioner i dag kräver en tredjepartsbank som mellanhand för en internationell betalning eller överföring). Kan det mellanledet strykas förbättras processen drastiskt och både kostnad och risk för fel minskar.

Blockkedjan är en ”öppen, decentraliserad, transparent distribuerad och demokratisk logg”, även kallad distributed ledger, där alla transaktioner sparas och är spårbara och tillgängliga för allmänheten. Tekniken används i dag främst för betalningar med den digitala kryptovalutan bitcoin, men det finns även andra blockkedjor, som Ripple för bankbetalningar utan tredjepart och Etherum för smarta kontrakt.

Bitcoin har funnits som digital kryptovaluta sedan 2009 då dess troliga grundare Satoshi Nakamoto lanserade valutan och har fram till i höstas varit den mest omskrivna i förhållande till blockkedjan som är själva tekniken bakom, dock till stor del omskriven som en valuta som möjliggör svarthandel och penningtvätt samt terroristfinansiering. Det här råder det delade åsikter om och jag lämnar den diskussionen till ett annat forum.

Skapandet slutar år 2140
Myntandet av valutan bitcoin beräknas ta slut år 2140 men fram till dess kommer nya bitcoins att skapas var tionde minut, varje gång ett nytt block av transaktioner skapas, som en betalning till de ”domare” eller ”miners” som skapar blocken i kedjan.

I dag handlas bitcoin till drygt 380USD, en minst sagt fin värdeökning för den som investerade på 0,08 dollar i juli 2010, men den mer omfattande handeln drog igång först 2013. Och är du intresserad av att köpa bitcoins går det bra att göra det exempelvis på två svenska bitcoinbörser, Safello och BtcX. I följande artikel kan du läsa om en norrman som glatt överraskades av kursändringen på sina bortglömda bitcoins.

Hur lär det här påverka dig som företagare eller privatperson? Och vad kan tekniken användas till? Svaret är sannolikt: åtskilligt. Men teknologin är ännu i sin linda, och förståelsen av den än mer så. I en möjlig version av framtiden tillgängliggör Lantmäteriet lagfarter, tomträtter och pantbrev via en nationell blockkedja. PRV tillgängliggör patent och varumärkesskydd. Sveriges riksdag tillgängliggör lagar och riksdagsbeslut medan Landstinget tillgängliggör “kryptopatientjournaler”.

Snabbare och säkrare på sikt
Men nu i början är det främst banker och finansiella institutioner som har omfamnat tekniken – eller snarare närmat sig den med en viss nyfikenhet. De kanske inte nödvändigtvis fått armarna runt hur tekniken potentiellt kommer att förändra hur värden (som betalningar och värdepapper) byter ägare och var informationen sparas. För dig som företagare innebär det snabbare, tryggare och billigare betalningar och överföringar av värden såsom aktier i ditt privata bolag.

Distibuted Ledger Group är ett samarbete mellan 30 banker globalt som till exempel SEB och Nordea anslutit sig till under hösten 2015, i syfte att hitta användarområden för banker och att bygga en bankgemensam distributed ledger. Det finns redan i dag flera blockkedjor – till exempel har Nasdaq lanserat Linq, en plattform för ägarregistrering av onoterade innehav som bygger på blockkedjetekniken. Och Overstock.com, ett amerikansk noterat onlinebaserat retailföretag, har fått okej från amerikanska myndigheter att sälja sina aktier över egenutvecklad blockkedja.

Luddigt avskräckte inte investerare
Hur finansierar alla dessa startups sin verksamhet och hur lyckas de locka till sig investerare, när deras erbjudande är så ”fluffigt”? Faktum är att flertalet finansiella institutioner redan under 2015 har investerat i startups inom blockkedjan och bitcoin, såsom Goldman Sachs, BBVA, NYSE, Santander och CITI. Och som jag nämnde inledningsvis, en miljard dollar venture kapital har redan investerats i blockchain och bitcoin. Det är ett tydligt bevis på att många vill stödja utvecklingen och tror på att denna teknik kommer revolutionera världen på samma sätt som internet minst sagt har revolutionerat och förändrat hur vi lever våra liv i dag.

Blockkedjetekniken kommer att sträcka sig långt bortom värdepapper och smarta kontrakt, så även om användandet kommer starta inom finans så kommer den inte sluta där.

Nyfiken att veta mer? Då är det bara att hålla ögonen öppna, för det skrivs dagligen om blockkedjan och bitcoins. Ett tips är att följa Simon Taylor, Barclays’ talesperson inom blockchain eller att prenumerera på de nyhetsbrev som finns, som Coindesk eller Cryptobrief.

Vad tycker och tänker du om den här utvecklingen och om framtiden med blockchain? Berätta gärna.