Vem kan bli företagare egentligen?

Peter Eriksson | Hållbart företagande | 6 augusti 2014

Vi har ofta en färdig bild av hur en entreprenör är, hur den som startar och driver ett företag ska vara. Ni vet den där myten om den supersäljiga, uppfinningsrika doern. Vi behöver lägga till en hel del i den bilden, för att få fler nya företagare. Och vi gör det med fler bra förebilder, tror jag.

Jag möter ofta bevis på att många därute tänker ”inte kan väl jag”, trots att de kanske sitter på en hyfsad, lovande affärsidé. Ett företag kan ju bli till på många sätt, och människan bakom företaget kan ju vara på många olika sätt. Kan verka självklart men jag tror att vi behöver prata lite om det emellanåt.

Här tror jag delvis på vikten av förebilder, särskilt för att få fler kvinnliga entreprenörer i Sverige. Här kan du se siffror från Tillväxtverket i ett tidigare inlägg, om antalet kvinnliga företagare i dag. Här finns också intressant läsning om olika initiativ för att stötta kvinnligt företagande.

Företagsamt.se, som drivs av Svenskt Näringsliv, finns några inspirerande historiska förebilder. I form av små filmklipp får du ta del av historierna om sex entreprenörskvinnor som förändrat Sverige.

En av våra mäktigaste entreprenörer i Sverige i dag, enligt en färsk rankning, är Kristina Bardh, styrelseordförande för och grundare av vårdkoncernen Kosmo. Hennes resa började 1991 då hon hoppade av ett chefsjobb inom socialförvaltningen för att ta över och driva ett äldreboende. Sedan dess har hon satsat stort och i dag har hon cirka 1800 anställda i 20 olika verksamheter. Kanske kan hon få andra att våga byta spår till egenföretagandet?

För någon annan som går med starta-eget-tankar kanske Mai-Li Hammargren kan vara en peppande förebild. Hon är ekonomistudenten som störde sig på att hon väcktes av sin pojkväns väckarklocka på fel tider och som därför utvecklade ett vibrerande armband med dold touchscreen, till en idétävling.

Sedan dess har Mutewatch fått stor uppmärksamhet på olika håll i världen. Vid lanseringen köpte ingen mindre än Karl Lagerfeld tre exemplar. Även Applegrundaren Steve Wozniak använder klockan. Att Mai-Li nu är på väg att lämna klockan bakom sig gör det inte mindre imponerande eller inspirerande.

En annan person som blivit entreprenör genom att hon observerat ett vardagsproblem och försökt lösa det är Linda Krondahl. I dag förser hon människor på landsbygden i Tanzania och Kenya med en solcellsdriven lampa, som även kan ladda deras mobiltelefoner. Idén till HiLight fick Linda efter en helg i svenska skärgården. Så småningom vågade hon lämna sitt konsultjobb och satsa på sin lampa. För den har hon nu också korats till Årets uppfinnarkvinna 2013.

Har du någon idé som du skulle vilja omsätta i ett eget företag? Och har du redan någon förebild som ger dig energi på vägen?