Investerare kritiska till senaste blockchain-trenden: ”Initial coin offering”

Kristina Söderberg | Steget före | 20 november 2017 |

Hur ser läget ut på blockchainfronten i Sverige? Vilka leverantörer av blockchain-teknik dominerar? Och hur funkar crowdfunding via bitcoin, så kallad initial coin offering?

Hösten 2015 svepte hajpen kring blockkedjan, bitcoin samt kryptovalutor i allmänhet och mysteriet om Satoshi Nakamoto in på varje för ämnet relevant nyhetsredaktion. Omgivningen har sedan dess överösts av artiklar, debatter och konferenser om en teknik och en valuta som gemene man fortfarande inte är helt på det klara med ifall vi behöver och vem som ska använda sig av den idag och i framtiden.

Värdet på bitcoin, den mest kända och likvida kryptovalutan är per idag USD 7810. Aug 2015 när jag började fördjupa mig i ämnet var det USD 230. Det ska bli intressant att följa den fortsatta utvecklingen av valutans värde.

Läs mer: Hur påverkar blockchain ditt företag?

Blockkedjeteknik även kallad DLT – för vem?

Vilka är det då främst som har varit involverade och påverkade hittills av blockkedjetekniken, som sedan en tid också kallas distributed ledger technology (DLT). Tidigt förutspåddes just den finansiella sektorn, tillsammans med försäkringsleverantörer och shipping, vara den som skulle kunna spara mest på att börja använda DLT genom effektivisering och därför har bankerna legat i framkant med att testa och utvärdera tekniken.

Till exempel har man till en början fokuserat och gör det fortfarande på betalningar, Trade Finance-dokumentation eller settlement av fondköp som SEB och Nasdaq alldeles nyligen annonserade att de gått live med.

Läs mer: Sverigepremiär för prestigefyllt scaleup-program

Vilka lösningar dominerar?

De fyra leverantörer som utvecklar lösningar – som i alla fall bankerna huvudsakligen utvärderar – är R3 Corda som sedan två år tillbaka bygger en egen open source plattform i samarbete med den finansiella sektorn, där drygt 40 banker och teknikbolag investerade cirka 110 miljoner dollar i april i år.

Vi har Ripple som specialiserar sig på att effektivisera betalningsflöden, Etherum med fokus på så kallade smarta kontrakt samt Hyperledger Fabric som bygger en open source plattform för andra att vidareutveckla sina blockkedjebaserade lösningar på, precis så som Corda gör. De två sistnämnda kopplar inte sina transaktioner till någon kryptovaluta.

Utöver de plattformsbyggarna finns det en rad duktiga tjänsteleverantörer där Chain är den mest framträdande, men även konsultbolag såsom Accenture och CA Technologies är högst engagerade med att utveckla lösningar med teknologin ovanpå existerande plattformar.

Läs mer: Så tar du ditt företag förbi de 5 vanligaste tillväxthindren

Hur har senaste året sett ut ur ett investerarperspektiv?

Från att ha träffat inga bolag, inga bolag, inga bolag med DLT-teknik som främsta pitch innan 2015, har vi träffat otroligt många som vill lösa världens mysterium och utmaningar med DLT. Den senaste trenden är initial coin offering (ICO), ett relativt nytt begrepp som fått rejält fotfäste under bara det senaste halvåret.

Det handlar om en slags crowdfunding för startups, oftast via bitcoin eller etherum, där investeraren köper kryptovaluta i bolaget som sedermera kan stiga eller tappa i värde. Här och här kan du läsa mer om begreppet.

Många kritiska röster riktas mot fenomenet, då det är en oreglerad marknad till skillnad från övrig etablerad investeringsverksamhet. Därmed finns det en risk för bedräglig verksamhet och en stor osäkerhet för den som investerar.

Till saken hör att majoriteten reser kapital baserat på whitepapers och inte en faktisk färdig produkt och alla som vet att driva en startup är förenat med många pivoteringar och utmaningar förstår då också att det är väldigt svårt att som investerare veta vad man faktiskt investerar i på detta tidiga stadium.

I år har ICO:s rest mer än två miljarder dollar till sina projekt, så nog finns det kapital där ute. Hade jag investerat i bitcoin för två år sedan hade jag kanske också kunnat delta. Om jag velat.

LÄS ÄVEN: Otaliga nya idéer om användningsområden och appliceringar av blockchain-tekniken poppar upp såväl i Sverige som runtom i världen. För dig som vill få inspiration kring hur ditt företag skulle kunna anamma tekniken, finns mer läsning här.

Prenumera på nyhetsbrevet Scale up!