”Jordens affärsplan” ger våg av nya företagsidéer

Anette Andersson | Hållbart företagande | 26 december 2016

I slutet av 2015 fastställdes Sustainable Development Goals, vilket kan ses som jordens affärsplan till 2030. Många företag arbetar intensivt med att baka in dem i sina affärsmodeller. Hur ligger ditt företag till?

Jordens ”affärsplan”, Sustainable Developement Goals, består av 17 mål – och drygt 170 underliggande mål. En del företag är har kommit långt i att kommunicera hur de arbetar för att möta målen. Andra arbetar med att fastställa vilka mål de ska prioritera.

En stark hållbarhetstrend under 2016 har kretsat kring mat. Matsvinnet i världen är enormt. FN beräknar att en tredjedel av världens producerade mat, till ett värde av en trillion USD slängs. Samtidigt handlar mål nummer 1 bland de nya världsmålen om att utrota svält.

Läs mer: Vad kan nudging innebära för ditt företag?

Hållbara idéer i synk med jordens affärsplan

Entreprenörers påhittighet, i form av nya produkter och affärsmodeller kring matsvinn, har definitivt synts under året som gått. Genom en smart app kan kunder till exempel köpa restaurangers finmat istället för att den slängs, efter arbetsdagens slut. Andra entreprenörer ser till att övermogen frukt blir till sylt eller juice istället för att kasseras.

Läs mer: Karma-grundaren: ”En bekräftelse på att vi är rätt ute”

Även förnyelsebara förpackningar och alternativ till oljebaserad plast växer stark. Det pågår många olika initiativ och det forskas för fullt, för att försöka byta ut plastförpackningar eftersom det tar hundratals år för plast att brytas ned. Numera finns förpackningar av alger, karamelliserat socker, bivax och så klart cellulosa.

Det tyska startup-företaget Leaf Republic har dessutom hittat ett sätt att ersätta engångstallrikar med nedbrytbara tallrikar gjorda av pressade löv:

Under året har vi också sett fler smarta tjänster för att, likt Uber och Air b’n’b, hyra ut det som inte används. Det sägs till exempel att en borrmaskin används totalt cirka 15 minuter (!) under sin livslängd. Ändå äger de flesta hushåll en. Inte konstigt att delnings- och uthyrningssajter växer så det knakar.

Att de här affärsmodellerna har kunnat växa fram hänger också ihop med att fintech-bolag har öppnat upp nya möjligheter – att föra över pengar till varann är lättare än någonsin, nu när vi exempelvis kan ”swisha”.

Hållbarhetstrender under 2017

Hur blir det 2017 då? Vilka hållbara affärsmodeller växer fram och vilka områden fortsätter att vara heta?

Mat i kombination med hälsa är en trend som fortsätter att växa enligt Johan Jörgensen, Internet Society Special Interest Group. Hälsa har blivit allt viktigare för oss, vi lever längre och är mer aktiva högre upp i åldrarna. Mat och hälsa är nära sammankopplade men vi är generellt sett dåliga på att äta lagom och rätt.

Läs mer: Företagande för nyanlända – en snabbare väg in i samhället

Nu kan man genom blodprovtagning mäta vilket näringsintag kroppen behöver. Tänk om resultatet via en smart app kopplas ihop med veckohandel? Så slipper vi skynda till affären vid dagen slut och komma på vad vi ska äta till middag.

Prenumerera på ljus till kontoret

Trenden för företag med att hyra ut sina produkter, eller snarare hyra ut tjänsten de utför, fortsätter också att växa.  Vi är vana att hyra datorer, skrivare med mera men numera kan vi även till exempel prenumerera på ljus.

Där är det tjänsten ”ljus” vi köper eller snarare abonnerar på – så många skrivbordslampor, taklampor med mera som behövs – och all installation och underhåll sköts åt dig. Det blir också ett flexibelt sätt att använda ditt kontor.

Prenumera på nyhetsbrevet Scale up!