Köp ett bolag och tjäna in år av investeringar

Peter Eriksson | Nya ägare | 12 november 2016 |

Är du på väg att göra allvar av dina entreprenörsdrömmar och förverkliga en affärsidé? Eller har du redan ett företag som jobbar hårt för att kapa åt sig en större del av marknaden? Då kan du få en flygande start och tillväxtskjuts genom att ta över en redan existerande verksamhet.

När du köper ett redan existerande bolag behöver du inte bygga upp en fungerande verksamhet från noll och inte heller lägga ner lika hårt arbete på att skapa en trogen kundkrets. Du kan tjäna in flera år av arbete och även komma undan med mindre investeringar.

Om du är ute efter att expandera ett befintligt företag kan det också vara ett bra alternativ, till exempel för att inlemma det nya bolaget i din affärsmodell och både få stordriftsfördelar och kanske en lite lugnare konkurrenssituation. Många av våra mest framgångsrika entreprenörer i Sverige har gått tillväga precis så.

Läs mer: Växla upp företaget: Så går du från enskild firma till AB

Bästa läget för bolagsköp på flera år

Och möjligheterna till förvärv har inte varit så här bra på länge. Var fjärde företagare står inför ett ägarskifte de kommande åren enbart av åldersskäl. Många av dessa ägare har inte påbörjat planeringen inför en försäljning och kan därför bli mycket tacksamma över att komma i kontakt med intresserade köpare.

Det innebär att du förutom att förvärva en redan existerande och väl fungerande verksamhet till rimliga villkor, även gör en god gärning när du räddar bolaget från en hotande nedläggning.

Ytterligare ett alternativ, som ofta ses som både enklare och tryggare än att förvärva ett enskilt bolag, kan vara att köpa ett franchisebolag. Genom att bli knuten till en stark franchisegivare kan du normalt få stort stöd och hjälp med marknadsföring, försäljning och administration. Visserligen betalar du en del av din affärsmarginal för detta, men sammantaget kan det vara minst lika bra som att stå helt självständigt på marknaden.

Läs mer: Sälj företaget effektivt – så gör du!

Engagera dig tidigt

Hur ordnar du med finansiering då? Oftast sker det genom en kombination av egna medel, lån från säljaren (normalt efterställd banken säkerhetsmässigt) och banklån. Rådet är att kontakta din bankrådgivare i god tid innan ett eventuellt förvärv. Genom att banken gör många liknande affärer kan du också få värdefulla tips och råd om hur du ska gå tillväga. Dessutom har du bättre förutsättningar att både kunna genomföra en affär och göra det till vettiga villkor, om du är väl förberedd och redan innan har engagerat intressenter och affärspartners.

På den kostnadsfria nättjänsten Bolagsplatsen.se kan du botanisera bland över 4000 annonser sorterade på bransch eller län. Börja leta redan idag – chansen finns att du ramlar över det perfekta bolaget för att förverkliga dina affärsidéer.

Prenumera på nyhetsbrevet Scale up!