Hur tacklar snabbväxande företag korruption?

Anette Andersson | Hållbart företagande | 27 september 2017 |

Allt fler snabbväxande företag tänker internationellt redan från starten. I en färsk global rankning halkar Sverige samtidigt ner på rent-mjöl-i-påsen-listan. Hur tacklar ditt företag korruption? Och var finns råden?

Korruption är ett väldigt stort problem i hela världen, både ekonomiskt och socialt. Över fem procent av världens BNP går förlorad på grund av korruption, enligt en OECD-rapport från 2014. Världsbanken uppskattar att någonstans mellan 20 och 40 miljarder dollar av offentliga budgetar försvinner årligen, just på grund av korruption och mutor.

Oftast drabbas de fattiga i världen, till exempel genom att de får betala mer för läkarvård och mediciner när det finns svinn i systemet, som fördyrar.

Internationellt arbete mot korruption

Sedan något år tillbaka arbetar ju såväl företag som länder med FN:s nya hållbarhetsmål och hur man ska nå dem. Initiativet UN Global Compact och dess tio principer har funnits många år dessförinnan och handlar om hur företag bör bedriva sin verksamhet.

Initiativet bygger på internationella principer och konventioner när det gäller mänskliga rättigheter, arbetsvillkor, miljö och inte minst hur företag kan motverka korruption. Här kan du se vilka företag och organisationer som redan skrivit på, för att efterleva reglerna.

Vissa länder och marknader är mer utmanade än andra att göra affärer i, men korruption finns i alla delar av världen. Organisationen Transparency International gör en rankning av länder utifrån risken för korruption. Enligt deras nya rapport hamnar – inte helt överraskande – Nordkorea, Sydsudan och Somalia i botten. Danmark, Nya Zeeland och Finland ligger tvärtom bäst till, medan Sverige backar ett hack till en fjärdeplats.

Läs mer: ”Jordens affärsplan” ger våg av nya företagsidéer

Praktiska exempel för företag

I takt med att svenska företag blir allt mer globala kan även små nystartade företag ha underleverantörer och kunder i andra delar av världen, där arbetsvillkor eller synen på miljö är annorlunda. Så hur gör du för att (försöka) säkerställa att ditt företag inte drabbas av korruption eller mutor? Var finns råden?

I rapporten Fighting corruption in the supply chain finns både guidelines och praktiska exempel på hur du kan agera i olika situationer där korruption kan förekomma och verktyg för att förhindra det. Det finns också en välgjord snabbguide i form av en lättsam ordlista, Anti-corruption glossary, som ger dig en bra översikt över tänkbara fallgropar.

Alla företag som har affärsverksamhet i England omfattas dessutom av anti-korruptionslagen UK Bribery Act som infördes 2010 och som är en av de striktaste i världen. Där ligger bevisbördan på företagen att visa att det finns tillräckliga policies och system för att förhindra korruption.

Läs mer: Satsning på export: så ska företag slippa handelshinder

Höga böter för fuffens i affärer i England

Om företaget misslyckas med det kan företaget, styrelsemedlemmar eller ledningen dömas till höga böter. Här skriver The Guardian om stora korruptionsproblem för företag och om nya verktyg för företag.

I Sverige har vi Institutet mot mutor som ger vägledning kring vad lagen säger och vem som omfattas av Näringslivskoden. De ger också praktiska exempel och dilemman som till exempel vad som är okej att ge dina kunder i gåva och så vidare.

Har ditt företag bra erfarenheter av att förebygga korruption, som andra entreprenörer skulle kunna ta efter? Kanske tips på hur ni löst problem som dykt upp, relaterat till korruption? Vore intressant att höra. Berätta gärna!

Prenumera på nyhetsbrevet Scale up!

Skriv en kommentar

Vi ber dig som lämnar kommentarer att respektera svensk lag, särskilt med hänseende på personuppgiftslagen. Genom att registrera dig för att lämna kommentarer samtycker du till att vi behandlar dina personuppgifter enligt personuppgiftslagen

  • (will not be published)

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>