Leasa bilen privat – eller via företaget?

Wilhelm Nisser | Skapa lönsamhet | 3 februari 2017 |

Vilka är egentligen för- och nackdelarna med att leasa bil privat, jämfört med via företaget, för dig som är entreprenör?

Det är inte helt lätt att snabbt svara på vad som är den bästa lösningen generellt, när det gäller att skaffa tjänstebil eller privatbil. Ska du leasa bilen privat och ta ut milersättning ur företaget för de mil du kör i tjänsten? Eller bör du låta företaget leasa bilen – det vill säga företaget betalar alla kostnader för bilen, medan du får betala förmånsskatt för att du använder bilen privat?

Det finns kort sagt för- och nackdelar med båda alternativen. Vad som är bäst för dig hänger bland annat ihop med hur mycket du kör i jobbet och privat, samt hur dyr bil du har siktet inställt på.

Beräkningar till tjänstebilens fördel
Konsultföretaget Björn Lundén information har gjort ett stort antal beräkningar med olika förutsättningar och funnit att tjänstebil är att föredra i de allra flesta fall. Undersökningen visar att om du köper en relativt billig bil (cirka 200 000 kronor eller mindre) och kör rätt få privatmil (under 1 600 mil), blir skillnaden mellan tjänstebil och privatbil liten. Men fortfarande är tjänstebil aningen mer fördelaktigt.

Ju dyrare bil du väljer och ju mer du kör privat, desto större blir ”vinsten” med att ha tjänstebil. Den enskilda faktor som till syvende och sist avgör valet mellan privatbil och tjänstebil är värdeminskningen på bilen, lyder slutsatsen. Plus: det bästa alternativet är att företaget betalar drivmedlet för tjänstemilen och att drivmedlet för den privata körningen betalas av dig, privat. Här kan du läsa mer om hur du göra egna beräkningar.

Driva-eget.se drar liknande slutsatser: Om tjänstebil eller privatbil är bäst för dig beror på vilken bil du har och hur mycket du kör privat och i tjänsten. Grundregeln är att ju mer du kör desto mer lönar det sig att ha bilen på företaget. Läs mer här.

För att ge dig ännu mer ”kött på benen” i beslutsfattandet och förtydliga villkoren för tjänstebil respektive privatbil, kan vi koka ner det till följande plus och minus.

Fördelar med att leasa bil via företaget:
+ Momsen på hyran av tjänstebilen är avdragsgill till 50 procent.
+ Momsen på driftkostnaderna av tjänstebilen är avdragsgill till 100 procent.
+ Du slipper en stor initial kostnad genom att undvika att köpa en bil från början.
+ Företaget slipper ta ett lån.
+ Du får en jämn månadskostnad för bilen.

 
Nackdelar delar med att leasa bil via företaget:
– Du betalar ränta på “billånet”, hur mycket beror helt och hållet på vilket avtal du gör med leasegivaren.
– Du betalar skatt motsvarande bilens förmånsvärde.
– Leasegivaren har laglig rätt att återta bilen om du inte har råd att betala leaseavgiften. Du blir också tvungen att betala resterande belopp på avtalet, även om du inte får tillbaka bilen.

Fördelar med att leasa bil privat:
+ Du undviker en stor första kostnad genom att inte köpa en egen bil.
+ Du kan leasa en bilmodell som du kanske aldrig skulle kunna ha råd att köpa.
+ I de flesta fallen behöver du inte ställa upp med någon säkerhet, istället används bilen som säkerhet.
+ När du leasar bil som privatperson är det endast värdeminskningen av bilen du betalar (och ränta) under den tid som du leasar bilen. Du betalar inte kostnaden för hela bilen.
+ I vissa fall bjuder även leasegivaren på bilens rutinservice.

Nackdelar med att leasa bil privat:
– Räntan, som varierar i storlek från leasegivare till leasegivare.
– Leasegivaren har laglig rätt att ta ifrån dig bilen om du inte har råd att betala leaseavgiften. Du blir även tvungen att betala resterande belopp på leaseavtalet även om du inte får tillbaka bilen.
– Du äger inte bilen och är tvungen att följa överenskommelser som ingick i avtalet du tecknade med leasegivaren.

Vilken lösning som är i slutändan bäst varierar som sagt från fall till fall. Det kan med andra ord vara en bra idé att be om råd av en professionell aktör för att se vad som passar just dig.

Vidare läsning: Vilka är fördelarna och utmaningarna med miljöbil i företaget?

Prenumera på nyhetsbrevet Scale up!

2 kommentarer

 1. Magnus skriver:

  Hej
  Funderar på att leasa bil via min enskilda firma. kan du med ett räknesätt räkna ut vad min månadskostnad blir på ett ungefär.
  Faktura in ca 80000/mån tar ut en ”lön” på ca 23000/mån och har ca 15000kr i olika kostnader. Har utrymme för mer kostnader i bolaget varför jag känner att utrymmet finns.
  Månadskostnaden är 4000kr och förmånsvärdet blir ca 3500kr för bilen.
  Tänker jag rätt om 4000kr är en kostnad för bolaget (minus halva momsen) och 50% skatt på 3500kr är 1750kr.

  Så kostnaden för mig privat blir hälften av förmånsvärdet?

  Är det fördelaktigare att leasa bil på AB eller enskild firma?

  Magnus

 2. Wilhelm Nisser skriver:

  Hej Magnus,

  På frågan om det är fördelaktigare att leasa bil på AB eller enskild firma är svaret att det inte är någon skillnad där. Du har rätt i att halva momsen är avdragsgill. När det gäller den privatekonomiska delen, kan jag inte lika klart svara här och nu på om det blir det utfall du beskriver.

  Vänliga hälsningar,
  Wilhelm

Skriv en kommentar

Vi ber dig som lämnar kommentarer att respektera svensk lag, särskilt med hänseende på personuppgiftslagen. Genom att registrera dig för att lämna kommentarer samtycker du till att vi behandlar dina personuppgifter enligt personuppgiftslagen

 • (will not be published)

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>