Vilket belopp gäller för den som vill löneväxla 2017?

Peter Eriksson | Koll på pensionen | 9 januari 2017 |

Vad bör dina medarbetare tjäna för att det ska vara ett smart drag för dem att löneväxla 2017 – det vill säga omvandla en del av lönen till pensionsinbetalningar?

I och med att inkomstbasbeloppet höjs – från 59 300 kronor till 61 500 kronor (cirka 3,7 procent) – så påverkar det den lön som dina medarbetare bör ha kvar efter att de löneväxlat.

Vi har tidigare sagt att man bör ha en lön på strax under 40 000 kronor för att inte förlora förmåner från socialförsäkringssystemet. Framförallt intjäning av allmän pension men även föräldrapenning och sjukpenning kan påverkas. Den siffran bör från och med 2017 vara 41 400 kronor.

Löneväxla 2017 – för vem lönar det sig?

Tipset till en arbetsgivare som erbjuder löneväxling blir därför att uppmärksamma om det är någon anställd som genom höjningen hamnat under den månadslönen. Anpassa i så fall löneväxlingen så att medarbetaren fortsatt tjänar över 41 400 kronor per månad.

Ännu mer korrekt är egentligen att årsinkomsten ska vara 496 305 kronor för att tjäna in fulla förmåner i pensionssystemet – och för den som får bonus, provision eller dylikt så blir just 41 400 kronor lite missvisande.

Läs mer: Tjänstepensionen – en viktig del av Talent Management

Vissa kanske vill backa bandet lite och få en snabb överblick över löneväxling och vad poängen är? Jag brukar jag förklara det så här. För dina medarbetare är det kanske det mest skatteeffektiva sättet att spara till sin pension. Och för dig som arbetsgivare kostar det inget extra.

Dels blir pensionsavsättningen normalt högre än den lön som växlas. Dels blir den anställdes pension oftast beskattad till en lägre marginalskatt än vad som gäller för den nuvarande lönen.

Löneväxling i korthet – 4 fördelar

• Till samma kostnad som för lön kan den anställde få en högre pensionspremie. Det beroende på att den särskilda löneskatten som betalas på tjänstepensionspremier är lägre än de sociala avgifter som betalas på den lön som växlas.

• Löneväxling som anställningsförmån kan vara ett sätt att behålla kompetensen i ett företag.

•  Äldre anställda kan skapa ekonomiska förutsättningar, för att på deltid fortsätta arbeta och samtidigt tjäna in ytterligare allmän pension.

• Ta upp frågan om löneväxling i samband med lönesamtal. Det är en viktig del av ditt totala erbjudande till medarbetaren.

Läs mer: Fem saker att fixa första tiden som entreprenör

Genväg genom din pensionsdjungel

Vad gäller egentligen för din egen del då, som egenföretagare, när det kommer till pensionen? Här och här reder jag ut det.

Jag har ytterligare ett tips när det gäller såväl din som medarbetares pension. Fundera bara först på följande fråga: Hur aktiv vill du vara? Vill du helst slippa engagera dig och låta förvaltare se till att du får en jämn avkastning? Eller har du full koll och vill vara en aktiv sparare?

Läs mer: Riskerar du att en miljon kronor ryker utan att du vet om det?

Många av oss hör hemma bland dem som gärna vill få hjälp med allt, för att vi inte anser oss ha tiden eller tillräcklig kunskap om pension.

Framförallt när det gäller tjänstepension har jag märkt att det är vanligt att man faktiskt inte ens vet om man gjort något val för sin pension eller inte. Och då kanske det inte är så konstigt att man hellre vill lämna över till någon annan att sköta allt.

Traditionell försäkring gör comeback

För dig som inte vill eller hinner engagera dig – och för dina medarbetare som känner likadant –kan jag tipsa om traditionell försäkring. Det är ett bra alternativ, bland annat just för tjänstepension.

Då sköter erfarna förvaltare placeringarna. Du och dina medarbetare behöver inte själva engagera er i sparandet. Ni har en garanti på insatta premier. Det innebär att ni alltid vet vad ni som lägst kommer att få när det är dags för utbetalning, oavsett hur placeringarna har utvecklats.

Läs mer: Så fungerar pensionering utomlands för företagare

Utöver garantin får man också del av avkastningen i form av återbäringsränta, som för närvarande ligger på fyra procent.

Prenumera på nyhetsbrevet Scale up!

11 kommentarer

 1. Jan Hain skriver:

  Fått besked av mitt förs.bolag att om man löneväxlar skall man uppge den ”gamla lönen för att få ut fullt belopp på sjukförs.Tillåtet!??

 2. Karin Stålstierna skriver:

  Hej en fråga – det står i texten ”bör ha en lön på strax under 40 000 kronor” borde det inte formuleras på annat sätt? Lönen ska väl inte UNDERSTIGA ibb?
  Vänligen Karin

 3. Make it-redaktionen skriver:

  Hej Karin,
  uttrycket kring att man – enligt tidigare rekommendationer – skulle ha en månadslön ”strax under 40 000 kronor” kan även formuleras som att ”tjäna närmre 40 000 kronor” (dvs minst så pass mycket) för att tjäna på att löneväxla. (Den nya rekommendationen är som sagt 41 400 kronor.)
  Vänliga hälsningar,
  Make it-redaktionen

 4. Markus Fors skriver:

  Om jag skulle vilja maximera min löneväxling, finns det då något tak i kronor på hur mycket man maximalt får löneväxla per år och vad skall då bruttolönen vara som minst för att det skall fungera?

 5. Peter Eriksson skriver:

  Hej Markus
  Det finns en begränsning vad som är avdragsgillt pensionssparande för arbetsgivare som är maximerad till 35 % av lön dock max 10 prisbasbelopp (2017, 448 000 kr/år). Därför behöver du ta hänsyn till om det finns annat pensionssparande via din arbetsgivare för att kunna räkna fram nivån på maximalt pensionssparande via löneväxling med avdragsrätt för arbetsgivaren.
  Med vänlig hälsning
  Peter

 6. Claes Hansen skriver:

  Hej Peter,
  ”Det finns en begränsning vad som är avdragsgillt pensionssparande för arbetsgivare som är maximerad till 35 % av lön dock max 10 prisbasbelopp (2017, 448 000 kr/år).”
  – Vad menar du med max 35% av lön här och var kommer siffran 448 000 kr/år ifrån? (Vad jag menar är att det kan vara svårt att veta vad den anställdes lön är om det finns ett tak på 35%. Om personen innan löneväxling har en lön så har ju personen en annan lön efter löneväxling. Den lön som var satt innan löneväxling är väl enbart något mellan arbetsgivare och anställd och existerar annars inte..? Om du förstår hur jag tänker..)
  Exempel:
  En anställd blir erbjuden en lön på 60 000 SEK per månad. Denna anställde väljer att löneväxla och lägga 10 000 SEK extra till pensionen varje månad. Den anställdes lön är då med andra ord 50 000 SEK per månad och det är väl denna lön som används gällande sjukpeng, föräldrapeng osv.

  Rapporterar man som arbetsgivare ändå en bruttolön på 60 000 SEK och att myndigheterna då kan ha koll på att man inte löneväxlar mer än 35% utav de 60 000?

  Jätte tacksam för svar.

  Mvh

  Claes

 7. Peter Eriksson skriver:

  Hej Claes och tack för din frågeställning som verkligen är relevant.

  I Inkomstskattelagens 28 kapitel framgår att en arbetsgivares avdragsrätt begränsas till 35 procent av den pensionsgrundande ersättningen (lön, förmåner mm) enligt pensioneringsavtal dock högst 10 prisbasbelopp, vilket för år 2017 är 448 000 kronor. Den pensionsgrundande ersättning som avses är antingen innevarande eller föregående räkenskapsårs.

  Lön enligt pensioneringsavtal är den pensionsgrundande ersättning som framgår av det pensioneringsavtal som den anställde omfattas av. Här beror det således på vad pensioneringsavtalet säger om vad som är pensionsgrundande ersättning. Och här finns en komplexitet.

  Som exempel kan nämnas tjänstepensionsavtalet ITP som är uppdelat i ITP1 och ITP2. Pensionsgrundande ersättning enligt ITP1 är den faktiskt kontant utbetalade lönen (lön efter löneväxling) medan pensionsgrundande ersättning för ITP2 kan vara lön före löneväxling om arbetsgivaren rapporterar denna lön till Collectum.

  Svaret på din fråga blir därför beroende av hur den pensionsmedförande lönen är definierad i pensioneringsavtalet för den anställde.

  Med vänlig hälsning
  Peter Eriksson

 8. Peter Eriksson skriver:

  Hej Jan och tack för din fråga!

  Som svar på din fråga är det så att försäkringsbolagen har vissa maxnivåer som kan försäkras utan att man anser att en ”överförsäkringssituation” uppstår. Ditt försäkringsbolag kan ha gjort bedömningen att ersättningsnivån håller sig inom denna maxnivå även om lönen före växlingen anmäls.

  I sammanhanget kan nämnas att även Försäkringskassan har tak för hur stor den totala sjukförsäkringsnivån får vara. Om detta tak överskrids så kan Försäkringskassan minska eller t.o.m. återkräva sjukpenning/sjukersättning.

  Med vänlig hälsning
  Peter

 9. Per skriver:

  Jag löneväxlar idag hos min arbetsgivare. Jag är 80-talist och tillhör ITP1. För mig som har ITP1 ska arbetsgivaren betala in en kompletterande premie för att man inte skall förlora på löneväxlingen. Hur stor del av beloppet man löneväxlar bör den kompletterande premien vara?

 10. Peter Eriksson skriver:

  Hej Per!

  Du har helt rätt i att du bör bli kompenserad för den premie som skulle ha betalats enligt ITP1. Löneväxling bör inte göras om lönen efter löneväxlingen understiger 8,07 inkomstbasbelopp vilket för 2018 motsvarar en månadslön på strax över 42 000 kr.

  I det löneskiktet är ITP1-premien 30 procent av lönen. Därför bör den kompletterande premien vara 30%. Emellertid bör man även göra ett tillägg för lokalt förhandlad delpensionspremie eller flexpension som det även kallas. Storleken på denna varierar beroende på vilket avtalsområde din arbetsgivare tillhör.
  Ett sätt att undersöka vad som gäller för dig är att gå in på Collectums hemsida. https://www.collectum.se/sv/Foretag/Sa-administrerar-ni-ITP/Kompletterande-premier/Industriavtalen/

  Mvh
  Peter

 11. Per skriver:

  Hej igen!
  Tack för svar. Jag ser att jag får 35,8 %. Det borde då vara 30 % som du skrev, plus 5,8 % som företaget betalar ut i mellanskillnad mellan arbetsgivaravgift och pensionsavsättning. Är det korrekt att jag även skall få påslaget på kompensationspremien?

  Vad innehåller dessa 35,8 %? Motsvarar det en ren inbetalning till pensionen hos en ITP2, eller finns det andra delar som denna premien skall täcka som en ITP2 får på något annat sätt, tex. högre sjukpenning? Om det är så. Säg att jag inte blir sjuk. Är det då mer fördelaktigt att ha denna kompensation som jag i slutändan kan ta ut som pension?

  Mvh
  Per