Nybyggare visar vägen framåt

Belgin Fortaci | Hållbart företagande | 15 oktober 2014

Den svenska arbetsmarknaden står inför en dramatisk förändring: varannat svenskt yrke behövs inte om tjugo år, eftersom det kan automatiseras. Vilka affärsmöjligheter uppstår? Och vad kan vi lära av Årets Nybyggare 2015?

Jag var med när ett av årets roligaste och viktigaste pris, Årets Nybyggare 2015, delades ut på Slottet i Stockholm. Priset går till en entreprenör med utländsk bakgrund som med begränsade resurser startat sitt företag och gjort en strålande resa.

Bakom priset står SEB och IFS Rådgivningscentrum – en ideell förening inom ramarna för ALMI Företagspartner, med uppgift att främja företagandet bland personer med utländsk bakgrund.

2015 hyllas entreprenören Temerlan Mamergov som startade sin plattsättningsfirma 2007, som han sedan 2009 omvandlade från enskild firma till aktiebolag, alltmedan omsättningen gått spikrakt uppåt.

Temerlan Mamergov kom till Sverige från Grozny i Tjetjenien, på flykt undan krig i hemlandet. I slutet av 2004 fick han sitt uppehållstillstånd och – efter en SFI-kurs och praktik som plattsättare – har han nu med råge etablerat sig i byggbranschen. I dag är Temerlan Mamergov delägare i sex olika byggbolag som totalt omsätter 120 miljoner kronor. Imponerande och inspirerande!

I hela Europa riktas ljuset mot små och medelstora företagare. Vinnova la exempelvis närmare en halv miljard kronor på att skapa innovationskraft och tillväxt i små och medelstora företag under 2014. Samtidigt har EU:s nya forskningsprogram Horizon 2020 ett mycket större fokus på små och medelstora företagen jämfört med tidigare satsningar.

Det kan behövas. En intressant rapport slog nämligen nyligen fast att den svenska arbetsmarknaden står inför en dramatisk förändring: varannat svenskt yrke behövs inte om tjugo år, eftersom det kan automatiseras i stället. ”På samma sätt som det oavlönade hemarbetet, barnpassningen och äldrevården blev riktiga jobb med riktiga löner i den förra förändringsvågen är det nu dags att börja diskutera vilka aktiviteter som för tillfället görs oavlönat som samhället är berett att sätta pris på”, skriver trendspanaren Bengt Wahlstrom i sin spaning, kopplat till rapporten. Här i hans blogg Trender.net kan du läsa mer om förändringen av arbetslivet.

Hur ska vi agera och vilka helt nya yrken tillkommer då? Är det ”körsång, flugfiske, fotbollsträning, ledsagning, medmänsklighet eller något annat som i dag känns lika främmande att utföra som lönearbete som barnpassning kändes för 50 år sedan”, som Bengt Wahlström formulerar det? En artikel i Dagens Nyheter ringar bland annat in spelbranschen och rymdindustrin som heta framtidssuccéer.

Det är så klart mycket oro kring en så här stor förändring av arbetsmarknaden och det finns stora frågor att lösa. När maskiner slår ut jobb är ett gott klimat för entreprenörer och nyskapande a och o, slår Per Schlingmann fast i sin senaste Dagens Industri-krönika. Det handlar om villkoren för företagande och om en trygghet som gör att människor vågar ta risker, menar han, och jag tror att han är inne på rätt spår.

Här finns samtidigt många chanser för Sveriges duktiga entreprenörer att hitta sina nischer och nya affärer, och en sak är säker: Temerlan Mamergov och andra Nybyggare i landet har en viktig roll i hur bra vi lyckas ställa om Sverige i de kommande utmaningarna. De kan visa vägen framåt.