Ojämlika pensioner: Vad kan du som entreprenör göra?

Peter Eriksson | Koll på pensionen | 8 januari 2018 |

OJÄMLIKA PENSIONER. Visste du att kvinnor i genomsnitt får hela 30 procent lägre pension än män? Ojämlikheter på arbetsmarknaden fortplantar sig tyvärr i pensionssystemet. Här är två sätt att jämna ut skillnaderna. 

Jobbar din partner deltid för att ansvara för familjelivet medan du driver företaget? Eller har din partner tvärtom en stadig lön medan du gnetar på i startup-fasen för att få företaget att växa? Det finns sätt att jämna ut skillnaderna i era framtida pensioner.

Det är ingen nyhet att skillnaden mellan mäns och kvinnors pensioner är stor – och att det är kvinnorna som är de stora förlorarna. Kvinnor i Sverige jobbar mer deltid (frivilligt eller ofrivilligt) och har lägre lön och lägre sysselsättningsgrad. Det bidrar till att kvinnor får lägre allmän pension och lägre tjänstepension än män.

Läs mer: Hemligheten bakom framgången för ”träningsvärldens Spotify”

Konkreta sätt att hantera ojämlika pensioner

Det vanligaste sättet att kompensera en partner som arbetar deltid är genom ett eget extra pensionssparande som tas från er gemensamma ekonomi. Det sparandet bör göras till enskild egendom så att det inte ingår i bodelningen vid en eventuell skilsmässa.

Det finns ytterligare ett konkret sätt för att minska problemet, som färre känner till. Det är möjligheten att överlåta sin pensionsrätt för premiepensionen till sin make eller registrerade partner. Tanken är alltså att du ger bort en del av din framtida pension. Känner du och dina medarbetare till det här?

Pensionsrätt är de pengar som varje år avsätts till din allmänna pension. Du som är gift eller har en registrerad partner kan välja att föra över delar av din pensionsrätt för premiepensionen till din maka, make eller partner. Mottagaren för den överförda pensionsrätten betalar en avgift, som dras från pensionsrätten.

Läs mer: Säkra din privatekonomi: ”Ta den hjälp som finns när du bygger företaget”

Sänkt avgift för överlåtelse av premiepensionen

En överföring under 20 års tid kan som exempel höja den framtida pensionen med upp till 1 500 kronor i månaden. Det är kort sagt en bra möjlighet som fler borde fundera över och som dessutom har blivit förmånligare än vad den tidigare varit. Avgiften för överlåtelsen har stegvis sänkts från 14 procent till endast 6 procent.

Det kan vara värt att förtydliga att det är premiepensionen du kan ge bort, det vill säga den mindre delen av den allmänna pensionen som du själv får placera i fonder. Den större delen av pensionen, som kallas inkomstpension, och eventuell tjänstepension har du fortfarande kvar till dig själv.

Du kan också stoppa överföringen av premiepensionen när du vill, men inte ta tillbaka det du redan gett bort. En fördel med den här metoden är att man inte behöver tänka på det här med särskild egendom eller äktenskapsförord eftersom premiepensionen ändå inte delas vid en eventuell bodelning.

Läs mer: Vilka nya skatteregler för företagare gäller från 1 januari 2018?

Uppgraderingar på gång

Överföringen gör du genom att fylla i en blankett som du hämtar hem från Pensionsmyndigheten. Nackdelar med systemet, utöver avgiften, är att det bara gäller make/maka/registrerad partner och inte sambos. Samt att det än så länge är ett analogt papper som ska skrivas på istället för att signera via bankid hos Pensionsmyndigheten.

Arbetet pågår dock med att förenkla överlåtandet av premiepensionen. Förslag finns som en del av Pensionsgruppens handlingsplan för jämställda pensioner.

Om fler överförde premiepensionen till sin partner skulle skillnaderna mellan mäns och kvinnors pensioner visserligen inte försvinna, men det skulle vara ett bra steg på vägen.

Prenumera på nyhetsbrevet Scale up!