Vad gäller inför en flytt till Portugal?

Jörgen Grönlund | Koll på skatten | 4 april 2016 |

Allt fler svenskar bosätter sig i ett annat land, för att njuta av pensionärslivet, klimatet eller av helt andra skäl. Här är exempel på hur det kan fungera i Portugal.

Många har ofta funderat på att göra något nytt i livet, flytta till solen och värmen, och under alla år har förstahandsalternativet för oss svenskar varit Frankrike eller Spanien. Men numera talar alla om Portugal.

Varför flyttar många svenskar då just till Portugal?
Rent objektivt kan man konstatera att på senare år har flera tusen svenskar flyttat till Portugal. Man vågar nog påstå att många som flyttat dit i första hand har gjort det av ett särskilt skäl: skatterna. Den som flyttar till Portugal kan nämligen begära att omfattas av en särskild skattestatus som kan ge en mycket låg beskattning.

Skattefria ”utländska inkomster”
Sedan 2009 har Portugal ett system som innebär att personer som flyttar dit kan ansöka om att få en status som kallas Non-Habitual Resident (NHR). Den som har sådan NHR-status behöver i stor utsträckning inte betala någon skatt i Portugal på inkomster som inte har sin källa där. Exempelvis är pensioner från andra länder än Portugal skattefria. Men även andra ”utländska inkomster” är skattefria under förutsättning att de inkomsterna beskattas i ett annat land.

Så svensken som flyttar till Portugal behöver därför vanligtvis inte skatta där för sin svenska pension. Men, invänder du kanske, det spelar väl inte så stor roll eftersom Sverige kommer att beskatta pensionen? Och visst är det sant att Sverige normalt beskattar svenska pensioner som betalas till personer i utlandet med en så kallad SINK-skatt om 20 procent. Just med Portugal har Sverige dock ingått ett skatteavtal som ger Portugal exklusiv beskattningsrätt till pensioner som betalas för arbete i så kallad enskild tjänst.

Översatt till vanlig svenska innebär skatteavtalet att det bara är Portugal som får beskatta pensioner som man får efter att ha arbetat i den privata marknaden. En svensk som flyttar dit och får sådan pension kommer alltså inte att beskattas vare sig i Sverige eller i Portugal. 

Även kapitalinkomster, såsom ränta och utdelning är ofta skattefria i Portugal. Det tillsammans med ett lägre kostnadsläge i Portugal gör att pengarna räcker längre. Den som funderar på att köpa bostad kommer även att märka att man får mer för pengarna i Portugal än till exempel på Franska Rivieran eller Mallorca.

Det finns mycket annat att tänka på
Man kan dock inte bara stirra sig blind på skatter och priser. Den som flyttar utomlands måste också ta med andra saker i beräkningen. Hur blir det exempelvis med arv i den händelse att jag skulle gå bort? I Portugal finns det i för sig inte några arvsskatter vid arv till make, maka eller barn. Men arvsreglerna ser lite annorlunda ut än i Sverige.

Den efterlevande partnern ärver inte hela kvarlåtenskapen med fri förfoganderätt, utan barnen har rätt till en del av arvet. Om man vill ha det på annat sätt bör man reglera det i testamente. Det är viktigt att man tar reda på vad som gäller i det land man flyttar till och att upprätta de avtal och testamenten som krävs för att det ska bli på det sätt man önskar.

En annan fråga är förstås sjukvården. Som jag uppfattat det är den allmänna portugisiska sjukvården inte riktigt i klass med den i Frankrike och Spanien och därför kan det vara klokt att fundera på en privat vårdförsäkring.

Så här långt kan vi se att svenskar framförallt flyttar till två områden i Portugal. Många väljer att flytta till Algarve, på sydkusten. Där bjuds ett soligare klimat och för den som exempelvis golfar finns det många alternativ. Det andra populära området är Cascais/Estoril strax utanför Lissabon. Här finns närheten till den myllrande huvudstaden med dess kulturutbud och mängder av trevliga restauranger.

Tänk på vad som är viktigt för dig
Vad avgör om man trivs? 
När jag diskuterar med kunder som faktiskt har flyttat till Portugal är de flesta mycket positiva och de trivs verkligen. En och annan är dock inte lika imponerad. Jag tror att man kan identifiera en skiljelinje mellan dem som trivs och dem som inte gör det. De som flyttat enbart av skatteskäl, som egentligen skulle ha velat bo kvar i Sverige, är mindre nöjda än de som faktiskt velat göra något nytt i livet. Den gamla klyschan ”man kan inte skatta sig lycklig” är lika sann för den som flyttar till Portugal som för alla andra.

För att uppnå de skattefördelar man hoppas på krävs därtill att man i princip, gör sig av med med alla kopplingar till Sverige. Man kan inte behålla sin bostad och man får inte vistas i landet särskilt mycket. Kanske har man barn och barnbarn kvar i Sverige och det är ju en begränsning i livet att inte få vara med dem så mycket som man kanske önskar.

Det är kort sagt en hel del att tänka igenom innan man bestämmer sig. Lycka till med din utlandsflytt och tveka inte att ställa frågor.

63 kommentarer

 1. Ola skriver:

  Hej Jörgen, om man säljer samtliga sina bostäder i Sverige till sina barn och därefter flyttar ”fysiskt” och skriver sig i en bostad i Portugal, skulle det innebära att man uppfyller Skatteverkets krav med avseende på just boendet eller finns det andra ”rekvisit”? mvh Ola

 2. Karl Johannsson skriver:

  Tar inte Sverige ut SINK skatt på pension? Dvs 20% från första kronan?
  Tycker att jag läste någonstans att denna SINK skatt, tas först ut efter 100 000 per år.

  Är det något annorlunda med Portugal än t.ex. Spanien, vad gäller SINK?

  Finns det någon annan skattestatus en NHR, som gör att man slipper SINK?
  Tycker jag fått lite olika besked om detta. Och

 3. Jörgen skriver:

  Hej Ola,

  även om man flyttar ifrån Sverige måste man fortsätta att skatta där om man har något som kallas väsentlig anknytning till Sverige. När det avgörs om en person har väsentlig anknytning tittar man på alla faktorer som på ett eller annat sätt knyter en till Sverige. En faktor som normalt ger upphov till väsentlig anknytning är att man behåller sin gamla permanentbostad i Sverige även efter utlandsflytten. Det går alltså inte att behålla permanentbostaden.
   
  Det är inte alls ovanligt att utlandsflyttare säljer sin bostad till barnen eller till och med ger dem bostaden i gåva. Men om det är fråga om att barnen ska äga bostaden som någon sorts bulvaner för föräldrarna fungerar det inte. Jag tycker för min del att man ska vara mycket försiktig med att sälja eller ge bostaden till barnen och i stället sälja till oberoende personer.
   
  När det gäller innehav av andra bostäder så är det inte alltid lika självklart att de ger väsentlig anknytning. Till exempel går det ofta att behålla ett fritidshus där man aldrig varit folkbokförd utan att det för den skull ger upphov till väsentlig anknytning.

  Vänliga hälsningar,
  Jörgen Grönlund

 4. Jörgen skriver:

  Hej Karl,

  du har alldeles rätt. Sverige tar normalt ut SINK (särskild inkomstskatt för utomlands bosatta) på svenska pensioner som betalas till personer i utlandet. I många av de skatteavtal som Sverige ingått med andra länder har dock Sverige avstått från sin rätt att ta ut denna skatt. Så är exempelvis fallet i avtalet med Portugal där Sverige avstått från att ta ut skatt på pensioner som betalas till följd av privat anställning (andra pensioner SINK-beskattas dock).

  NHR-statusen i Portugal påverkar inte Sveriges beskattning utan innebär att Portugal inte beskattar bland annat pensioner från Sverige.

  I de fall SINK tas ut så sker det från första kronan. Tyvärr inget fribelopp på 100 000 kronor alltså.

  Vänliga hälsningar,
  Jörgen Grönlund

 5. Per Grönberg skriver:

  Hej!
  Jag var kollektivanställd arbetare 1977-1980 och kommunal tjänsteman I ett år 1980-1981, därefter kollektiv arbetare igen 1981-1998, från 1998 så har jag varit privat tjänsteman, det jag undrar är hur året då jag var kommunal tjänsteman kommer att påverka bedömningen avs skattestatus?
  Mvh Per

 6. Christer skriver:

  Hej!
  Hur fungerar det om jag gör mig av med min fasta egendom i Sverige och betalar min sinkskatt och har NHR-status och så helt plötsligt får jag fast egendom i Sverige i arv. Hus och skogsfastigheter. Hur påverkar detta mig om detta händer?

 7. Mikael Kun skriver:

  Hej. Jag undrar om man är tvungen att äga en bostad i portugal för att nyttja det fördelaktiga med utflytt. kan man hyra? kan man ha en husbil och skriva sig på campingplatsebs adress?? Micke

 8. Jörgen skriver:

  Hej Per,
  Enligt skatteavtalet mellan Sverige och Portugal får Sverige inte beskatta pensioner från s.k. enskild tjänst, dvs. privat anställning. Alla andra svenska pensioner får dock beskattas i Sverige. Att du delvis varit offentligt anställd kommer inte att påverka din skattestatus. Men om du flyttar till Portugal kommer alltså den pension som du får på grund av den offentliga anställningen, till skillnad mot den du får från den privata anställningen, att beskattas i Sverige. Sverige tar då ut en så kallad särskild inkomstskatt för utomlands bosatta (SINK) som uppgår till 20 procent.

  Vänliga hälsningar,
  Jörgen Grönlund

 9. Jörgen skriver:

  Hej Christer,
  Även om man flyttat från Sverige får man fortsätta att skatta där om man har väsentlig anknytning till Sverige. Under de första fem åren efter utflyttningen finns det en presumtion för att man har en sådan anknytning. Det är alltså upp till dig att bevisa att anknytningen upphört. Frågan om väsentlig anknytning avgörs av omständigheterna i det enskilda fallet.

  Även om din väsentliga anknytning till Sverige upphört i samband med utflyttning kan man inte utesluta att sådan anknytning ”återuppstår” om du ärver tillgångar i Sverige. Om du ärver en bostad (ett hus) där du själv aldrig varit bosatt är det normalt inte något problem. Du nämner dock även skogsfastigheter och sådana innebär normalt att man bedriver näringsverksamhet, något som ofta kan anses vara en stark anknytningsfaktor. Du behöver därför titta på hur omfattande denna verksamhet är och framför allt i vilken utsträckning du kommer att vara involverad i verksamheten. Det finns alltså skäl att diskutera detta med din skatterådgivare.

  Vänliga hälsningar,
  Jörgen Grönlund

 10. Jörgen skriver:

  Hej Mikael,
  Du behöver inte köpa en bostad i Portugal. Även den som hyr en bostad där kan omfattas av de förmånliga skattereglerna.

  Jag ska ärligt säga att jag inte haft anledning att fundera på detta med husbil och campingplats så där kan jag tyvärr inte hjälpa dig. Rent spontant är jag dock tveksam till att det skulle fungera.

  Vänliga hälsningar,
  Jörgen Grönlund

 11. Lars Billinger skriver:

  Jag och min fru har funderingar på detta med portugal. Sälja allt och köpa en husbil och åka till
  Portugal eftersom vi inte kommer att ha så hög pension,men hur ställer sig det med att bo i husbil där.

 12. Christer Lindvall skriver:

  Hej Jörgen,
  Om man flyttar till Portugal och mot förmodan skulle ångra sig och vilja flytta tillbaka till Sverige (låt säga efter tre år med NHR status och SINK skatt i Sverige). Får man då retroaktivt en restskatt i Sverige för de tre åren man betalat en lägre skatt utomlands?

  mvh
  Christer

 13. Jörgen Grönlund skriver:

  Hej Lars,

  Detta är en ny fråga för mig och jag är rädd att jag måste bli svaret skyldig. För att få NHR-status i Portugal krävs det att man är skriven (och bosatt) på en adress där och jag vet inte om det ens är möjligt att skriva sig på exempelvis en campingplats. Jag tycker personligen att det låter tveksamt men vet alltså inte säkert hur det förhåller sig.

  Vänliga hälsningar
  Jörgen Grönlund

 14. Jörgen Grönlund skriver:

  Hej Christer,

  När domstolarna prövar den här typen av frågeställningar avgörs saken av omständigheterna i det enskilda fallet. Det är därför svårt att ge ett ordenligt svar utan att känna till den totala situationen. Jag ska ändå försöka mig på att säga något från generella utgångspunkter.

  Givet att ni faktiskt flyttat från Sverige och inte har kvar saker som knyter er till Sverige så upphör i princip er skattskyldighet där från den dag ni flyttat. Efter utflyttningen är det bara vissa ”svenska” inkomster som är skattepliktiga där. En sådan inkomst är svensk pension. I den mån pensionen kommer från privat anställning säger dock skatteavtalet mellan Sverige och Portugal att Sverige inte har rätt att ta ut någon skatt om det är så att man har sitt hemvist enligt avtalet i Portugal. För den tid som ni är faktiskt är bosatta i Portugal kan Sverige normalt inte i efterhand påföra den skatten. Svaret på din fråga är alltså att om något inträffar som gör att ni ångrar er, till exempel sjukdom eller att ni inte alls trivs, så kan ni under normala förhållanden flytta tillbaka till Sverige efter tre år utan att exempelvis de pensioner som ni tagit ut under tiden i Portugal blir retroaktivt beskattade i Sverige.
  Helt generellt kan dock sägas att ju kortare tiden utanför Sverige är desto större anledning finns det att ifrågasätta om skattskyldigheten i Sverige verkligen upphört

  Vänliga hälsningar
  Jörgen Grönlund

 15. Birgitta skriver:

  Hej Jörgen

  Jag och min man har funderingar på flytt.
  Då vi har en åldersskillnad mellan oss så är det bara min make som kommer att ta ut sin tjänstepension.
  Vad gäller då för min del, måste även jag ansöka om NHR status?
  Har jag rätt att vistas mer tid än de max 6mån i Sverige, eller omfattas även jag av den sk ”väsentliga anknytningen” till Sverige?
  Skulle gärna fortsätta att jobba vissa perioder i Sverige, får jag ha en inkomst?
  Kan jag fortsätta äga aktier,fonder m.m

  Tack så mycket!

  Vänliga hälsningar
  Birgitta

 16. Annika Lundberg skriver:

  Vad händer efter 10 år i Portugal med den fria skatten kan man söka nytt NHR-status och slippa skatten?

 17. Jörgen Grönlund skriver:

  Hej Birgitta,

  Du måste inte ansöka om NHR-status men om du flyttar med din make kommer du normalt att bli resident i Portugal och då kan du inte få NHR-status längre fram (om du inte först flyttar ifrån Portugal i minst fem år).

  Om du fortsätter att vistas och arbeta i Sverige kommer du normalt att fortsätta skatta där för alla dina inkomster. Du är då så kallat obegränsat skattskyldig i Sverige. I sådant fall kan det också bli så att din make genom dig får en sådan väsentlig anknytning som du nämner. Och om han har sådan anknytning kan det mycket väl vara så att han ska skatta i Sverige för sin svenska pension. För att veta hur det blir måste man dock göra en utredning om var ni ska anses ha ert hemvist enligt skatteavtalet mellan Sverige och Portugal. Den bedömningen är en ganska komplicerad historia och jag skulle därför starkt rekommendera att ni tar ett möte med en skatteexpert för att diskutera er situation.

  Hälsningar,
  Jörgen

 18. Jörgen Grönlund skriver:

  Hej Annika,

  Nej, du kan (tyvärr) inte få förlängd NHR-status. När de tio åren har förflutit upphör den speciella skattestatusen och blir du skattskyldig i Portugal enligt normala skatteregler där.

  Hälsningar,
  Jörgen

 19. Ivan skriver:

  Jag och min fru har lägenhet i Serbien och funderar på att flytta ner när vi går i pensionen.Hur funkar det ned dessa två stater? Betalar vi skatt på våran svenska pension i Serbien eller enbart i Sverige? Och hur mycket i skatt får vi betala

 20. Jörgen skriver:

  Hej Ivan!
  Då denna fråga ligger lite utanför mitt ämnesområde så har jag ingen möjlighet att besvara den utan ber att få hänvisa till någon som kan ge konkreta råd kring serbisk skatt och det svensk-jugoslaviska skatteavtalet.

  Hälsningar,
  Jörgen

 21. Bengt skriver:

  Hej!

  Tack för en intressant artikel. Hur länge behöver man bo i Portugal för att kunna ta utdelning och sedan inte riskera att beskattas ytterligare vid eventuell flytt tillbaka till Sverige. Kan jag ex. utvandra, ta utdelning och flytta hem igen efter ett år och endast betala skatt på utdelningen i Portugal?

 22. Gunnar skriver:

  Hej,
  Jag är svensk medborgare, utflyttad ur Sverige sedan 90-talet och bosatt i Sydostasien.
  Är det möjligt för mig och min thailändska fru att flytta ’direkt’ till Portugal eller måste vi först bosätta oss i Sverige för en tid? Vad gäller betr. sjukvård?
  Procedurer?

 23. ingemar skriver:

  hej.
  jag har ett fåmansbolag som inte har verksamhet men tillgångar i form av pengar och värdepapper. utdelning från detta bolag beskattas i Sverige med 10 % (som jag förstår). Kommer detta medföra att jag har väsentlig anknytning till Sverige och diskvalificeras från NHR status?

 24. Christer Berterö skriver:

  Hej jag och min fru tänkte bosätta oss i Portugal jag är idag sjukpensioner
  i 4år till och min fru går i pension vid 61 undrar litte över hur min sjukpension beskattas i Portugal och om den allmänna pensionen beskattas när man får NHR status permanent flytt

 25. Pär skriver:

  Hej,
  Tack för en intressant artikel.
  Jag läser att du skriver att ”enligt skatteavtalet mellan Sverige och Portugal får Sverige inte beskatta pensioner från s.k. enskild tjänst, dvs. privat anställning. Alla andra svenska pensioner får dock beskattas i Sverige”.
  Min fråga är vad som definieras som ”privat anställning”. Vad gäller tex för anställd i statligt ägda alternativt delvis statligt ägda Aktiebolag som tex TeliaSonera AB och Vattenfall AB? Räknas det som privat anställning? Samma fråga gäller även för anställning i kommunalt eller Landstingsägda Aktiebolag.

 26. Thony Hellgren skriver:

  Hej jag är utflyttad till Portugal, och har NHR status. Jag undrar vad som händer om jag skulle jobba i Sverige för t.ex. Max 1 vecka per år. Påverkar detta mina pensioner eller NHR status? Jag har inget kvar i Sverige, men skulle vilja göra detta för att kunna behålla mitt taxileg. Och behörigheter. Är detta möjligt? Tacksam för svar Thony

 27. Jörgen Grönlund skriver:

  Hej Christer,

  Om ni har NHR-status kommer Portugal under normala förhållanden inte att beskatta er för vare sig sjukpensionen och den allmänna pensionen. Dock blir det i regel istället skatt i Sverige. När det gäller den allmänna pensionen kommer Sverige att ta ut så kallad SINK-skatt (Särskild inkomstskatt för utomlands bosatta). Om Sverige har rätt att även beskatta din sjukpension beror på vilken sorts ersättning det är fråga om. Är det sjukpension/sjukersättning från försäkringskassan kommer Sverige dock att ta ut SINK-skatt. Denna skatt är idag 20 procent men det finns just nu ett förslag från regeringen om att den ska höjas till 25 procent.

  Hälsningar,
  Jörgen

 28. Jörgen Grönlund skriver:

  Hej Pär,

  Mycket bra fråga. I skatteavtalet mellan Sverige och Portugal anges faktiskt uttryckligen att reglerna om beskattning av pension från enskild tjänst också ska tillämpas på pension som betalas på grund av arbete som utförts i samband med rörelse som bedrivs av staten och dess politiska eller administrativa underavdelningar. Översatt till vanlig svenska så får Sverige alltså inte beskatta tjänstepension från arbete i statligt eller kommunalt ägda bolag.

  Hälsningar,
  Jörgen

 29. Jörgen Grönlund skriver:

  Hej Bengt,

  Det finns inte något självklart svar på din fråga om hur länge man behöver bo i Portugal. Jag tror dock att jag vågar påstå att om avsikten är att bo utanför Sverige i 1 år och sedan flytta hem igen så får man nog räkna med att Sverige kommer att vilja beskatta utdelningen. Det ska finnas en avsikt att varaktigt bo och leva utanför Sverige.

  För många som flyttat till Portugal har det nog varit naturligt att se det som att boendet i Portugal kommer att vara i minst fem år och att man efter denna period avser att fatta ett nytt beslut om att vara kvar i Portugal eller kanske flytta någon annan stans. Skälet för detta är förstås att pensionsutbetalningar från Sverige inte sker på kortare tid än fem år.

  Hälsningar,
  Jörgen

 30. Jörgen Grönlund skriver:

  Hej Gunnar,

  Nej, ni behöver normalt inte flytta till Sverige en tid utan kan direkt flytta till Portugal. det finns dock skäl för er att ta en diskussion med en portugisisk rådgivare för att säkerställa vad som gäller för din hustru om hon inte också är svensk medborgare. Reglerna i Portugal skiljer sig för dem som är medborgare i ett EU/EES-land och dem som inte är det.

  Sjukvården i Portugal håller enligt vår erfarenhet en rimlig kvalitet och många som flyttar dit tecknar inte någon separat sjukvårdsförsäkring. Men det är förstås ett individuellt beslut och vi rekommenderar att man tar sig en ordentlig funderare på om man vill ha en privat sjukvårdsförsäkring eller inte.

  Hälsningar,
  Jörgen

 31. Jörgen Grönlund skriver:

  Hej Ingemar,

  Bra fråga. Och tyvärr inte möjlig att besvara på ett enkelt och kortfattat sätt. Men låt mig ändå göra några korta kommentar.

  Frågan om väsentlig anknytning till Sverige har (tack och lov) inte något med NHR-statusen i Portugal att göra. NHR-status i Portugal kan du få oavsett din anknytning till Sverige. Den saken avgörs istället av att ta du bosatt dig permanent i Portugal, dvs blivit resident där.

  Den som efter utflyttning från Sverige behåller väsentlig anknytning dit är fortfarande så kallat obegränsat skattskyldig i Sverige. Det innebär att personen fortfarande är skattskyldig i Sverige för i princip alla sina inkomster oavsett var i världen de uppstår. Sveriges rätt att ta ut skatt kan dock vara begränsad på grund av ett skatteavtal. För den som flyttat till Portugal kan det alltså vara så att skatteavtalet mellan Sverige och Portugal medför att Sverige inte får ta ut någon skatt trots att man har kvar väsentlig anknytning.

  Ägande i ett svenskt bolag är typisk sett något som ger upphov till väsentlig anknytning. Det finns dock ett antal förhandsbesked där ägande av rent kapitalförvaltande bolag inte gett upphov till sådan anknytning. Bedömningen av väsentlig anknytning görs utifrån förutsättningarna i det enskilda fallet. Det är därför, påstår jag, helt nödvändigt att diskutera med en duktig skatterådgivare för att få en bedömning av ägandet av ett kapitalförvaltande bolag i just ditt fall medför väsentlig anknytning.

  När det gäller just utdelning från svenskt bolag är dock frågan om väsentlig anknytning till Sverige inte den viktigaste. Även om du har sådan anknytning får Sverige nämligen inte beskatta utdelningen med mer än 10 procents skatt under förutsättning att du kan anses ha ditt hemvist i Portugal enligt det svensk-portugisiska skatteavtalet. Hemvist enligt skatteavtal har man normalt i det land där man har tillgång till en bostad. Ofta har man dock tillgång till bostad i båda länderna (sommarstuga räknas som bostad i detta sammanhang) och då avgörs hemvistet istället av var man anses ha centrum för sina levnadsintressen, dvs till vilket land man har starkast personliga och ekonomiska förbindelser. Även denna sak behöver du dock diskutera med en bra skatterådgivare som kan något om svensk internationell skatt.

  Hälsningar,
  Jörgen

 32. Anders skriver:

  Hej. Jag undrar om det finns schablonbeskattade sparformer i Portugal typ ISK eller kapitalförsäkring. Kan jag annars behålla en schablonbeskattad kapitalförsäkring i Sverige och göra min aktieaffärer där trots att jag bor och lever i Portugal? Tacksam för svar.
  Hälsningar
  Anders

 33. Mats JE Persson skriver:

  Hej Jörgen.
  Jag och min fru planerar flytt till Portugal. Härav fråga angående nuvarande fordon som vi håller på att sälja utav samt exportera ett fordon som flyttgods till Portugal.
  Frågan är om får behålla ägarskapet på något fordon, enär vi har behov utav transportfordon bl.a. när vi kommer att vistas i stugan på sommaren ??

  MVH Mats

 34. Ray Mond skriver:

  Hej! Det nämns tjänstepensioner som undantagna från beskattningen i Portugal.
  Jag undrar vad som gäller för näringsidkares pensionsförsäkringar/pensionskapital?
  Mvh
  Ray Mond

 35. Ulf Bengtsson skriver:

  Funderade på att starta konsultfirma i Portugal. Om jag jobbar åt andra länder än Sverige kommer jag att skatta i Portugal 20%. Vad händer om jag fakturerar Svenska företag?

 36. Saeid skriver:

  Hej Jörgen
  Det är väldig bra diskussioner.
  Det var förklaringar på att (om jag har uppfattat rätt) om man bor i Portugal med NHR-status så tar verkan Sverige eller Portugal nån skatt på privat tjänstepension bara SINK på statlig del. Om vi skall ta fram siffror: Anta att jag går i pension vid 62 och flyttar till Purtogal med min fru. Första 5 åren får jag ca 35000 i pension före skatt som är fördelad på ca:
  12000 allmän pension, 3000 privat pension och ca 20000 tjänste pension varav hälften (10000) från privat och (10000) statlig. Då skall jag betala 20% SINK-skatt på (12000 allmän+10000 statlig tjänste pension =22000) och 0% på resten.
  d.v.s. jag betalar på ca 4000 sek i skatt på 37000. Första 5 åren. och sedan minskas pensionen men det gäller samma regler tills våra10 år i Purtugal. Vad händer sen med skatten efter 10 år? Min fru har ingen inkomst eller pension än så länge. Vad händer med min frus pension som hon kommer att ta ut efter att vi har bott i Portugal i 11 år?
  MVH
  Saeid

 37. Jan skriver:

  Hej,

  Kan man få NHR status om man skaffar boende i portugal men fru + barn bor kvar i villan i Sverige? Blir i så fall tjänstepensionen (från Norge) från privat arbetsgivare skattefri? Obegränsat skattskyldig i Sverige men med NHR med andra ord.

 38. Per Engdahl skriver:

  Hej Jörgen. Du skrev den 23 maj, 2017 kl. 16:16 (ngt förkortat)
  ”Hej Ingemar,
  Frågan om väsentlig anknytning till Sverige har (tack och lov) inte något med NHR-statusen i Portugal att göra. NHR-status i Portugal kan du få oavsett din anknytning till Sverige. Den saken avgörs istället av att ta du bosatt dig permanent i Portugal, dvs blivit resident där.

  Den som efter utflyttning från Sverige behåller väsentlig anknytning dit är fortfarande så kallat obegränsat skattskyldig i Sverige. Det innebär att personen fortfarande är skattskyldig i Sverige för i princip alla sina inkomster oavsett var i världen de uppstår. Sveriges rätt att ta ut skatt kan dock vara begränsad på grund av ett skatteavtal. För den som flyttat till Portugal kan det alltså vara så att skatteavtalet mellan Sverige och Portugal medför att Sverige inte får ta ut någon skatt trots att man har kvar väsentlig anknytning.

  Jag ställde frågan till skatteverket, och dom svarade:
  Man kan vara obegränsat skattskyldig i två länder samtidigt, men man kan bara ha skatterättslig hemvist i ett land åt gången. Om man på grund av väsentlig anknytning är obegränsat skattskyldig i Sverige så ska alla inkomster beskattas i Sverige. Däremot så kan Sveriges beskattningsrätt begränsas på grund av skatteavtal. Avgörande härvid är då vart man har sin skatterättsliga hemvist. Man tittar då på bosättningsförhållandena, stadigvarande vistelse, vart man har sin bostad, sina personliga och ekonomiska levnadsintressen m.m.

  Jag tolkar det som att enligt dig, så kan jag om jag flyttar till Portugal och tex behåller lägenhet i Sverige ändå få NHR status och skattefri tjänstepension, men enligt skatteverket så får jag inte skattefri tjänstepension i detta fall.
  Vem har rätt och vem har fel??

 39. Jörgen Grönlund skriver:

  Hej Per,

  Du kan vara obegränsat skattskyldig i både Sverige och Portugal. Hur en viss inkomst ska beskattas avgörs i en sådan situation av skatteavtalet mellan länderna. Enligt det svensk-portugiska skatteavtalet har endast det land där du har ditt hemvist enligt avtalet rätt att beskatta svenska tjänstepensioner från privat anställning. Eller med andra ord, även om du har väsentlig anknytning till Sverige så är det endast Portugal som får beskatta sådana pensioner om du har ditt hemvist i Portugal enligt avtalet.

  Jag tycker att Skatteverket säger samma sak i sitt svar så i detta fall blir alltså mitt svar att båda har rätt.

  Sen är det en annan sak att det ibland är svårt att avgöra var man har sitt hemvist enligt ett skatteavtal. Ofta landar det i att man får göra en bedömning av till vilket land man har de starkaste personliga och ekonomiska förbindelserna, något som i skatteavtalen brukar kallas för Centrum för levnadsintressena.

  Allt Gott,

  Jörgen

 40. Anders skriver:

  Hej

  Tack för informationen. Om jag förstått dig rätt så, om du uppfyller kraven för NHR vilket säger att man skall inrätta sitt liv i Portugal så som man bor där hela året.
  När man då fått sin NHR status och skaffat lägenhet bil osv så får inte Sverige beskatta min tjänstepension,
  Men betyder det att om jag är i Sverige 184 dagar ett år är tjänstepensionen fortfarande skattefri men jag uppfyller inte kraven för SINK eftersom jag är i Portugal 181 dagar.
  Så i detta fall ska man betala vanlig skatt för allmänna pensionen. Är det rätt uppfattat.

  Är SINK och NHR oberoende av varandra

 41. Jörgen Grönlund skriver:

  Hej Anders,

  Helt riktigt, NHR och SINK är oberoende av varandra.

  NHR är en särskild skattestatus som den som bosätter sig i Portugal kan få där. Den som har denna särskilda status skattar inte i Portugal för vissa inkomster, bland annat för pensioner från arbete utanför Portugal (det finns dock, som du säkert hört talas om, en diskussion om att Portugal ska ändra i NHR-reglerna och börja beskatta sådana pensioner).

  SINK är en särskild inkomstskatt för personer som endast är begränsat skattskyldiga i Sverige, dvs personer som inte är bosatta i, vistas stadigvarande i eller har väsentlig anknytning till Sverige.

  Även om man flyttat till Portugal och fått NHR status så kan man fortsatt vara obegränsat skattskyldig i Sverige (exempelvis till följd av väsentlig anknytning). Vilket av länderna som i den situationen har rätt att beskatta en viss inkomst bestäms av skatteavtalet mellan länderna.

  Om du har ditt hemvist (enligt skatteavtalet) i Portugal får Sverige inte beskatta tjänstepension från privat anställning. Allmän pension och pension från offentlig anställning får dock, trots att hemvistet är i Portugal, beskattas i Sverige. Vilken beskattning det blir i Sverige avgörs av om du är obegränsat eller skattskyldig där. I det förstnämnda fallet blir det vanlig inkomstskatt och i det sistnämnda blir det SINK.

  Hälsningar,

  Jörgen

 42. Jörgen Grönlund skriver:

  Hej Jan,

  Det är nog i och för sig inte omöjligt att få NHR-status i Portugal om du bosätter dig och vistas där även om familjen är kvar i Sverige.

  Det förhållandet att familjen bor kvar i villan i Sverige kommer dock normalt innebära att du anses ha kvar din väsentliga anknytning till Sverige och därför som huvudregel ska skatta där för alla dina inkomster oavsett var de uppstår (obegränsat skattskyldig). Om du samtidigt har NHR-status i Portugal kommer du alltså att vara skattskyldig i båda länderna. Vilket land som har rätt att beskatta dig för viss inkomst kommer därför att avgöras av var du anses ha ditt hemvist enligt det skatteavtal som Sverige och Portugal ingått.

  Jag tror för min del att det blir svårt att hävda annat än att du fortfarande har ditt hemvist (enligt skatteavtalet) i Sverige om familjen är kvar i villan där. Du kommer i så fall att beskattas för tjänstepensionen på vanligt sätt i Sverige.

  Hälsningar,
  Jörgen

 43. Björn Ljungberg skriver:

  Hej Jan.
  Har sedan den 1sept 2014 varit bosatt i Portugal och erhöll NHR status 31 december 2014.
  Under 2014 tog vi min fru och jag ut 360 000sek var ur vårt AB detta gjordes den 28/1 samt 2/4 2014 efter detta tog vår son över som gåva samtliga våra aktier 24/4 2114 efter detta sålde vi vårt hus 5/6 2014 ochsen flyttade vi den 1/9.
  I år 2017 har vi fått påbackning på vår skatt från Finansas i Portugal att vi skall betala skatt på utdelning med 8% eftersom Portugals beskattning på utdelning är 28% och ej20% som i Sverige.
  Kan detta vara rätt ? och hur skall vi bemöta detta ?
  Tacksam för svar!

 44. Jörgen Grönlund skriver:

  Hej Björn,

  Detta låter främmande. Om du har NHR-status i Portugal är utdelning från svenskt bolag normalt skattefri där. Här skedde ju dessutom utdelningen innan ni flyttade till Portugal.
  Jag tycker att du bör diskutera detta med en portugisisk skatterådgivare. Kanske är det bara fråga om ett missförstånd som kan redas ut med Finansas.

  Hälsningar,

  Jörgen

 45. Michael skriver:

  Hej hade bara en snabb fråga, hur är det om jag blir anställd av ett bolag i Portugal och hyr bostad och jobbar där, måste jag då sälja min bostad här

 46. Jörgen Grönlund skriver:

  Hej Michael,

  Nej, det finns inget tvång att sälja den svenska bostaden. Om du behåller den kommer du dock normalt att anses ha väsentlig anknytning till Sverige. Du kommer då i grunden att vara skattskyldig i Sverige för alla dina inkomster oavsett var i världen de uppstår. Frågan om var du ska beskattas för en viss inkomst kommer i så fall att avgöras av skatteavtalet mellan Sverige och Portugal. Om du enligt skatteavtalet anses ha ditt skattemässiga hemvist i Portugal kommer beskattningsrätten till de flesta typer av inkomster att finnas i Portugal och Sverige får inte beskatta dessa inkomster. Frågan om var man har sitt hemvist enligt ett skatteavtal (och vilket land som får beskatta vilken inkomst) är dock komplicerad och jag rekommenderar därför att du tar en diskussion med en skatterådgivare för att klargöra vad som gäller i just din situation.

  Hälsningar
  Jörgen

 47. Erik Dahlberg skriver:

  Hej,
  Vi funderar på att flytta tillbaka till Sverige om drygt ett år. Om ett av våra barn flyttar tillbaka ett halvår före oss (passar bäst för skolgången), hur påverkar det vår skattehemvist? Anser Sverige att vi ska beskattas i Sverige trots att vi och vårt andra barn bor kvar i Portugal.
  Hälsningar
  Erik

 48. Jörgen Grönlund skriver:

  Hej Erik,

  Man behöver egentligen ha en helhetsbild av er situation för att uttala sig om hur ni som familj påverkas skattemässigt om ett av barnen flyttar hem till Sverige före er andra för att gå i skola där.

  Högsta förvaltningsdomstolen har prövat ett fall där ett par flyttade från Sverige men där deras 16-åriga dotter stannade kvar i Sverige för att gå på internatskola där. I det fallet ansågs dotterns skolgång i Sverige inte medföra väsentlig anknytning till Sverige för föräldrarna.

  Om ni inte har något annat som knyter er till Sverige än barnets skolgång där så borde det i sig alltså normalt inte medföra att ni andra blir obegränsat skattskyldiga i Sverige. Men, som sagt, för ett säkert svar behövs en fullständig bild av era förhållanden.

  Nu frågar du specifikt om skattehemvist och om du med det menar var ni ska anses ha ert hemvist enligt ett skatteavtal så kommer även den saken att behöva avgöras avförhållandena i just ert fall. Om ni inte har några andra starka personliga eller ekonomiska förbindelser med Sverige kommer dock dotterns skolgång, enligt min mening, inte medföra att ert hemvist ändras givet förstås att ni har starkare förbindelser med det land där ni nu är bosatta.

  Vänliga hälsningar,
  Jörgen Grönlund

 49. Leif Wångerfelt skriver:

  Hej Jörgen
  Om vi skall flytta till Portugal och räknas som utflyttade och inte ha någon väsentliga anknytning till Sverige måste vi då sälja av de aktier och fonder som vi har i Svensk bank?
  Hälsningar
  Leif

 50. Jörgen Grönlund skriver:

  Hej Leif,

  För frågan om ni har eller inte har väsentlig anknytning till Sverige har det, enligt min uppfattning, inte någon större betydelse om ni har kvar depå hos en svensk bank.

  Om ni däremot skulle vara fortsatt obegränsat skattskyldiga i Sverige (till exempel på grund av väsentlig anknytning) så kommer frågan om vilket land som har rätt att beskatta en viss inkomst ofta att avgöras av var ni anses ha ert hemvist enligt det svensk-portugisiska skatteavtalet. Det skatteavtalet ger exempelvis endast det land där man har sitt hemvist rätt att beskatta pensioner från privat anställning.

  När man avgör var en person har sitt hemvist enligt ett skatteavtal blir det ofta fråga om att bestämma var man har något som kallas för ”centrum för sina levnadsintressen”, dvs till vilket land man har starkast personliga och ekonomiska förbindelser. Vid denna bedömning kommer en depå eller ett bankkonto i Sverige att vägas in (eftersom det är en ekonomisk förbindelse).

  Vänliga hälsningar,
  Jörgen Grönlund

 51. Rani skriver:

  Vi ska flytta till Portugal helt, under aug/sep 2018.
  Vi är gifta, vi har ej barn tillsamman, vi har vuxna barn sen tidigare förhållande.
  Vi bägge har skrivit testamente innan vi gifte oss, vi har äktenskapsförord (det som vi tog i boet innan är vårt enskilda egendom).
  Vi har inte skrivit i testamentet att svensklag ska gälla men vi vill att svensklag ska tillämpas.
  Räcker det att vi skriver ett tillägg att svensklag ska tillämpas eller måste vi skriva om testamente helt? Ska det vara skrivet Portugisisk, registreras hos notarie i Portugal?
  Kan du ta upp Testamente/ boende i Portugal/svensklag ska gälla.

  Tack för alla svar!
  Rani

 52. Henrik skriver:

  Hej, vi funderar på att flytta till Portugal eller Spanien med familjen. En viktig fråga är huruvida uttag från en Svensk Kapitalförsäkring beskattas samt även andra kapitalinkomster som utdelningar från aktieinnehav och försäljningar av aktier etc? Jag vet att i Spanien och Frankrike t.ex så beskattas inkomster från Kapitalförsäkring trots att inkomsten redan är schablonbeskattad i Sverige. Det är mycket svårt att oklart från myndigheter vad som gäller i olika länder så skulle uppskatta om nån har svar på frågan främst vad gäller Portugal men även Spanien. Tack

  • Jörgen Grönlund skriver:

   I Portugal beskattas uttag från försäkring normalt med 28 procent skatt. Beskattningsnivån sjunker dock i förhållande till kontraktstiden. Efter fem år är skatten 22,4 procent och efter 8 år är den 11,2 procent.

   När det gäller just kapitalförsäkring meddelad av ett svenskt försäkringsbolag så är det dock inte alls självklart att Portugal har rätt att ta ut denna skatt. En speciell bestämmelse i det svensk-portugiska skatteavtalet ger nämligen vid handen att endast Sverige har rätt att beskatta utbetalningar från svensk kapitalförsäkring och, som bekant, beskattar Sverige inte sådana utbetalningar. Jag menar för min del att utbetalningar från svensk kapitalförsäkring ska vara fri från portugisisk skatt men det finns lite olika uppfattningar i frågan. Jag rekommenderar därför att ni inför flytten diskuterar med er portugisiska skatterådgivare för att säkerställa att denne inte har någon annan uppfattning.

   När det gäller sedan gäller Spanien har du alldeles rätt i att uttag beskattas. Här finns det för övrigt anledning att vara mycket försiktig med att använda sig av en svensk kapitalförsäkring eftersom det kan vara så att den inte kvalificerar som en kapitalförsäkring enligt spanska regler. Jag rekommenderar att man istället tecknar en försäkring som är utformad enligt spanska regler, flera av de internationella försäkringsbolagen har sådana försäkringar om man nu inte vill teckna den i ett spanskt försäkringsbolag.

 53. Mats Persson skriver:

  Hej Jörgen!
  Jag är utflyttad från Sverige till Portugal sedan 1 år, och har NHR status. Kan jag öppna en svensk aktiedepå och handla med aktier var skall ev vinster då beskattas samt hur stor del?
  Mvh Mats

  • Jörgen Grönlund skriver:

   Hej Mats,

   Du kan ha en svensk aktiedepå och handla med aktier. Eftersom det då är fråga om att du kommer att köpa nya aktier så har Sverige inte rätt att beskatta dig för vinsterna. Och eftersom Sverige inte får beskatta så blir det portugisisk skatt (28%) på vinsterna trots att du har NHR-status. Detta att den skatteförmånliga NHR-statusen inte innefattar kapitalvinster är ett av huvudskälen till att många som flyttar till Portugal väljer att göra sina aktieinvesteringar från en kapitalförsäkring istället.

 54. Gunnel Kempe skriver:

  Hej!
  Jag och min man är skrivna i Portugal, skattehemvist Portugal och NHR status sedan 2,5 år. Vi skulle vilja köpa en mindre lägenhet i Sverige tillsammans med våra vuxna barn för att användas av oss och barnen vid tillfälliga övernattningar. Barnen kommer att äga 90% och vi 10%. Vi skänker barnen det belopp som motsvarar 90% av köpeskillingen. Vår fråga är huruvida detta köp kan innebära att svensk skattemyndighet kommer att kunna hävda att vi har ”väsentlig anknytning” till Sverige och därmed bli skyldiga att betala skatt i Sverige? Skulle också vilja höra om det finns några rättsfall/-prövningar betr. köp av bostad i Sverige inför flytt tillbaka till Sverige, dvs. kan vi börja planera för att flytta tillbaka till Sverige genom att köpa bostad i Sverige innan vår 5 åriga skattelättnadsperiod är avslutad och i.s.f. hur lång tid i förväg är det möjligt?

  • Jörgen Grönlund skriver:

   Hej Gunnel,

   Detta är en omfattande frågeställning så något uttömmande svar kan jag tyvärr inte ge i detta sammanhang. Jag försöker mig ändå på att säga något lite kort.

   Nog bör ni kunna köpa en övernattningslägenhet i Sverige givet att ni inte har några andra anknytningsfaktorer till Sverige. Som jag utvecklat i annat svar på denna sida avgörs frågan om väsentlig anknytning av en samlad bedömning i det enskilda fallet och ju mer man har som knyter en till Sverige desto större är sannolikheten för att man har väsentlig anknytning. Det finns en hel del domstolsavgöranden där köp av övernattningslägenhet efter utflyttning inte gett upphov till väsentlig anknytning. Skatteverket anser för sin del att tidsfaktorn är av stor betydelse och det finns de som menar att det bör ha gått fem år efter avresan från Sverige innan övernattningslägenhet förvärvas. Min uppfattning är dock att det inte behöver ha gått så lång tid som fem år utan att 2,5 år räcker. Det finns även kammarrättsavgöranden som stödjer denna uppfattning. Men, som sagt, det är förhållandena i det enskilda fallet som avgör. Det finns därför skäl för er att diskutera saken med en skatterådgivare innan ni köper lägenheten så att det blir rätt givet just er situation.

   När det gäller förvärv av bostadsfastighet som förberedelse till återbosättning i Sverige finns det inte några särskilda regler ifråga om tidpunkt och annat. Det är ju vanligt förekommande att man köper en bostad innan man flyttar tillbaka till Sverige. Samma resonemang som ovan gäller i princip. Innan man faktiskt bosätter sig i bostaden eller börjar vistas där stadigvarande är den ju närmast att jämföra med ett fritidsboende och ett sådant får man ha utan att det i sig ger upphov till väsentlig anknytning. Men här är ofta fråga om ett större objekt och då finns anledning till större försiktighet. Av försiktighetsskäl tycker jag att ni bör avvakta med att köpa det framtida permanentboendet i Sverige till dess att ni varit utanför Sverige i mer än fem år. Det är ju också mycket viktigt att ni därefter inte vistas i den nya bostaden i Sverige i någon större omfattning innan det att ni avser att skattemässigt återbosätta er här.

 55. Per-Erik Isaksson skriver:

  Jag skall flytta till Portugal i höst men har inte fått huset sålt. Därför så har vi hyrt ut det till nästa sommar då vi gör ett nytt försök att sälja. Frågan är om jag skall skriva mig i Portugal och söka om NHR status ändå? Den gäller ju i 10 år. Eftersom jag har väsentlig anknytning till Sverige måste jag skatta där men då huset är sålt kan jag väl då bli befriad från skatt på privat tjänstepension?

  • Jörgen Grönlund skriver:

   Hej Per-Erik,

   Helt riktigt, så länge du har kvar den gamla permanentbostaden får du räkna med att du anses ha väsentlig anknytning till Sverige och att du alltså fortsatt är skattskyldig i Sverige för alla dina inkomster oavsett var i världen de uppstår. Detta innebär detta dock inte automatiskt att du ska skatta i Sverige för din privata tjänstepension. Skatteavtalet mellan Sverige och Portugal ger nämligen beskattningsrätten för sådan inkomst till det land där man har sitt hemvist enligt skatteavtalet. Som jag har utvecklat i annat svar på den här sidan är frågan om var man ska anses ha sitt hemvist enligt ett skatteavtal mycket komplicerad men om huset nu är uthyrt och sedan säljs inom ett år finns det nog goda möjligeter (beroende på omständigheterna i övrigt förstås) att argumentera för att ditt hemvist finns i Portugal. Du skulle i så fall redan i höst efter flytten till Portugal börja kunna ta ut din privata tjänstepension utan svensk skatt.

   Men, som du säger, inget hindrar att du flyttar till Portugal och får NHR-status där redan nu men avvaktar med att ta ut pensionen till dess att den väsentliga anknytningen upphört. Det har ju den fördelen att du då inte behöver undersöka närmare var du egentligen ska anses ha ditt hemvist enligt skatteavtalet.

 56. Mats Eriksson skriver:

  Hej,
  Min hustru och jag har nyligen flyttat till Portugal och är skrivna där sedan en vecka ungefär. Igår sålde jag mina fonder på svenskt ISK. Kommer jag att få betala skatt på vinsten? I I så fall till vilket land? Inser att jag borde sålt fonderna på ISK för några månader sedan, då jag fortfarande var bosatt i Sverige, men nu är det som det är.
  MVH
  Mats (Private Banking-Kund)

  • Jörgen Grönlund skriver:

   Hej Mats,

   Någon svensk skatt på vinsten blir det inte (bland annat eftersom de ligger på ett ISK.

   Om det är gäller fonder som du köpte på ditt ISK före det att du flyttade till Portugal så är det min uppfattning att vinsten ska vara skattefri också i Portugal om du har NHR-status där. Skatteavtalet mellan Sverige och Portugal ger nämligen, menar jag, Sverige rätt att beskatta en sådan vinst och därmed ska den vara skattefri i Portugal för den som är NHR. Att Sverige de facto inte beskattar vinsten spelar ingen roll. Du bör dock för säkerhets skulle stämma av detta också med din portugiska skatterådgivare.

 57. Per Nordin skriver:

  Hej,

  Jag avser att flytta till Portugal och ta ut men tjänstepension på tre år. Det finns de som påstår att om man tar ut tjänstepensionen på så kort tid som tre år så godkänner inte Portugal att den fråntas beskattning i Portugal`(NHR) . Är det ngt du hört ngt om ?

  • Jörgen Grönlund skriver:

   Ja, jag har hört alla möjliga svar på frågan om under hur kort eller lång tid man kan ta ut sina pensioner utan att Portugal anser att fråga är om något annat än pension. Svenska tjänstepensioner kan ju normalt inte tas ut på kortare tid än fem år och även om saken, mig veterligen, inte prövats i portugisisk domstol så är alla portugiska rådgivare jag pratat med eniga om att detta är en tillräckligt lång tid för att det ska vara fråga om sådan pension som inte ska beskattas i Portugal när man är NHR. Jag tror för min del, men detta är alltså inte något jag vet helt säkert, att tre år är en för kort utbetalningstid.