I huvudet på en entreprenör: Raka pensionsråd, tack

Peter Eriksson | Koll på pensionen | 31 mars 2016 |

Pension och försäkring kan ju halka hur långt ner som helst på en företagares lista över önskeämnen att ta itu med. Vad är det rakaste svaret på de vanligaste funderingarna? Kanske detta, hämtat från ett middagsbord.

Jag var på middag för en tid sedan och där kom jag i samspråk med en av gästerna, Jonas, som visste att jag arbetar med pensionsfrågor. Han driver ett företag tillsammans med en kompanjon med vilken han har byggt upp företaget från grunden. De har drygt ett hundratal anställda i dagsläget och omfattas av kollektivavtal.

Jonas hade några funderingar kring pensioner och försäkringar. Hans första fråga handlade om pension. ”Alltså, för anställda är det ju ganska självklart att de frågar om lön och vilken pension de ska få när jag anställer personal och det blir ju lätt för mig att svara på. Det är lika för alla och följer av kollektivavtalet. Men kan du svara mig på hur jag och min kompanjon ska göra?”

Låter som alla andra
En inte helt lätt fråga utan att veta så mycket om Jonas situation. Men jag försökte:
”Ja, det beror på …” började jag men blev tvärt avbruten. ”Nu börjar du som alla försäkringsfolk jag träffar. Ingen kan ge ett tydligt besked”.
”Jo, men vänta lite. Det beror på när du tänker pensionera dig och hur stor pensionsinkomst du vill ha, vilket i sin tur beror på hur du vill leva när du lämnat arbetslivet.”

Sedan ställde jag de frågorna i tur och ordning och Jonas insåg när han svarade att det beror ju lite på diverse saker. Han menade också att ”den allmänna pensionen kan man ju inte räkna så mycket med”. Den uppfattningen delas av bland annat LO som anser att dagens pensionssystem missgynnar många av deras medlemmar. Här kan du läsa rapporten.

Vad vi ändå kom fram till var att Jonas allmänna pension skulle blir ganska så god jämfört med genomsnittssvenskens pension, eftersom han arbetat i många år och tagit ut löner nära eller över intjäningstaket i den allmänna pensionen. Då hans mål är att pensionera sig vid 60 kom vi fram till att han utöver allmän pension behöver runt 6 miljoner i pensionskapital. Han kommer då få en för honom tillräcklig pension som troligen inte kommer att beskattas med mer än kommunalskatt.

Om sjukdomen slår till
Vi lyckades även hinna med hans behov av inkomst om han skulle bli långvarigt sjuk och hur skyddet för hans familj borde se ut. När jag frågade om hur hans nuvarande försäkringsskydd täcker behoven himlade han med ögonen:
”Jag vet inte hur många försäkringar jag har och i hur många bolag. Jag förstår inte varför man inte kan samla ihop allt till ett ställe för att få en samlad bild?”
Det kan ju bli ett problem med många försäkringar men det finns möjlighet att flytta vissa av försäkringarna. Fördelen är inte bara att man samlar ihop pensionskapitalet, man kommer även bli av med den fasta kostnaden på de försäkringar man flyttar.

Mitt avslutande råd var att han träffar sin försäkringskontakt och ber om en total sammanställning för att få en överblick, frågar om vilka försäkringar som kan flyttas utan negativa konsekvenser och att han ställer frågor så fort han inte förstår syftet med de förslag som hans kontakt presenterar.

Till Jonas vill jag avsluta med att tacka för frågorna och för att jag får använda dig som exempel för att guida fler framåt, på pensions- och försäkringsfronten.

En kommentar

  1. Trude Andersen skriver:

    Jag undrar på vilka försäkringar jag behöver vid eventuell sjukdom om man väljer pensionera sig vid 61 och fortsätter driva enskild firma.

Skriv en kommentar

Vi ber dig som lämnar kommentarer att respektera svensk lag, särskilt med hänseende på personuppgiftslagen. Genom att registrera dig för att lämna kommentarer samtycker du till att vi behandlar dina personuppgifter enligt personuppgiftslagen

  • (will not be published)

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>