Regeringen backar: Skrotar det kritiserade 3:12-förslaget

Thomas Erikson | Koll på skatten | 30 augusti 2017 |

Regeringen drar nu tillbaka den föreslagna skattehöjningen för småföretagare, kring de så kallade 3:12-reglerna. Även höjningen av skiktgränsen för statlig marginalskatt skrotas. Beskedet innebär att det även under 2018 blir 20 procents skatt på utdelning.

På en presskonferens i lördags, 26 augusti, meddelade finansminister Magdalena Andersson att den kritiserade förändringen i 3:12-reglerna skrotas. Ett efterlängtat besked bland flertalet av landets småföretagare och av näringslivet.

Beskedet satt dock hårt inne. Det är först efter en tids hot från alliansen och SD om att begära misstroendevotum mot ansvariga ministrar, om regeringen försöker driva igenom skattehöjningar, som en riksdagsmajoritet är emot förslaget.

Hotet om misstroendevotum har visat sig vara ett skarpt och kraftfullt politiskt vapen. Statsminister Stefan Löfven tvingades alldeles nyligen att möblera om i sin regering då två ministrar fick avgå inför hot om misstroendeförklaring mot ansvariga statsråd i den så kallade it-skandalen på Transportstyrelsen.

Läs mer: Sälj företaget effektivt – så gör du!

20 procents skatt på utdelning även 2018

Om regeringens besked innebär att alla delar av förslagna ändringar av skatten uteblir återstår att ske. Merparten av förslaget kommer dock säkerligen läggas i malpåse. För småföretagarna innebär beskedet därför att det även 2018 blir 20 procent skatt på utdelning som ryms inom det så kallade gränsbeloppet (förslaget var att höja till 25 procent). Det innebär också att det kommer att vara oförändrade regler om att utnyttja anställdas löner som underlag för att beräkna gränsbeloppet.

Notera dock att det är valår 2018 och att efter valet finns inget som hindrar att en starkare regering åter försöker få igenom de föreslagna skattehöjningarna.

Läs mer: Kompanjonavtal: Slipp svågern som oönskad delägare

Guide till 3:12-reglerna

För de som vill veta mer om hur 3:12-reglerna fungerar kan läsa mer i ett tidigare inlägg på Make it. Vi har även skrivit om vad det innebär att ta lön eller utdelning.

En särskild fråga är om den lättnad som föreslogs för att underlätta för den äldre generationen vid vissa generationsskiften kommer att genomföras, trots att regeringen nu tvingats backa på skattehöjningarna. Den utredning som fick i uppdrag att gå igenom frågan ansåg att en sådan lättnad skulle införas. Regeringen var med på noterna. Hur det blir nu när skattehöjningarna uteblir återstår att se.

Här hittar du som vill läsa mer regeringens samtliga överväganden om 3:12-reglerna.

Prenumera på nyhetsbrevet Scale up!

Skriv en kommentar

Vi ber dig som lämnar kommentarer att respektera svensk lag, särskilt med hänseende på personuppgiftslagen. Genom att registrera dig för att lämna kommentarer samtycker du till att vi behandlar dina personuppgifter enligt personuppgiftslagen

  • (will not be published)

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>