Spara smart: Hur rustar du företaget för framtiden?

Roger Törnkvist | Steget före | 8 augusti 2016 |

För fonder och andra finansiella instrument är historisk avkastning ingen garanti för framtida avkastning. Värdet på dina fondandelar och andra finansiella instrument kan både stiga och falla och det är inte säkert att du får tillbaka det insatta kapitalet.

Som företagare behöver du kapital till många olika saker, både nu och framöver. Ett av de bästa och enklaste sätten att rusta företaget för olika utgifter, är att månadsspara. Hur kommer du igång?

Precis som för oss människor så har företaget sin egen livscykel. Det startas, ska drivas, förhoppningsvis expandera och slutligen lämnas över till någon, kanske inom familjen, eller säljas. I alla dessa faser finns behov av kapital till ett flertal olika saker och ansvaret ligger på företagaren.

Det är klokt att dela upp företagets sparande i några olika delar. Ett buffertsparande behövs för oförutsedda utgifter som exempelvis att en maskin går sönder eller säsongsvariationer i verksamheten. Hur stor en buffert bör vara varierar utifrån företagets verksamhet, storleken på företaget och var i livscykeln företaget befinner sig.

Planera dina investeringar
Nästa byggsten i sparandet är att planera för framtida investeringar. Det kan gälla en expansion av företaget, nyanställning, större lokal eller nya inventarier. Avslutningsvis har vi den mer långsiktiga delen av sparandet. Det handlar bland annat om företagaren och de anställdas pensioner, förvaltning av företagets överskott samt hur du vill att företaget ska fortleva när du väljer att lämna verksamheten.

Läs mer: Hur ser företagets sparande ut?

Med en bra sparandeplan skapar du som företagare trygghet och möjligheter för såväl företaget, som dig själv och dina anställda på både kort och lång sikt. Ett mycket bra och enkelt sätt att komma igång och löpande hantera sparandet är att månadsspara.

Genom att ha automatiska överföringar varje månad, till ett konto eller – om du driver ett aktiebolag – ett fondkonto, blir sparandet en naturlig del i företagets löpande finanser. Eftersom investeringen vid ett månadssparande sprids till olika tidpunkter och olika marknadslägen, så undviker du också att hela investeringen görs vid ett tillfälle när exempelvis fondkurser kan vara tillfälligt höga.

Du som har enskild firma, läs mer här:

Skattejuristen tipsar: Enskild firma får inte placera i aktier

2 kommentarer

 1. Elisabet skriver:

  Jag har för mig att man som enskild företagare inte får spara företagets medel i fonder? Det är bara AB som kan göra det? Men det står inget i artikeln om denna viktiga skillnad, vad jag kan se med ett snabbt getöga.

 2. Roger skriver:

  Hej Elisabet,

  Tack för din återkoppling, och du har helt rätt. Gällande enskild firma så fungerar inte fondsparande. Vi har nu tydliggjort det i artikeln.

  Med vänlig hälsning

  Roger Törnkvist

Skriv en kommentar

Vi ber dig som lämnar kommentarer att respektera svensk lag, särskilt med hänseende på personuppgiftslagen. Genom att registrera dig för att lämna kommentarer samtycker du till att vi behandlar dina personuppgifter enligt personuppgiftslagen

 • (will not be published)

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>