Så fungerar pensionering utomlands för företagare

Peter Eriksson | Koll på pensionen | 29 juni 2016 |

Ett allt större antal svenskar pensionerar sig utomlands. Vilka regler och skatter gäller då och vad ska du som företagare tänka på i förberedelserna?

Tidigare har det mest varit det varma klimatet i södra Europa som lockat. Frankrike har varit favoritlandet men även Portugal, Spanien och Malta är populära pensioneringsländer. Det har dessutom varit ekonomiskt fördelaktigt eftersom det varit billigare att leva i södra Europa och sist men inte minst är skattetrycket där många gånger lägre än i Sverige.

Det viktigaste för dig som företagare är att skaffa ett pensionsskydd som ger trygghet för framtiden oavsett om företaget går bra eller dåligt och oavsett om du är frisk eller blir sjuk. Det gäller att ha ett minst lika bra skydd som dina anställda har.

Fördela inkomsterna klokt

Du som är företagare har dessutom möjlighet att fördela dina inkomster under din livstid på ett fördelaktigt sätt genom att ta ut överskottet av verksamheten som lön, pension, utdelning eller att sälja ditt företag inför pensioneringen. Här kan du läsa mer om detta i ett tidigare inlägg.

Om du väljer att avsätta en del av överskottet i rörelsen till tjänstepension kan du skaffa dig en ”option” att ta ut överskottet som pension utomlands.

När pensionen betalas ut från Sverige till ett annat land bestäms skatten av tre saker:

* Skattesatsen i Sverige för pensionsutbetalningar till bosatta utomlands.
* Skattesatsen i bosättningslandet.
* Dubbelbeskattningsavtalet mellan Sverige och bosättningslandet. I dubbelbeskattningsavtalet bestäms hur skatteintäkterna skall fördelas mellan länderna.

Vanligast att skatta där du är bosatt

När det är Sverige som har beskattningsrätten tar Sverige ut en särskild inkomstskatt (SINK) för den som är bosatt utomlands, som uppgår till 20 procent av inkomsten. Det vanligaste är dock att det är bosättningslandet som har rätten att ta ut skatten.

Du kan inte med säkerhet veta hur skattesituationen kommer att se ut i varje land när det är dags för dig att gå i pension. Du kan dock räkna med att det vid var tidpunkt finns möjlighet att pensionera dig i något land i södra Europa med andra skattesatser än i Sverige. Du kan, som en förberedelse, skaffa dig en option på att ta ut en del av överskottet i verksamheten som lågbeskattad pension utomlands genom att placera överskottet i tjänstepension.

Skulle en flytt utomlands sedan inte bli av så har du hur som helt säkerställt en bra levnadsstandard som pensionär här hemma i Sverige.

5 kommentarer

 1. Per Wiklandet skriver:

  Jag tycker att det är rent oansvarigt att skriva denna artikel och inte ens nämna direktpension.

 2. Abubakar ismail mohamed skriver:

  Om jag vill bosätta i africa jag vill väta
  Tack

 3. Richard Berg skriver:

  Hej. Vilket är idag det mest fördelaktigaste land att flytta till inom Europa, skattemässigt sett? M.v.h.

 4. cecilia hannerz corsello skriver:

  jag skulle vilja flytta utomlands, antingen Spanien eller Frankrike. Vilket är bäst ur skattesynpunkt. Jag har 2 lgh i Sthlm och har inte ngn tanke på att sälja dem samt ett företag som är vilande. Kan jag definitivt flytta utomlands och betala endast skatt i det landet, Frankrike eller Spanien jag önskar bo i ???? Jag är svensk pensionär dvs 67 år. Tackar på förhand Vänligen Cecilia Hannerz Corsello

 5. cecilia hannerz corsello skriver:

  Jag samtycker till att ni behandlar mina personuppgifter enligt personuppgiftslagen

Skriv en kommentar

Vi ber dig som lämnar kommentarer att respektera svensk lag, särskilt med hänseende på personuppgiftslagen. Genom att registrera dig för att lämna kommentarer samtycker du till att vi behandlar dina personuppgifter enligt personuppgiftslagen

 • (will not be published)

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>