Säkra din privatekonomi: ”Ta den hjälp som finns när du bygger företaget”

Belgin Fortaci | Steget före | 1 januari 2018 |

Entreprenörskap är något som uppmärksammas mer och mer på ett positivt sätt, vilket är jättebra. Det är de nya och framförallt växande företagen som skapar de nya jobben i Sverige. Men vi måste också prata om enkla sätt att undvika tuffa smällar.

Att driva företag är mångas dröm idag. Under 2017 var entreprenör det fjärde mest populära jobbet – efter projektledare, ingenjör och administratör – när svenskar rankade olika yrken.

För många år sedan fick en person i min närhet möjlighet att bli delägare i det företaget han jobbade på. Med stor entusiasm och framtidstro tackade han ja. Men tyvärr blev det inte som han tänkt sig.

Läs mer: Fem saker att fixa första tiden som entreprenör

Stora ekonomiska förluster – i onödan

Han hade inte gjort sin research och kunde inte speciellt mycket om företagande i sig. Det ledde till stora ekonomiska förluster och ett krossat självförtroende som drabbade honom själv men också hans familj.

Det tog många år att komma tillbaka. Lite i onödan. Med rätt avtal på plats och lite mer grundläggande koll hade han och hans familj sluppit de tuffa åren.

Det är lätt att vara efterklok men lärdomen är att han borde ha tagit hjälp innan han gav sig in på den företagsresan. Mitt tips till är att använda det ekosystem som faktiskt finns för den som vill starta företag.

Läs mer: Femtech, grön kemi och vatteninnovation – Sveriges hetaste nya startups utsedda

Gratis hjälp och stöd för företagare

Gör din grej och följ din dröm, men spring inte in i det utan att ha tagit den hjälp som finns. Du kan få en hel del rådgivning och stöd gratis. På Make it:s systersajt Get started, hittar du en översikt över olika aktörer som stöttar företagare.

Här och här kan du dessutom läsa mer i tidigare Make it-inlägg.

Prenumera på nyhetsbrevet Scale up!

Skriv en kommentar

Vi ber dig som lämnar kommentarer att respektera svensk lag, särskilt med hänseende på personuppgiftslagen. Genom att registrera dig för att lämna kommentarer samtycker du till att vi behandlar dina personuppgifter enligt personuppgiftslagen

  • (will not be published)

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>