Vem hjälper företag som vill skala upp verksamheten?

Fredrik Josefsson | Steget före | 30 november 2016 |

En ny rapport visar att det finns gott om hjälp när du drar igång ditt bolag. Men när det är dags att skala upp bolaget syns en klar brist på backup.

Startup-stöd? Javisst. Skala upp-stöd? Nja. En rapport presenterades ganska nyligen som ett betänkande av Entreprenörskapsutredningen Entreprenörskap i det tjugoförsta århundradet (Statens offentliga utredningar SOU 2016:72). Rapporten ringar in en brist på stöd för företag i tillväxt, i den så kallade scale-up-fasen.

Det är otroligt intressant att vi i Sverige i dag har byggt upp ett väldigt starkt nät kring företag i start-up-fasen. Där står både kommersiella och statliga finansierade aktörer ”på kö” för att stötta med allt ifrån kapital, kompetens och struktur till lokaler och gratis kaffe.

Läs mer: Dags för expansion – så hittar du finansiering!

Men när ett företag väl har lämnat den ombonade miljön som omgärdar startups, då blir det plötsligen kalla handen från alla parter som precis tidigare har varit så välvilliga. Då räknar alla kallt med att problemen är över och prövningarna är som bortblåsta.

Stöd under skala upp-fasen saknas

Stämmer verkligen det med den verklighet som möter företagaren? Som precis har börjat anställa, fått sin första någorlunda stabila kundbas och lyckats betala de första preliminärskatterna i tid?

Nej, tvärt om. I rapporten slås det fast att vi i dag varken behöver fler offensiva åtgärder riktade mot startups eller riktade mot större, etablerade företag. Däremellan är det däremot bekymmersamt tomt på uppbackning. Se bilden nedan.

scale-up-stod-2

 

Något som egentligen är fullständigt bakvänt då det är i scale-up-fasen de verkliga åtgärderna och uppbackningen behövs. Det är då det snabbt blir komplext med både gällande HR, utlandsetablering, olika former av expansionsfinansiering. Eller bara att få ordning på den ständigt sinande likviditeten.

Först då som betalningsförmågan finns

Vad som är ännu mer förvånande, gällande avsaknaden för anpassade och relevanta stöd, är att det ju är först nu som företagen får en betalningsförmåga. Det är nu som de faktiskt kan investera i att skapa sig en bättre förmåga och stärkt konkurrenskraft.

Läs mer: Nya 3:12-reglerna – hur påverkas du av förslaget?

Det här är något som omgående behöver ses över om vi ska säkerställa att vi kan generera nya och spännande framtidsföretag. Företag som tar sig vidare från startup-hajpen och blir till innovativa och expansiva aktörer med sikte på världsmarknaden.

Vad säger du som företagare? Känner du igen dig? Och vilken hjälp eller vilket stöd skulle du vilja ha, i scale-up-fasen?

Prenumera på nyhetsbrevet Scale up!

5 kommentarer

 1. Ulrik Jönsson skriver:

  Det man som entreprenör ständigt får höra från banken är att, nu är det konsolidering som gäller eller att soliditeten är inte tillräcklig hög. I min värd är det bara utveckling och expansion som gäller annars så blir du omkörd och missar tåget.

 2. Annica Thorberg skriver:

  Bra artikel. Det stämmer bra. Jag har tid drivet ett bolag och tagit in riskkapital i såddfasen, suttit i en inkubator och fått en massa stöd. Nu driver jag ett annat bolag sen flera år. Har en anställd på deltid o vi växer och skulle gärna anställa 2 till o heltid f så mkt uppdrag är på väg in. Men jag både säljer, marknadsför och utför och hinner knappt ta hand om alla föfrågningar så behöver fler f att kunna växa f växer gör bolaget. Tyvärr långsamt p g a det ni skriver. För vågar inte anställa på heltid pga likviditet. Tar därför in lite underkonsulthjälp men några av de bästa jag inget hellre vill knyta t företaget ( vi söker kompetens som inte så många har) vill hellre bli anställda på heltid. Så då återstår lån o det vill jag inte ta f att anställa. Istället blir det 60 timmars veckor. Vet inte hur jag ska skapa rätt tillväxt o våga skala upp? F skalbart är företaget o skapa arb tillfllen kan jag men svårt när det blir så höga fasta kostnader på en anställd, som ju behöver tid att växa in i rollen och bli ”lönsam”.

 3. Fredrik Josefsson skriver:

  Tack Ulrik och Annica för era kommentarer. Det är ni som bygger vår framtid – er framgång är därmed betydelsefulll för oss alla.
  Jag tar med mig era kommentarer in i arbetet för ett förbättra oss inom dessa områden.
  Hälsningar, Fredrik

 4. kenth Gidlund skriver:

  Har under 30-tal år arbetat med att hjälpa företag i kris och sedan skala upp. Kan nämna företag jag varit inblandad i. T ex Polarvagnen, Scandiakonsult, var med i ABBs renodlingsprocess vorld Wide, etc. Jag är intresserad av att ställa upp som bollplank.
  Hälsar Kenth Gidlund

 5. Patrik Edgren skriver:

  Bra initiativ. Ska man skaffa större kostym och anställa eller förbli egenföretagare? Dela risken med någon? Ta del av någon annans kunskap?