Hur gör du för att slippa jaga nya medarbetare?

Mikael Hansson | Nöjda medarbetare | 27 januari 2016 |

Om din personal trivs får ditt företag ofta bra rykte hos potentiella, framtida medarbetare och du slipper lägga krut på att ersätta personal. Det är lättare sagt än gjort, att skapa nöjda medarbetare. Men det finns några knep.

Att värdera sin personal och vara en attraktiv arbetsgivare blir allt viktigare i dagens näringsliv. Framförallt inom högkvalificerade arbeten där det är svårt att hitta personal med rätt kompetens är det viktigt att behålla och utveckla sin personal för att undvika onödig och dyr nyrekrytering.

Jag läste häromveckan en intressant artikel om arvtagaren till Nyåkers Pepparkakor som i Veckans Affärer berättar att han medvetet håller en lönenivå som ligger 10-15 procent högre än sina konkurrenter för att få behålla medarbetare. Han ger dem också trygghet i form av ett löfte att aldrig sälja bolaget till något riskkapitalbolag.

Inre och yttre belöning
Men vad är det egentligen som motiverar människor i arbetslivet och får dem att prestera bra? En som forskat mycket på ämnet är Lars Häsänen som är psykolog och forskare på Stockholms Universitet. Han talar mycket om inre och yttre belöning för att förstå vad som ger människor motivation.

Yttre motivation handlar om ökad lön eller andra förmåner som belöning vid väl utfört arbete. Inre motivation handlar mer om en djupare psykologisk motivation som är likartad för människor. Utför vi en arbetsuppgift på ett bra sätt får vi en positiv känsla i oss själva vilket kan räcka som belöning, har vi däremot tråkiga arbetsuppgifter kan yttre belöningar såsom höjd lön fungera som motivation.

Även författaren Daniel H Pink har skrivit om inre och yttre motivation i den prisbelönta boken Drive: The surprising truth about what motivates us.

Intressant läsning om att skapa nöjda medarbetare finns också här i form av 13 tips – alltifrån mentorskap, informella ”stanna-kvar-möten” och att fira delmål eller ge beröm till att ha koll på hur medarbetares livsvillkor ändras och anpassa förmåner och jobbvillkor utifrån det.

Vad anser du vara viktiga motivatorer för personalen i ditt företag och hur arbetar du för att behålla din personal? Dela gärna med dig av dina bästa tips.

Skriv en kommentar

Vi ber dig som lämnar kommentarer att respektera svensk lag, särskilt med hänseende på personuppgiftslagen. Genom att registrera dig för att lämna kommentarer samtycker du till att vi behandlar dina personuppgifter enligt personuppgiftslagen

  • (will not be published)

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>