Vilka är en startups största utmaningar?

Wilhelm Nisser | Skapa lönsamhet | 22 november 2016 |

Håller affärsidén och finns marknaden där? Hur snabbt kan vi växa och har vi råd med det? Och när är det klokt att släppa in fler ägare? Finansieringsexpert Wilhelm Nisser ringar in en startups största utmaningar och ger tips.

Det finns en rad knäckfrågor och gemensamma utmaningar för startups. Men till att börja med, vad är egentligen skillnaden mellan ett nystartat företag och det som kallas en startup?

Definitionen som brukar användas för en startup är ”ett företag byggt för tillväxt”. Något som ställer andra krav på entreprenören, om hur affärsidén och visionen ska bli till verklighet. Det är helt enkelt lite mer utmanande, än att starta ett företag för ”smör och bröd”.

Det är inte för inte som man ständigt återkommer till frågor som affärsidé, hitta rätt medarbetare och rätt investerare, bygga en infrastruktur för företaget, och att utveckla försäljningen. ”Functioning speed” måste dessutom finnas där, jämt.

Utmaning för startup att släppa greppet

Håller affärsidén och finns marknaden där? Hur snabbt kan vi växa och har vi råd med det? Idén och företaget blir vår baby, som vi så ogärna släpper greppet om. Ofta kommer man inte vidare för att man inte vill släppa in andra ägare i företaget. Kapitalbrist kan helt enkelt ta död på idé och vision.

Läs mer: Hur bygger du ditt start-up-dream-team?

Du ska inte vara rädd för att bjuda in investerare i din vision, det finns så många som vill vara med. Men var noga med vem du bjuder in. Om ni inte har samma bild av vart ni är på väg och hur ni ska göra det tillsammans så kan det bli dyrbart. Här och här hittar du några av Make it:s inlägg om konsten att hitta kapital.

Framgångsfaktorer hos snabbväxare

Ett bra exempel på en startups utmaningar finns för övrigt i företaget Reco:s utveckling som du kan läsa om här, via Make it:s intervju med vd Tobias Basilius. Sedan verksamheten tog fart har lönsamheten i stort sett fördubblats varje år. 2015 omsatte Reco drygt 15 miljoner kronor med ett positivt resultat.

Jag ser mycket av det som gör en entreprenör stark, i Reco:s resa:
1. En tydlig affärsidé som är förutsättningen för att kunna utveckla bolaget.
2. Ägaren har kunnat attrahera riskkapital.
3. Vd har haft förmågan att förstå och anpassa företaget när han inte kom framåt så snabbt som han hoppades. När ekonomin tröt och utvecklingen inte gick som tänkt, då fick han dra ner i organisationen och göra ett omtag.
4. Vd förstår att företagets fortsatta tillväxt kräver att de är organiserade från fler utgångspunkter än att bara sälja. Med andra ord måste de jobba mer med andra metoder för att säkra tillväxten.

Fokus, närvaro och att förhålla sig till både idé och verklighet – det är viktiga pusselbitar för en startup, skulle jag säga för att summera. Och ibland går det fortare än man någonsin kunde tro, andra gånger får man stanna upp, ändra vägen och fortsätta.

Vilka frågor eller utmaningar står du inför i ditt bolag? Berätta gärna och tveka inte att ställa frågor till mig här i kommentarsfältet nedan.

Prenumera på nyhetsbrevet Scale up!

 

En kommentar

  1. Ibrahim skriver:

    Hej kan jag få tips vart man kan hitta investerare?

Skriv en kommentar

Vi ber dig som lämnar kommentarer att respektera svensk lag, särskilt med hänseende på personuppgiftslagen. Genom att registrera dig för att lämna kommentarer samtycker du till att vi behandlar dina personuppgifter enligt personuppgiftslagen

  • (will not be published)

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>