Femtech, grön kemi och vatteninnovation – Sveriges hetaste nya startups utsedda

Hållbart företagande | 22 september 2017 |

Ett biobaserat mensskydd som kvinnor i låglöneländer har råd med. En produkt som spar miljontals liter vatten via tvättmaskiner varje år. Och grön kemi som ordnar flygbränsle av skogsavfall. Sveriges hetaste nya startups diskuterade hållbarhet på Venture cup-finalen i Lund.

Affärsutvecklare Elin Westerberg och Sofia Hellsten skrev nyligen ett debattinlägg på Di Digital om ”femtech”: ”Smarta innovationer för den kvinnliga kroppen är en bristvara och världens bolag har missat möjligheten att tjäna miljarder på en bortglömd men kapitalstark grupp”.

Precis det handlar en av årets hetaste startups om, som just korats till årets Game Changer i Sverigefinalen av Venture cup. Företaget Next Period, baserat i Norrköping, har tagit fram ett miljövänligt biobaserat mensskydd som fungerar en hel dag.

Affärsidén växte fram i samband med att grundaren Louise Berg jobbade med en internationell dokumentärfilm om mens.

– I låglöneländer är det ofta svårt att få tag på skydd. Bristen gör att kvinnor och flickor inte kan gå till skolan eller arbetet, säger grundaren Louise Berg och tillägger:

– Det finns en global trend som gynnar oss, det ligger i tiden med produkter som bidrar till kvinnors hälsa och självständighet. Att skapa ekonomisk, social och miljömässig hållbarhet är alla lika viktiga mål i min företagsprofil.

Läs mer: Budgeten: Så blir skatten 2018 för dig som är företagare

Utbytte idéer på workshop om hållbarhet

Louise Berg och representanter för de övriga 14 finalistföretagen i Venture cup deltog på en workshop om hållbarhet, i regi av Venture Cup-partnern SEB, för att utbyta idéer och diskutera utmaningar.

– Workshopen gjorde tydligt att det finns massor att lära av varandra, säger Isabella Palmgren, en av grundarna av företaget Mimbly, som bland annat valts ut av Ikea för att tänka ut nya lösningar inom smarta hem och miljöteknik.

Det började som ett examensarbete med uppdraget att ta fram en hållbar lösning kring vattenbrist. Nu finns företagets första uppfinning – en två decimeter djup modul som kopplas till tvättmaskinen.

– Med den analyseras och renas tvättvattnet, och tester pekar på att upp till 80 procent av vattnet kan återvinnas. Miljontals liter vatten sparas samtidigt som energiförbrukningen går ner, förklarar Isabella Palmgren.

Läs mer: Experttips: Så blir du attraktiv som leverantör och partner

Flygbränsle av skogsavfall istället för olja

En liknande insats för miljön, fast på koldioxidfronten, hoppas det Sundsvallsbaserade Organofuel Sweden kunna göra med sina innovationer.

– Det är väldigt inspirerande att träffa andra här i Lund med liknande tankar om hållbarhet, säger Italo Sanhueza, vd för Organofuel Sweden som utsetts till årets Impact Maker i Venture cup:s Sverigefinal.

Med restavfall från papperstillverkning som startmaterial vill Organofuel minska beroendet av råolja.

– Vid papperstillverkning blir 25-30 procent av trädet avfall. Med grön kemi och ingenjörskonst tar vi tillvara det för att framställa biokemikalier, biomaterial och biodrivmedel. Studier har visat att koldioxidutsläppen kan minska med upp till 90 procent, jämfört med vid oljeanvändning, säger Italo Sanhueza.

Prenumera på nyhetsbrevet Scale up!

VINNARE I SVERIGEFINALEN AV VENTURE CUP 2017

Startup of the year:
Next Step Dynamics

Team: Karthik Srinivasan, Nooria Dariab, Fredrik Berlind, Surya Vempati, Sriram Cherukuvada
Ort: Malmö

Impact Maker:
Organofuel Sweden
Team: Samson Afewerki, Luca Deiana, Armando Cordova, Claes-Göran Beckeman, Anders Niclazon, Italo Sanhueza
Ort: Sundsvall

Game Changer:
Next Period
Team: Louise Berg, Helena Halonen & Hjalmar Granberg
Ort: Norrköping, Stockholm

Top Tech:
Next Step Dynamics
Team: Karthik Srinivasan, Nooria Dariab, Fredrik Berlind, Surya Vempati, Sriram Cherukuvada
Ort: Malmö

Student Superstart:
Tracy

Team: Artan Mansouri, Mikaela Pedersen, Lucas Rodes, Yasir Jedra, Petter Hultin, Allan Jacob, Jannis Papadopoulos & Linus Hagberg
Lärosäte: Kungliga Tekniska Högskolan
Ort: Stockholm