Founder Institute-coachen: 7 viktiga steg för en startup

Steget före | 16 februari 2017 |

Silicon Valley-baserade acceleratorn Founder institute är nu igång i Stockholm, med mentorer från bolag som Soundtrack your brand, Igotcha och Fishbrain. I veckan coachades blivande företagare, på eventet How to start a startup. 

Susanne Birgersdotter, grundare av bland annat spelbolaget Igotcha, kallar sig för en luttrad entreprenör. Nu är hon en av supercoacherna som knutits an till Founder institute för att få fler att våga ta steget och starta ett techbolag i Sverige.

FAKTA/ FOUNDER INSTITUTE
* Startup-acceleraton Founder institute, med bas i Silicon Valley har precis etablerat sig i Sverige.
* Målet är att sporra fler att bli tech-entreprenörer, via ett 14 veckor långt utvecklingsprogram och ett antal mentorer som själva är vd:ar och grundat företag.
* Founder institute finns i dag i 60 länder – i över 130 städer – och har hittills hjälpt entreprenörer att lansera över 2 000 företag.

Susanne Birgersdotter växte upp i en entreprenörsfamilj och fortsatte själv på det spåret. Hon har erfarenhet från olika branscher och för fem år sedan kastade hon sig rakt in i appvärlden.

Det började med att hennes dotter kom hem från skolan och behövde hjälp med multiplikationstabellen.

– Det måste finnas en bra app för det, tänkte jag, och började leta. När jag inte hittade någon som dottern tyckte var bra, så utvecklade jag en själv. Jag är varken programmerare eller utvecklare, men om andra kunde så skulle väl jag också klara det, säger Susanne Birgersdotter.

Läs mer: Klubben – skräddarsytt initiativ stärker framgångsrika bolag

Specialister runt om i världen

Susanne googlade ”hur gör man en app” och via sajten Upwork hittade hon frilansande specialister runt om i världen som kunde hjälpa henne.

– Jag satt vid mitt köksbord på kvällarna och kommunicerade med en programmerare i Ukraina, en designer i Polen och en utvecklare i Nepal.

Tillsammans skapade de appen Kids math feud på tolv språk, grunden till företaget Stockholm Applications Laboratory, där Susanne sedan i rask takt skapade ytterligare 14 appar på ett år.

Det stora genombrottet kom med appen 5:2 Hälsodieten. Den lanserades med stor precision, exakt samma dag som Michael Mosley kom till Sverige för att signera sin bok. Susanne Birgersdotter hamnade på Expressens löpsedel fyra gånger under samma månad och blev kallad hälsoexpert.

Läs mer: Supercoachens 3 tips – Så går du från idé till bolag

Gjorde succé i helt ny bransch

För ett par år sedan fick hon en idé till ett spel som skulle vara platsbaserat precis som pokémon go. Spelet Igotcha har utvecklats i bolaget med samma namn och rönt stort intresse från investerare. 14 personer arbetar nu för fullt med spelet som lanseras i år.

– Det är både roligt och lite skrämmande att vara i den här branschen som jag från början inte kunde något om. Jag har lärt mig så otroligt mycket på de här fem åren, säger Susanne Birgersdotter och fortsätter:

– Jag har nog gjort alla missar som man kan göra. Jag var blåögd, tyckte att allt var roligt och åkte på några smällar. I dag är jag mer luttrad som entreprenör.

Det är få kvinnor som grundat spelbolag. Susanne har varit på möte med potentiella investerare som frågat efter vd:n. Hon fann sig dock snabbt:

– Hade ni gjort er hemläxa hade ni vetat att Igotcha har en kvinnlig vd.

Läs mer: Smarta samarbeten: Så växer ditt företag snabbare

Di Digital listade nyligen 24 kvinnor som formar tech-Sveriges framtid, i en artikel som du kan läsa här, med fokus på att allt fler kvinnliga makthavare och entreprenörer tar plats i tech-sektorn. Samtidigt efterlyses fler kvinnliga tech-entreprenörer som förebilder, för att få ännu fler att våga ta steget och satsa på sina företagsidéer, vilket du kan läsa mer om här.

SUSANNE BIRGERSDOTTER: 7 RÅD TILL STARTUP-GRUNDAREN

1. Prata med människor om din idé. Kolla med familj, vänner och kollegor om de tror på den.

2. Ensam är inte stark. Jag tror på nätverk där man delar med sig av erfarenheter och hjälper varandra, inte bara dricker vin och äter wraps. Jag rekommenderar de kvinnliga nätverken 4Good och SEB:s Klubben.

3. Var försiktig med utgifter i början. Jobba hemifrån, anställ inte medarbetare och spara lite pengar till marknadsföring. Om du inte är bra på ekonomi så ta hjälp – man måste ha kontroll.

4. Gör en riktigt bra affärsplan. Den är viktig att visa för investerare och gör det enklare att få kapital. Skriv en grund och ta hjälp med att finslipa den.

5. Skaffa en mentor!

6. Var noggrann med bakgrundskollen när du anställer. Och arbeta gärna med vänner men bara om de har en kompetens som du inte har.

7. Investerare gör en bakgrundskoll på dig – gör en på dem också!

Prenumera på nyhetsbrevet Scale up!