Ge ditt tech-företag expressfart på tillväxtresan

Skapa lönsamhetSteget före | 12 november 2018 | , , , , ,

Är det möjligt för företag att växa och utvecklas snabbare, utan att tappa kontrollen på tillväxtresan? Ja, menar SEB och tillväxtexperten Pelle Tornell, som 2017 lanserade ScaleUp Academy i Sverige. Nu öppnar ansökningarna till 2019 års upplaga av programmet, samt till helt nya ScaleUp Academy Tech, anpassat för tech-företag.

Inom ScaleUp Academy får utvalda företag coachning och experthjälp för att i realtid och praktiken utveckla verksamheten, vässa strategierna och hantera tillväxtutmaningar. Programmet är ettårigt och bygger på ScaleUp-metodiken, som har sitt ursprung vid universitetet MIT i Boston.

I januari är det dags för nästa omgång av ScaleUp Academy. Parallellt slår ScaleUp Academy Tech upp portarna, för första gången någonsin. Men varför behövs ett eget tillväxtprogram för företag med tech-inriktning? Pelle Tornell, som är ensam i Sverige om att vara certifierad i ScaleUp-metodiken, säger:

– Tillväxt är extra viktigt inom tech-sektorn, där en ”the winner takes it all”-situation ofta råder. Den som först lyckas skala upp får stora konkurrensfördelar, som i många fall leder till marknadsdominans. Snabbhet är avgörande.

Han fortsätter:

– När vi har utformat ScaleUp Academy Tech har vi anpassat programmet för att prioritera hastighet. Dessutom har vi tagit in experter på scale-ups inom tech från Silicon Valley. Företagen som deltar kan räkna med att genast börja tillämpa de mest kraftfulla metoder som finns för att skala upp tech-bolag.

Läs mer: Tillväxtföretag formar framtiden

Tillväxt ger ännu mer tillväxt

I början av året genomförde Svenskt Näringsliv en enkätstudie om tillväxtproblem inom tech-sektorn. Den visade att ”företagets lönsamhet” ses som ett betydligt större hinder för tillväxt bland tech-företag än företag i allmänhet. Pelle Tornell kommenterar det så här:

– När vi tittar på effekterna hos de företag som har tillämpat ScaleUp-metodiken fullt ut så är vår uppskattning att de kan uppnå två till tre gånger snittlönsamheten i sin bransch. Det skapar en riktigt bra grund för att fortsätta växa med egna medel.

På sikt hoppas Pelle att ScaleUp Academy Tech ska bidra till att stärka den svenska tech-sektorn som helhet.

– I takt med att fler tech-företag börjar använda den kraftfulla ScaleUp-metodiken, och den verkligen sätter sig, kommer det att bli lättare för fler startups att växa och hävda sig i den internationella konkurrensen.

Läs mer: TEST: Fyra typer av scaleup-entreprenörer – vem är du?

Testa ScaleUp-metoden under en dag

Den 4 december ordnar SEB och Pelle Tornell Scaleup Masterclass Tech, som ger dig chans att prova på ScaleUp-metodiken under en dag. Läs mer och anmäl dig till ScaleUp Masterclass här.

Ansökningarna till 2019 års ScaleUp Academy och ScaleUp Academy Tech har också öppnat. Om du vill söka till någon av dem med ditt företag hittar du allt du behöver veta här.

Läs mer: Så tar du ditt företag förbi de 5 vanligaste tillväxthindren

Skriv en kommentar

Vi ber dig som lämnar kommentarer att respektera svensk lag, särskilt med hänseende på personuppgiftslagen. Genom att registrera dig för att lämna kommentarer samtycker du till att vi behandlar dina personuppgifter enligt personuppgiftslagen

  • (will not be published)

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>