Gertrud Köver: ”Jag köper upp bolag på de marknader vi vill in på”

Skapa lönsamhet | 11 april 2017 |

– Under 2016 förvärvade vi ett israeliskt tech-bolag som är nyckeln för vår framtida tillväxt, säger Gertrud Köver, CFO av EasyPark har som företagsidé att digitalisera parkeringsindustrin.

EasyPark finns på nio marknader i Europa samt i Australien och jobbar med både B2B- och B2C-kunder. Företagets vision handlar om att hjälpa städer att styra sitt trafikflöde och att hjälpa bilister att hitta och betala sin parkering digitalt. EasyPark äger inte några egna parkeringar utan förmedlar parkering för städer och privat p-operatörer.

När du fick företagsidén, vad var det första du gjorde? 
– Nuvarande form av EasyPark är en historik av uppköp av liknande bolag och samgåenden av dessa. Jag kom in i koncernen 2015 och som CFO ligger en stor del av mitt fokus på att bygga nästa steg det som vi kallar ”find”. Alltså att hjälpa användaren att på effektivast sätt hitta en parkeringsplats, vilket är nästa del i utrullningen av att digitalisera industrin.

Läs mer: Klubben – skräddarsytt initiativ stärker framgångsrika bolag

Vad händer just nu?
– I den fas som bolaget befinner sig i behöver vi teknisk spetskompetens och 2016 förvärvade vi ett israeliskt tech-bolag som är nyckeln för vår framtida tillväxt. Jag arbetar aktivt med att köpa upp och integrera bolag på de marknader som vi vill finnas på och ta in dem i EasyPark-strukturen.

Hur har du hittat finansiering?
– EasyPark har ett positivt kassaflöde och kan finansiera de flesta investeringar och uppköp från egen kassa. Vid större transaktioner finansierar vi dessa med banklån. Verdane Capital är sedan 2012 majoritetsägare (62 procent).

Läs mer: Smarta samarbeten: Så växer ditt företag snabbare

Vilket har varit det största hindret och hur har du tagit dig förbi det?
– Det största hindret för vår tillväxt är de offentliga upphandlingar som vi behöver vinna för att kunna erbjuda våra tjänster i en stad. Vi ser även en utmaning med bankernas ökade kortsäkerhet. EasyPark hanterar stora volymer av transaktioner primärt kortbetalningar med i princip obefintlig fraud. 3D secure och andra säkerhetsåtgärder från bankerna begränsar vår förmåga att snabbt och enkelt förmedla parkering till våra användare.

Vem/vilka har stöttat dig eller lärt dig mest på vägen, med företaget?
– Styrelsen.

Vilka är dina tre bästa tips till andra som nyss startat företag?
– Förstå hur affärsmodellen ska kunna skalas upp och generera kassa. Behåll fokus. Och lita på din mage.

Läs mer: Så lyckas du med ditt företag – råden från superentreprenörer

Prenumera på nyhetsbrevet Scale up!