Så får du fart på verksamheten när gig-ekonomin växer

Steget före | 28 juni 2017 |

De fasta anställningarna spås bli färre framöver. Allt fler startar eget som konsulter. Men hur navigerar du rätt i den nya gig-ekonomin? It-entreprenören Pernilla Ramslöv, grundare av Nox Consulting, vet. Hon har initierat the Gig Economy Year.

Gig-ekonomin. Vad innebär det och hur förhåller vi oss till det? För snart sex år sedan grundade Pernilla Ramslöv Nox Consulting med Mats Norman. I dag har de sex anställda i Sverige, två i London samt ett nätverk med 1000 egenföretagare som kärna.

Pernilla Ramslöv lägger även krut på att lära andra entreprenörer att förhålla sig smart till utvecklingen mot färre fasta anställningar, mot en så kallad gig-ekonomi.

Läs mer: Gig-ekonomin – den nya flexibla arbetsmarknaden

Många svenskar väljer att starta konsultbolag, en trend som växer extra snabbt inom it-sektorn, vilket Nox Consulting – som omsätter knappt 200 miljoner kronor – märker av. Företagets nätverk växer med fem konsulter i veckan.

4 TIPS FÖR FÖRETAGSSTARTEN
1. Formulera dina mål och affärsplan. Men gör det inte för omständligt, inledningsvis räcker det med några rader om vad du vill uppnå.
2. Gör en enkel budget. Utgå från den minsta lön du tänker att du kan klara dig på under första året. Då kan du minska den ekonomiska pressen i början innan uppdragen kommit in. Prata gärna med en bank- eller försäkringsrådgivare för att sätta upp bl a en pensionslösning.
3. Se över ditt nätverk – det finns många som kan hjälpa dig med bra kontakter. Det finns även olika typer av säljbolag, mäklare och nätverk som kan leda dig till gig.
4. Var rädd om ditt varumärke – som egenföretagare lever du mycket på dina referenser.

– När folk hör av sig tittar vi på fyra parametrar: bakgrund, specialistkompetens, vad de är för typ av person och vad de brinner för att göra. Utifrån det matchar vi in dem: vilka kunder de passar för och i vilka roller.

Gig-ekonomin förändrar vår syn

I USA är gig-ekonomin redan rätt etablerad och varannan amerikan beräknas arbeta på konsultbasis år 2020. Även i Sverige lär gig-ekonomin ändra hur vi ser på arbete. Utvecklingen är otroligt viktig för Sverige, menar Pernilla Ramslöv.

– Det här är början på en gigantisk förändring av vår framtida arbetsmarknad. Det är en stor rörelse mot att hitta mening i jobbvardagen. Det handlar också om att skapa nya jobb när arbetstillfällen försvinner, till exempel via robotisering.

Läs mer: Nya spelregler med gig-ekonomi – hitta rätt kompetens

För Pernilla Ramslöv är det viktigt att delta i samhällsdebatten, så att det skapas bättre förutsättningar för företagare. Hon har även initierat the Gig Economy Year med ett antal aktiviteter i ämnet.

Du har bland annat skrivit en bok om hur man lyckas i gig-ekonomin?

– Ja, den är skriven tillsammans med egenföretagarna i NOX nätverket och heter Fixa giget! – 100 tips som får dig att lyckas som egenföretagare inom gig-ekonomin. Jag talade på uppdrag av Tillväxtverket i Almedalen. Det blev startskottet, och sedan i augusti släpper vi ett nytt kapitel sista torsdagen i varje månad.

Snart startar ni även events, en slags Gig Academy, för dem som vill ta steget att bli egenföretagare?

– Ja, det är på gång. Hur gör man till exempel för att få uppdrag? Och hur funkar det med sjukförsäkringar och pension. Det är så många olika frågor du ställs inför. Vi ska bidra med vår kunskap för att underlätta för de som vill ta steget som egen.

Prenumera på nyhetsbrevet Scale up!