Hur ser företagets sparande ut?

Steget före | 5 juli 2016 |

Om ditt företaget har en överlikviditet kan det vara dags att fundera på ett regelbundet sparande. Så här gjorde företaget C4 Städkonsult för att komma igång.

C4 Städkonsult AB grundades 1997 och erbjuder tjänster inom städservice. Företaget drivs av Ingrid Edvardsson och sonen Kim Edvardsson, som sporrades av låg ränta och tog tag i företagets sparande.

Kim Edvardsson C4

Kim Edvardsson

Hur ser företagets sparande ut? Hur har ni placerat pengarna?
– Vi avsätter 30 000 kronor per månad – ungefär så mycket vi har över varje månad – och pengarna placeras i 4-5 olika fonder. Vi har inte själva tid att vara aktiva placerare utan väljer att ta hjälp med valet av fonder. Vår bank kommer med tips och förslag och hittills har vi följt deras linje. Vanligtvis ses vi en gång om året för att följa upp resultatet av placeringarna.

Varför har ni valt att placera i fonder?
– Räntan på ett sparkonto är för dålig i dag och vi vill ha ett sparande som är ”säljbart” om vi behöver pengarna. Som exempel kan jag berätta att företaget för något år sedan köpte en fastighet och då sålde vi en del av fondsparandet för att betala kontantinsatsen.

Hur kom ni igång med företagets månadssparande?
– Vi hade helt enkelt samlat en del pengar på hög i kassan och vi hade också en buffert på ett sparkonto. Den låga räntan fick oss att ta tag i sparandet och tänka nytt.

Har du några tips till andra företagare som vill börja spara regelbundet?
– Precis som vi, så har nog de flesta mindre företagare inte tid att tänka så mycket på sitt sparande, det är fullt upp med att driva verksamheten. Men det finns ju råd att få, när det gäller sparandet. Det hjälpte oss att komma igång.

Läs mer: Spara smart: Hur rustar du företaget för framtiden?