Investerare: ”Så övertygar ni oss”

Hitta finansiering | 20 september 2016 |

Hur ökar du chansen att få del av venture capital-bolagens pengar? Och vad ska du absolut inte säga? Här är investerarens tips.

sabinawisander

Sabina Wizander, investment advisory manager på Creandum förklarar hur du ska tänka om du vill få finansiering från företaget.

Vilka bolag letar ni efter?
– Vi letar efter bolag med miljardpotential. Det vi söker är techbolag, men det är å andra sidan ett väldigt brett begrepp idag. Digitala tjänster summerar det nästan bättre. Vi investerar mellan 5 och 50 milj kronor första gången vi går in i ett bolag. Ska du ta in mindre pengar än så, kan du såklart prata med oss om framtiden, men det finns andra investerare som går in tidigare.

Vad ökar chansen att ni ska investera i ett bolag?
– Be om en introduktion från någon som känner oss. Kommer du via en rekommendation hamnar du automatiskt högre upp på priolistan. Vi investerar dessutom mycket i personer, snarare än idéer. Se alltså till att ha ett starkt team på plats. Kan ni också kommunicera att ni har stora ambitioner så är mycket vunnet. Vi träffar cirka 1500 bolag per år och investerar i ungefär 10 av dem, det kan vara bra att veta.

Läs mer: Venture capital-rekord: Så får du del av kapitalet

Vad vill du inte höra?
– Ett vanligt fel företag gör är att hävda att de inte har någon konkurrens. Ett annat är att vara för hemlighetsfull med sin idé. Prata inte heller om att sälja ditt bolag om fem år – det är inte långsiktigt.

Vilka är de vanligaste misstagen?
– Ett av de vanligaste misstagen vi ser i bolag som har det tufft är brist på fokus. Se till att ha en exakt bild av vad ditt företag ska ägna sig åt. Att inte kunna dina siffror utantill, utan att kika i pappren, är inte heller bra. Jag menar inte bara på intäkts- och utgiftsnivå. Har du till exempel koll på anskaffningskostnad för kunder i olika kanaler? Konvertering i din säljtrappa?

Läs mer: Backing Minds: ”Vi ska hitta företagen andra missar”

En kommentar

  1. […] ta del av investerarnas pengar då? Och vad vill investerarna absolut inte höra? Så här svarar Sabina Wizander på […]