Karma-grundaren: ”En bekräftelse på att vi är rätt ute”

Hitta finansiering | 20 september 2016 |

Du har fem minuter på dig. Hur övertygar du investerarna? Entreprenören bakom matsvinn-företaget Karma vet.

En investerare la ett bud direkt efter presentationen och ytterligare två hörde av sig dagen efter.

– Det kändes superroligt, en bekräftelse på att vi är rätt ute med vår idé, säger Elsa Bernadotte, en av grundarna till Karma, en social tjänst som hjälper företag att minska sitt matsvinn.

Hon deltog vid SEB:s senaste Innovation Forum, där innovatörer möter potentiella investerare. Det var i mitten av maj som potentiella investerare bjöds in för att ta del av innovativa idéer från sex uppstartsbolag. Upplägget är enkelt, fem minuter per bolag för att sälja in idén, fem minuters frågestund och sedan mingel och nätverkande.

Läs mer: Venture capital-rekord: Så får du del av kapitalet

Flera investeringsbud

Karmas affärsidé är att erbjuda restauranger, caféer och bagerier att sälja ut mat, som annars skulle slängas till rabatterat pris – att fungera som en mötesplats mellan säljare och köpare och samtidigt bidra till att minska matsvinnet.

Och idén föll alltså i god jord. Redan under minglet kom det första konkreta investeringsbudet och dagen därpå kom ytterligare två. Men, några investeringar har ännu inte skett.

– För tillfället befinner vi oss inte i någon konkret investeringsrunda, men på sikt kan det vara av intresse och därför är det värdefullt att knyta kontakter och bygga långsiktiga relationer, säger Elsa Bernadotte.

Hon startade redan 2013 företaget Pop Fruits, som importerar och säljer ”fryst frukt på en pinne”. Pop Fruits är som en nyttig glass och består enbart av 100 procent frukt. Med hjälp från bland annat SEB expanderade verksamheten och i dag har Pop Fruits försäljning i Sverige, Holland, Spanien och inom kort även i fler länder i Europa.

Läs mer: Konsten att pitcha din affärsidé

Men, Elsa Bernadotte har fler entreprenörsidéer och i september förra året startade hon tillsammans med Hjalmar Ståhlberg Nordegren, Ludvig Berling och Mattis Larsson det nya företaget Karma. De tre andra medgrundarna har också entreprenörserfarenhet och har tillsammans sjösatt företaget Responster, som utvecklat ett mobil- och webbaserat enkätverktyg.

Karma står precis inför den första expansionsfasen. De har utvecklat en app (ännu så länge enbart för Iphone) och har knutit till sig de första betalande företagskunderna. Till hösten inleds marknadsföringen på allvar.

Vad var mest värdefullt med att delta vid Innovation Forum?

– Det är en bra arena för att knyta kontakter såväl med potentiella investerare, som med andra start up-företag, som kan vara intressanta att samarbeta med.

– Det är värdefullt att få testa sina idéer och få feedback. Det hjälper en att se var det finns brister eller utmaningar med affärsidén. Vi brukar uppmuntra investerare att komma med sina tuffaste frågor. Det är av dem man lär sig allra mest, säger Elsa Bernadotte.

Läs mer: Investerare: ”Så övertygar ni oss”

En kommentar

  1. Aron Mostafi skriver:

    Hej!
    Trevlig artikel. Glad att läsa att det finns fortfarande angegerade människor som med sina genialiska idé och angegemang för fram miljötänkande. Ser verkligen framemot att få läsa/höra om hur utvecklingen går framåt.
    Mvh
    Aron Mostafi