Klara-Maria Mach: ”Jag gör Sverige rikare på entreprenörer”

Skapa lönsamhet | 10 april 2017 |

– Tänk på dina kunder i allt du gör. Och tillåt dig själv att ta en rejäl paus ibland, säger Klara-Maria Mach, grundare och vd för Entreprenörden som främjar entreprenörskapet i Sverige via rådgivning och eventet Entreprenörddagen.

Klara Maria Mach driver en blogg med namnet Entreprenörden som är grunden till företagets verksamhet, allt för att diskutera verkligheten bakom entreprenörskapet.

Hon driver även nystartade Entreprenörden Productions, med visionen att arbeta med att lyfta entreprenörskap i media.

– Bolagens motto är ”Jag gör Sverige rikare på entreprenörer”.  Målet med nystartade Entreprenörden Production är att omsätta 10 miljoner kronor i år. Där har jag två anställda men har outsourcat uppdrag till ytterligare 15 personer. För Entreprenörden är målet att omsätta tre miljoner kronor i år och där har jag tre anställda och uppdrag outsourcat till till fyra personer.

Läs mer: Växa-stödet: Billigare att nyanställa även i aktiebolag?

När du fick företagsidén, vad var det första du gjorde?
– När det gäller Entreprenörden: Jag köpte domännamnet och startade upp bloggen. Började planera inlägg och schemalägga dessa. Angående Entreprenörden Productions: Planen var att hitta samarbetspartners bland annat produktionsbolag. Så det blev till att mejllbomba profiler som hade koppling och leta i kontaktnätverket.

Hur har du hittat finansiering?
– För Entreprenörden: Väldigt tidigt började jag ha samarbeten och kunde fakturera. Men partners är det viktigaste för mig – utan dem är det väldigt svårt. Angående Entreprenörden Procutions: Investerare och Almi-lån.

Vilket har varit det största hindret hittills och hur har du tagit dig förbi det?
– Största hindret var när det var fyra dödsfall i familjen inom 14 månader. En ganska tung period där det mentala blev svajigt, vilket ledde till att jag inte var så taggad utan enbart körde på. Det tärde på kropp och själ. Jag tog mig genom det med mycket stöttning från nära och kära, men också för att jag själv tog en paus och kort sagt sket i allt. Jag fick mig själv att varva ner och andas.

Läs mer: Experttips: Så blir du attraktiv som leverantör och partner

Vilka har stöttat dig eller lärt dig mest på vägen, med företaget?
– Det har varit olika typer av stöttning under vägen. Min familj och sambo är inte entreprenörer eller företagare vilket gör det svårt för dem att förstå alla situationer. De stöttar mest för att man ska kunna hålla humöret uppe. Därefter har jag haft olika mentorer på vägen som har stöttat mer kring ”företagskriser” och funderingar.

Vad är dina tre bästa tips till andra som nyss startat företag?
– För det första: Skaffa dig en mentor. I början är det många frågetecken och funderingar. En mentor hjälper dig att bolla idéer och kan lätt stötta dig ur jobbiga situationen. Däremot får du inte tänka att mentorn löser dina problem – du måste själv stöta på gupp för att lära dig hantera dem. För det andra: Tillåt dig att ta en paus. Tar du dig inte tiden att andas ut och vila huvudet så kommer din kreativitet samt produktivitet att minska. Sist men inte minst: Kunden är allt! Du finns inte utan dina kunder. Därför måste du tänka på dem i första hand, i allt som du gör.

Läs mer: Så lyckas du med ditt företag – råden från superentreprenörer

Prenumera på nyhetsbrevet Scale up!