KÖPA BOLAG: ”Det tog ett halvår att komma överens om priset”

Nya ägare | 4 oktober 2017 |

Mer än var femte småföretagare vill sälja sitt bolag de närmaste åren. Hur gör du för att hitta rätt bolag för dig? Josefin Sjöblom vet. Hon är på god väg att få snurr så sitt förvärv, inredningsföretaget Dennys home.
– Du ska aldrig betala för potential. Betala för hur bolaget ser ut idag.

Inredningsföretaget Denny’s home har funnits i drygt 20 år, med välkända varumärken i webbshoppen och i den fysiska butiken i Gustavsberg i Stockholm. I februari i år klev Josefin Sjöblom in som ny ägare, med en vision om att modernisera och digitalisera bolaget.

– Jag letade efter ett bolag att gå in i, där jag kunde förbättra verksamheten och få fart på försäljningen. Jag har alltid haft en brinnande passion för inredning. Och jag tycker om att ha lite att bita i, att strukturera om och utveckla.

Alla bitar föll på plats när Denny’s home lades ut till försäljning.

– Jag kände ”wow, this is it”. Jag älskar inredning och visste att jag ville ha ett bolag där jag kunde gå in och vässa affärstänket och styra upp organisationen.

Läs mer: Experttips: Tänk på det här när du köper ett bolag

Sekretessavtal för större insikt

Josefin Sjöblom kontaktade ägarna, skrev på ett sekretessavtal för att få en djupare insikt i bolaget.

– Utöver resultat- och balansräkning, marginaler, omsättning och diverse andra nyckeltal tittade jag bland annat på vilken e-handelsplattform företaget hade. Jag noterade också att affärssystem saknades, lagret fanns inte digitalt, säger Josefin Sjöblom.

Ganska snabbt bestämde hon sig för att hon ville ta över hela bolaget inklusive ansvaret för anställda, inte bara köpa loss varumärket och lagret.

– Det är en stor fördel att de befintliga avtalen fortsätter att rulla. Annars skulle värdefulla varumärken försvinna. Hade jag startat något från grunden hade det tagit mig år att få in de här stora prestigefulla leverantörerna om jag ens hade lyckats, konstaterar Josefin Sjöblom.

Läs mer: Gertrud Köver: ”Jag köper upp bolag på de marknader vi vill in på”

Rimlig värdering inför köpet

En av de stora utmaningarna kring att köpa ett företag är ofta att komma fram till en rimlig värdering av bolaget. Många väljer att ta hjälp redan här i företagsaffären. Så även Josefin Sjöblom.

– Jag tog hjälp av en bra revisor som jag litar på, samtidigt som jag bollade med en vän som är förvärvsansvarig på ett större bolag, som är van att räkna på affärer. Parallellt fick en annan bekant som haft företag och gått in i flera bolag ta del av allt underlag. Jag fick tre relativt likartade summor, berättar Josefin Sjöblom.

– Du ska aldrig betala för potential, betala för hur bolaget ser ut idag, tillägger hon.

I februari i år var affären i hamn, efter flera månaders förhandling med säljarna om köpesumman.

– Det tog ett halvår innan vi var överens om ett pris. Det g-å-r att få ner summan. Ge ett bud och se till att ha dina motiveringar klara, när ägaren kommer med argument kring ditt bud.

Den första tiden i bolaget ägnade Josefin Sjöblom åt att prata med företagets åtta medarbetare och få örnkoll på verksamheten.

– Jag är ganska van att få en uppgift i knäet och sedan skaffa mig koll på läget. Jag är bra på att fråga mig fram. Nu inventerar vi lagret och får in det i datorn, i ett nytt affärssystem som snart är på plats. Nästa steg är att sjösätta en ny e-handelsplattform. Det skapar helt andra möjligheter för oss. Första året städar och strukturerar jag, sedan ska jag gasa försäljningen, konstaterar hon.

Läs mer: Budgeten: Så blir skatten 2018 för dig som är företagare

Vad har varit största utmaningen hittills efter bolagsköpet?

– Likviditeten har varit tajt vid något tillfälle. Jag kan ha 600 000 kronor i leverantörsfakturor en och samma vecka. Men checkkrediten har räckt. Och det där blir lättare och lugnare allteftersom, när du känner din verksamhet. Mycket av det som jag har lagt tid på börjar dessutom ge effekt nu.

Vad är du extra nöjd med att du fick med på pränt i avtalet?

– Jag såg till exempel till att det stod i avtalet att de gamla ägarna inte fick driva samma typ av verksamhet inom ett visst antal år, för att de inte skulle plocka med sig kunderna. Samtidigt var en av ägarna kvar i bolaget ett halvår för kompetensöverföring. Det var en förutsättning för att jag skulle köpa bolaget.

Vad skulle du göra annorlunda, vid ett bolagsköp idag?

– Jag skulle vara ännu mer noga i avtalet, med exempelvis en klausul kring ansvaret kring tidigare händelser i bolaget.

Läs mer: Kompanjonavtal: Slipp svågern som oönskad delägare

JOSEFIN SJÖBLOMS 5 TIPS NÄR DU KÖPER ETT BOLAG

1. Avtalet. Lägg mycket tid på avtalet. Var supertydlig i texten, i definitioner och se till att täcka in olika aspekter, exempelvis tidigare tvister i bolaget och ansvaret kring dem.
2. Betalningen. Håll inne del av betalningen i ett halvår. Om eventuella kostnader dyker upp som rör den tidigare verksamheten, kan du minska köpeskillingen.
3. Revisor. Se till att ha en bra revisor. Det är värt att lägga krut på det.
4. Företagsrådgivare. Ta hjälp av banken för att göra din affärsplan och din företagspresentation om du är ovan. Testa din affärsidé på din företagsrådgivare.
5. Ta in Almi. Min kontaktperson där har själv varit entreprenör och han har fungerat som ett jättebra bollplank utöver att jag fått finansiering via Almi.

Prenumera på nyhetsbrevet Scale up!