Almedalen-debatt: Hur får vi fler kvinnliga entreprenörer?

Steget före | 4 juli 2017 |

I finaler i Ung företagsamhet är det företrädesvis tjejerna som står på scenen och tar emot pris. Men sedan händer något. Varför är det oftast män som sedan blir entreprenörer? Och hur ändrar vi det?

Under Politikerveckan i Almedalen diskuterade en kvartett profiler kopplade till företagande vad som krävs för att fler kvinnor ska starta företag. Moderatorn Sara Öhrwall avslutade med att be om panelens bästa tips.

Pernilla Ramslöv, grundare och vd för Nox consulting (som har en omsättning på en kvarts miljard kronor), betonade vikten av att våga på olika sätt. Att våga göra annorlunda, eftersom resultatet bara blir mediokert om man gör som andra och för att göra fel ofta leder rätt, att våga fråga och våga be om hjälp.

– Själv blir jag glad när någon ber mig om hjälp, att de ser mig som en hjälte. Så ring och gör någon glad!

Läs mer: Så får du fart på verksamheten när gig-ekonomin växer

Tacka nej till debatter med fel fokus

Tove Lifvendahl, politisk chefredaktör på Svenska Dagbladet, uppmanade lyssnarna att vara generösa mot andra som misslyckas och vårda nyfikenheten.

– Och har man förverkligat en idé är man inte ett offer, så ställ inte upp i paneler som säger ”varför lyckas inte kvinnor?”. Det är fel mindset.

Näringsdepartementets startupansvariga Marie Wall betonade vikten av att se till att ha tillräcklig kunskap för att kunna vara aktiv i diskussioner om teknisk utveckling, medan entreprenören bakom Findie, Alisa Stevanovic, uppmanade alla att genast skaffa sig mentorer.

– De kompletterar er. Och stå på er – kör över de som står i vägen!

Läs mer: Vem kan bli företagare egentligen?

Ny bild av framgångsrika företagare

Just omtanke om varandra och mentorskap utgjorde en stor del av svaret på frågan som panelens samtal kretsde kring: Hur vi får fler kvinnliga entreprenörer i Sverige? Idag är andelen företagare som är kvinnor bara cirka 30 procent.

– Om lika många kvinnor som män startade företag i Sverige skulle vi få 75 000 fler företag, kommenterade Pernilla Ramslöv.

Läs mer: Klubben – skräddarsytt initiativ stärker framgångsrika bolag

Panelen hade olika svar på frågan. Något de var överens om är att bilden av hur en framgångsrik företagare ser ut måste ändras.

– Unga kvinnor idag vill starta företag som gör världen bättre medan unga män vill bli rika, generaliserade Marie Wall. Men den skillnaden betyder inte att drivkraften är lägre hos den ena gruppen.

Läs mer: Hur bedöms olika entreprenörer i jakten på investeringar?

Mer kapital till kvinnliga företagare

Hon menade att mer kapital till kvinnliga företagande kan ge fler kvinnliga företagare.

– Den som är där för att tjäna pengar har kanske större chans att få riskkapitalet, menade Tove Lifvendahl. Aktörerna måste bli bättre på att bedöma de som ansöker.

Pernilla Ramslöv, som själv startat fem företag men haft bilden av att en entreprenör är en man inom techindustrin, efterlyste nya mått på framgång:

– Media lyfter gärna fram företag som fått riskkapital, men kvinnor är mindre benägna att ta in riskkapital och det kan hindra dem. Lyft även de som lyckas med eget kapital!

Läs mer: VR, rymden och jobbsökarhjälp på Entrepreneur camp

Tydligare Pay it forward-kultur växer fram

En generell trend som Marie Wall lyfte fram är snällhet och hjälpsamhet.

–  Jag ser att vi får mer av en pay it forward-kultur där vi genuint vill hjälpa varandra, sa Marie Wall. Det är en kulturskillnad i samhället som kommer alla till gagn, men kanske ger störst effekt för kvinnor.

Idag startar kvinnor i hög utsträckning företag inom områden vård, omsorg och kultur och Marie Wall tror att framtidens företagande i högre grad än idag kommer att handla om just företag som löser sociala utmaningar.

– Snarare det än företag som bara blir stora och gör en exit. Vi kommer att få andra hjältar.

Läs mer: Tech-entreprenören Alisa Stevanovic: ”Så startar fler kvinnor företag”

Prenumera på nyhetsbrevet Scale up!